Firma » Biznes

Ekologiczna ekspansja żywności na NewConnect

SYMBIO POLSKA S.A. – największy w Polsce producent i przetwórca żywności ekologicznej rozpoczyna sprzedaż 26% akcji z nowej emisji. Spółka istnieje na rynku od 1998 roku, zaś w jej akcjonariacie znajdują się dwa fundusze amerykańsko-polskie.

Debiut na NewConnect planowany jest już na czerwiec, zaś wielkość środków pozyskanych z emisji sięgnie 3 mln zł. Walne Zgromadzenie Akcjonariuszy postanowiło wprowadzić Spółkę do Alternatywnego Systemu Obrotu NewConnect, oferując akcje serii C w ofercie private placement. Debiut planowany jest przed zakończeniem roku szkolnego, czyli w połowie czerwca. Autoryzowanym Doradcą firmy został ECM Dom Maklerski S.A., który jednocześnie jest także Oferującym.

Środki pozyskane na giełdzie przeznaczymy przede wszystkim na poszerzenie oferty produktów własnych i pozyskanie nowych partnerów wśród producentów. Ponadto zależy nam na otwarciu nowych oddziałów firmy w Mołdawii i na Ukrainie jeszcze w 2008 roku, aby pozyskać potrzebne surowce – mówi Prezes SYMBIO POLSKA S.A. – Steve Sperelakis. W planach Spółki znajduje się także przejęcie całości udziałów w spółce SYMBIO USA.  Spółka współpracuje z ponad 300 gospodarstwami rolnymi
i sprzedaje swoje produkty w całej Europie i Ameryce Północnej.
 Spółka w 2007 roku osiągnęła 14,1 mln zł przychodów ze sprzedaży (osiągając jednocześnie w ciągu ostatniego roku 300% dotychczasowego zysku netto z działalności), natomiast bieżący rok zamierza zamknąć z wynikiem 0,357 mln zł netto przy przychodach na poziomie 19,9 mln zł. W 2009 roku obroty firmy powinny zwiększyć się do 26,5 mln zł, a zysk do 0,87 mln zł.  Całkowita wartość sprzedaży produktów ekologicznych na świecie wyniosłą w 2007 roku ok. 40 mld Euro, z czego niemal 50% przypada na kraje europejskie.

Ada Kluzek