Rozrywka i wypoczynek » Sport

Emocje opadły, duma pozostała - III miejsce dla WSL w Turnieju Karate o Puchar Rektora.

20 listopada 2011 roku, w hali SWFiS Uniwersytetu Ekonomicznego przy ulicy Dożynkowej 9 w Poznaniu, odbyły się IV Akademickie Mistrzostwa Wielkopolski w Karate WKF I rzut. Zawody te były połączone z III Akademickim Otwartym Turniejem Karate WKF o Puchar Rektora Wyższej Szkoły Logistyki w Poznaniu.

W 16 konkurencjach udział wzięło 93 zawodników, z 21 uczelni z całego kraju, w tym 9 z Wielkopolski. Dzięki temu zawody zyskały rangę ogólnopolską.

Turniej rozpoczęły eliminacje o godz. 10.00. Uroczyste otwarcie, którego dokonał w imieniu WSL - J.M. Rektor prof. zw. dr hab. Andrzej Korzeniowski nastąpiło punktualnie o godz.12.00. Chwilę potem zawodnicy ruszyli do boju. Turniej trzymał w napięciu od pierwszego starcia. Rozgrywane twarde i dynamiczne walki ukazywały zacięcie i pragnienie wywalczenia najlepszego wyniku. W związku z tym, iż odbywały się dwie imprezy jednocześnie: Akademickie Mistrzostwa Wielkopolski w Karate WKF I rzut oraz III Akademicki Otwarty Turniej Karate WKF o puchar J.M. Rektora WSL, zostały wyodrębnione 2 klasyfikacje – pierwsza ogólnopolska, druga wielkopolska. Efektywnie walczących karateków obserwowali kibice, przyjaciele, rodziny.

- „Jak co roku, tym razem w miesiącu listopadzie wojownicy z Wyższej Szkoły Logistyki brali udział w zawodach. Tegoroczna III już edycja, zgromadziła rekordową liczbę startujących 93 zawodników z 21 uczelni z całego kraju. Wszystkim uczestnikom, którzy rywalizowali w konkurencjach karate, a w szczególności biorącym udział w zawodach studentom z WSL gratuluję sukcesów sportowych. To dzięki nim, WSL zajęła zaszczytne III miejsce w klasyfikacji drużynowej KATA. Kolejnym powodem do dumy jest fakt mianowania Mariusza Sieberta, trenera sekcji karate WSL – głównym koordynatorem Akademickich Mistrzostw Wielkopolski” – mówił Wojciech Zalewski, Rzecznik Prasowy WSL. –„W konkurencjach, które były rozegrane wg. Przepisów WKF, zawodników ocenieniało 19 sędziów PZK Komisji WKF, a sędzią głównym był pan p. Remigiusz Powroźnik – sędzia międzynarodowy (Przewodniczący Komisji Sędziowskiej WKF PZK), co świadczy o wysokiej randze turnieju.” – dodał Mariusz Siebert.

W zawodach III Akademickiego Otwartego Turnieju Karate WKF o Puchar J.M. Rektora w klasyfikacji KATA drużynowej – Wyższa Szkoła Logistyki zajęła III miejsce w składzie: Piotr Piątyszek, Marcin Majchrzak oraz Michał Kroma; oraz V miejsce w konkurencji KUMITE  drużynowej mężczyzn.

W klasyfikacji IVAkademickich Mistrzostw Wielkopolski w Karate WKF po  I rzucie, WSL uplasowało się na V miejscu. W konkurencji KUMITE mężczyzn - waga +84  - Piotr Piątyszek zajął V miejsce oraz w konkurencji indywidualnej - waga -75kg – Michał Kroma zajął również V miejsce.

Uczestnicy otrzymali puchary, dyplomy, medale, książki, sprzęt komputerowy (pendrive’y, mp4) oraz nagrody rzeczowe od firmy Rebis, STEWO, oraz Szkoły Karate-Do Fighter.

W inauguracji otwarcia wzięli udział m.in. Sekretarz Generalny Światowej Organizacji Kyokushin Karate, Wiceprezes ds. szkoleniowych PZK Shichan Andrzej Drewniak, Wiceprezes Polskiego Związku Karate p. Piotr Wiśniewski, Trener Kadry Narodowej Kyokushin PZK Sensei Robert Wajgelt, Wiceprezes Stowarzyszenia Edukacja dla Bezpieczeństwa doc. Dr Marian Kryłowicz, Kierownik SWFiS UEP mgr Sławomir Szymanowski, Kierownik WSL mgr Jerzy Żeligowski oraz sponsorzy: p. Wojciech Siebert (Firma STEWO) oraz p. Mirosław Nochowicz. Inaugurację otwarcia uświetnił pokaz tańca Fitness Dance UEP pod kierownictwem mgr Anny Tyrakowskiej. Nad całością imprezy czuwał mgr Mariusz Siebert pracownik SWFiS UEP oraz trener karate WSL, główny koordynator Akademickich Mistrzostw Wielkopolski w karate.

Sprawozdanie z imprezy oraz patronat nad w/w turniejami objęły telewizje: TVP Poznań, WTK oraz AT-Net telewizja internetowa (relacja na żywo).

Więcej zdjęć w galerii:

Wyższa Szkoła Logistyki