Dom » Budownictwo

Ekologiczna kostka Farmerska na nawierzchni w Juracie

Pozbawiona dekoracyjnych detali architektura osiedla Oaza w Juracie zachwyca nie tylko oryginalną estetyką, ale harmonijnie wpisuje się w klimat nadmorskiej miejscowości.

Jurata to urocze miejsce otoczone z jednej strony wodami Zatoki Puckiej, a z drugiej morzem Bałtyckim. Usytuowana na Półwyspie Helskim enklawa przyciąga nie tylko walorami przyrodniczymi. W trosce o środowisko naturalne ilość miejsca pod zabudowę, została administracyjnie w istotny sposób ograniczona, co sprawiło, że pod względem architektonicznym Jurata stała się miejscem wyjątkowym.

Minimalistyczny design

Dbałość o estetykę i charakter otaczającej przestrzeni znalazło odzwierciedlenie w prostej, nowoczesnej formie brył dwupoziomowych segmentów osiedla Oaza zaprojektowanego przez gdyńską pracownię Arch Deco. Oryginalny design pozbawiony zbędnej ornamentyki nawiązuje w dyskretny sposób do marynistycznego charakteru miejscowości. Zabieg ten możliwy był dzięki zastosowaniu dużych powierzchni przeszkleń, białych bocznych ścian zewnętrznych oraz wykonanej z egzotycznego Meranti drewnianej elewacji. Surowym formom brył budynków lekkości dodają szklane balustrady w ramach ze stali nierdzewnej. Po zmierzchu walory architektoniczne budynków i otoczenia podkreśla dyskretnie światło z opraw oświetleniowych.

Stonowana elegancja

W tak udanej aranżacji przestrzeni jej elegancję akcentuje nawierzchnia wykonana z kostki Farmerskiej. Minimalistyczne odcienie szarości stanowią idealnie dopełnienie kolorystyki budynków i harmonijnie wtapiają się w naturalną barwę przestrzeni. Dzięki szerokim fugom rosnąca pomiędzy przestrzeniami kostki zieleń tworzy jednocześnie ciekawy akcent dekoracyjny.

- Charakter nawierzchni znakomicie harmonizuje zarówno z architekturą jak i otaczającą ją zielenią, ale wybór materiału nie był podyktowany jedynie względami estetycznymi, ale także konkretnymi wymogami. Miejscowy plan zagospodarowania przestrzennego zakłada, przy nowopowstających inwestycjach, określony procent powierzchni biologicznie czynnej. Warunki te spełniała kostka Farmerska, ponieważ powierzchnia biologicznie czynna nawierzchni z niej wykonanej dochodzi do 23%. Materiał ten szczególnie znajduje zastosowanie w miejscach gdzie woda deszczowa powinna szybko wsiąkać w podłoże. Ponadto ze względu na swoje walory technologiczne kostka jest materiałem bardzo wytrzymałym. Znakomicie sprawdza się na parkingach oraz podjazdach gwarantując przy tym komfort i wygodę poruszania - wyjaśnia arch. Dawid Kuptz, z firmy Libet.

Kostka Farmerska należy do produktów, które uznane zostały przez Instytut Ochrony Środowiska za przyjazne środowisku. Na rynku kostek brukowych tylko firma Libet może pochwalić się dokumentem potwierdzającym, że betonowe kostki brukowe oraz płyty nawierzchniowe z linii ECO są nie tylko bezpieczne dla środowiska, ale nie zawierają w swoim składzie substancji, które mogłyby negatywnie na nie oddziaływać: nie zakłócają naturalnej wegetacji roślin oraz stanowią integralną część powierzchni biologicznie czynnej. Dzięki stosowanym przez Libet rozwiązaniom oraz technologiom przyjaznym środowisku, zaleta ta dotyczy wszystkich produkowanych przez firmę wyrobów.

Libet jest obecnie jedynym krajowym producentem kostek i płyt betonowych, którego produkty otrzymały pozytywną opinię Instytutu Ochrony Środowiska. Przeprowadzone w Instytucie Ochrony Środowiska - Państwowy Instytut Badawczy badania potwierdziły, że produkty wykończenia nawierzchni autorskich kolekcji Stream Line oraz Iberia wraz z kostką Farmerską i płytą Ażur, należącą do grupy produktów przemysłowych, nie zawierają w swoim składzie substancji, które mogłyby negatywnie oddziaływać na środowisko nie tylko w trakcie użytkowania wykonanych z nich nawierzchni, ale także w procesie produkcji. Ponadto, produkty te należące do linii ECO, umożliwiają ułożenie nawierzchni o znaczącym procencie powierzchni biologicznie czynnej - od 5,8 % do ok. 50%. Opinia potwierdza tym samym, że produkowane przez firmę Libet wyroby nie zakłócają naturalnej wegetacji roślin oraz stanowią integralną część powierzchni biologicznie czynnej. Mimo, że opinia IOŚ dotyczy czterech produktów, to zastosowane w procesie produkcji przyjazne środowisku rozwiązania i technologie dotyczą wszystkich wytwarzanych przez firmę Libet wyrobów.

PRoteina PR