Firma » Biznes

ELEKTROMONT S.A. – DOBRE WYNIKI PO CZTERECH KWARTAŁACH 2014 R.

PORTFEL ZAMÓWIEŃ NA 2015 ROK PRZEKROCZYŁ 26 MLN ZŁOTYCH.
Elektromont S.A., spółka elektroinstalacyjna notowana na rynku New Connect, opublikowała wyniki finansowe po 4 kwartałach 2014 roku. Przychody ze sprzedaży w tym okresie wyniosły prawie 34 mln złotych i były nieznacznie niższe (o ok. 2 proc.) od rekordowego wyniku uzyskanego po czterech kwartałach 2013 roku. Po czterech kwartałach zysk netto również był nieco mniejszy niż rok wcześniej i wyniósł 570 tys. złotych. Jest to efekt, niezależnego od Elektromontu, przesunięcia finalizacji  prac przy niektórych kontraktach na początek 2015 roku, dlatego przychody te będą widoczne w wynikach I i II kwartału tego roku.

„Cieszę się, że kolejny rok naszej działalności potwierdza silną rynkową pozycję Elektromontu. Warto też podkreślić, że wartość portfela zamówień na ten rok przekroczyła już 26 mln złotych, co pozwala nam z optymizmem patrzeć w przyszłość. Spodziewamy się także, że w drugiej połowie roku na rynku pojawią się projekty realizowane w ramach budżetu Unii Europejskiej na lata 2014-2020. Mamy ogromne doświadczenie w pracach przy bardzo wielu typach inwestycji: od obiektów biurowych, centrów handlowych czy zakładów produkcyjnych różnej wielkości, po kluczowe obiekty związane z infrastrukturą transportową, takie jak np. lotniska. Jestem pewien, że w najbliższych kwartałach i latach zapotrzebowanie na usługi Elektromontu będzie jeszcze większe"

- powiedział Marek Błażków, prezes zarządu Elektromont S.A.

5 grudnia 2014 roku Spółka otrzymała od PORR Polska aneksy do umowy na wykonanie prac elektrycznych i teletechnicznych w hali magazynowej firmy CCC w Polkowicach. Wartość całej umowy wynosi prawie 2,6 mln złotych.

16 stycznia tego roku Elektromont otrzymał od Umicore Autocad Poland umowę na wykonanie instalacji elektrycznych w zakładzie produkcyjnym w Nowej Rudzie z możliwością dalszej rozbudowy linii produkcyjnych. Wartość umowy to prawie 1,3 mln złotych.

28 stycznia 2015 roku Spółka podpisała z „Galerią Sudecką - Projekt Echo-43" kolejny aneks do umowy na wykonanie prac związanych z instalacją  elektryczną i teletechniczną w Centrum Handlowym „Galeria Sudecka" w Jeleniej Górze. Wartość umowy zwiększyła się do ponad 7,5 mln złotych.

Zwiększyła się także wartość kontraktu z TAKENAKA EUROPE GmbH. Za dodatkowe prace związane z przebudową i rozbudową zakładu NIFCO w Świdnicy, Elektromont otrzyma ponad 2,8 mln złotych.

30 stycznia Skanska S.A. wybrała ofertę Elektromontu dotyczącą wykonania instalacji elektrycznych przy rozbudowie zakładu produkcyjnego Faist ChemTec w Złotoryi. Wartość prac to prawie 1,5 mln złotych.

Elektromont S.A. stale aktywnie rozszerza ofertę spółki. W ostatnim czasie Elektromont rozwinął m.in. segment usług związanych z energią odnawialną. Spółka oferuje teraz m.in. doradztwo w zakresie efektywności energetycznej, a także kompleksowo projektuje, buduje i wdraża instalacje związane z wykorzystaniem energii słonecznej i energetyki wiatrowej.  Elektromont pracuje też nad rozwojem w innych obszarach  rynku energetycznego, automatyki przemysłowej i robotyki.

***** Elektromont to jedna z czołowych polskich firm elektroinstalacyjnych, zajmujących się m.in. projektowaniem, montażem oraz serwisowaniem instalacji elektrycznych średniego
 i niskiego napięcia, instalacji teletechnicznych  i  sieci telekomunikacyjnych. Kompleksowo realizuje instalacje elektrotechniczne w obiektach przemysłowych  oraz obiektach użyteczności publicznej, współpracując m.in. z Grupą Skanska, Strabagiem, Erbudem, Echo Investment i innymi liderami branży budowlanej. Od maja 2009 roku akcje Elektromontu S.A. notowane są na giełdowym rynku NewConnect.

Agpress