Technologie » AGD - RTV

Energetab 2018: zaprezentowano pierwszy na świecie czujnik obecności rzeczywistej

Na stoisku Lange Łukaszuk pokazano rewolucyjny czujnik ruchu True Presence® firmy Steinel. To jedyne urządzenie, które potrafi bezbłędnie rozpoznać nawet mikroruchy klatki piersiowej śpiącego człowieka.

To rewolucja na skalę światową: ten sensor działa z precyzją dotąd nieosiągalną. Wykrywa mikroruchy klatki piersiowej i na tej podstawie „wie”, że dana osoba przebywa w pomieszczeniu. Steinel jest pierwszą firmą na świecie, która wprowadziła takie rozwiązanie. Daje ono możliwości jeszcze sprawniejszego zarządzania budynkiem, sprawnego reagowania w sytuacjach zagrożenia oraz podnoszenia bezpieczeństwa osób przebywających w pomieszczeniach (np. szpitalach lub domach opieki). Zdaniem eksperta można mówić o innowacji, która wpływa na prawdziwą inteligencję budynku, nie tylko na proces sterowania oświetleniem.

– True Presence® potrafi bezbłędnie wykryć obecność człowieka w pomieszczeniu bez względu na to, czy on stoi, siedzi, chodzi czy śpi. Rejestruje każdy, nawet najbardziej nieznaczny ruch. Do tej pory nie było na rynku urządzenia, które dawałoby takie możliwości – podkreśla Radosław Szczebak, menadżer produktu w Lange Łukaszuk.

Jak działa czujnik True Presence®? Bazuje na niezwykle precyzyjnych pomiarach otoczenia z wykorzystaniem fal wysokich częstotliwości. Urządzenie szybko i bardzo precyzyjnie rejestruje odległość człowieka od czujnika oraz kierunek, w którym się porusza. Nie trzeba więc już, jak to się dzieje w sensorach starszego typu, ustawiać czasu pobytu w pomieszczeniu.

Na Targach Energetab prezentowaliśmy zarówno podstawową wersję tego czujnika, jak i rozbudowaną, która oferuje niebywałe możliwości – wyjaśnia Radosław Szczebak. – Wyobraźmy sobie, że takie sensory działają w we wszystkich pokojach dużego hotelu. W razie pożaru obsługa budynku dostaje precyzyjne informacje dotyczące tego, że wszyscy zdążyli się ewakuować, ale na przykład w pokoju numer 456 ciągle ktoś jest (leży po zasłabnięciu) i trzeba mu natychmiast pomóc. True Presence® może więc być bardzo ważnym elementem zapewniającym użytkownikom budynków bezpieczeństwo w sytuacjach zagrożenia życia – opowiada.

Tę umiejętność czujnika można też z powodzeniem wykorzystać w szpitalach, czy domach opieki. Odpowiednio skalibrowany system natychmiast podniesie alarm, gdy ktoś przestanie oddychać.

Dodajmy, że w wersji rozbudowanej True Presence® potrafi również mierzyć inne parametry w pomieszczeniach:

·         Wilgotność.

·         Ciśnienie.

·         Natężenie oświetlenia.

·         Lotne związki organiczne (LZO, czyli zapach).

Ale ta supernowość Steinela to niejedyny produkt, który zainteresował gości bielskich targów. Uwagę zwracały także mierniki dedykowane do kontroli systemów fotowoltaicznych Benning, nowości Starmix (suszarki do rąk), Micoled (lampy uliczne, magazynowe, biurowe i parkingowe) oraz Lumenia (oprawy uliczne).

Na stoisku narzędziowym Lange Łukaszuk można było zapoznać się m.in. z całą gamą narzędzi dla instalatorów – od narzędzi ręcznych NWS i urządzeń do ściągania izolacji Jokari, przez akumulatorowe narzędzia Panasonic i Greenworks, po agregaty prądotwórcze Scheppach. Zainteresowanie budziły też wkrętaki Felo, klucze Proxxon oraz wykrywacze przewodów i metalu firmy Zircon.

Przez 3 targowe dni (11-13 września) w Bielsku-Białej zaprezentowało się ponad 700 firm z 23 krajów. Pokazano wszystko to, co będzie stanowiło najbliższą przyszłość całej branży energetycznej. Wśród popularnych tematów targów Energetab 2018 znalazły się również urządzenia z dziedziny fotowoltaiki oraz pojazdy elektryczne.

Lange Łukaszuk jest wyłącznym przedstawicielem w Polsce 20 wiodących światowych marek w branżach: elektronarzędziowej, narzędziowej, elektrotechnicznej i oświetleniowej. Jako pierwszy wprowadził do Polski szereg renomowanych producentów, jak Steinel, Panasonic, Starmix, Collomix, Proxxon czy Wolfcraft. Od 30 lat strategia rozwoju polega na rozbudowie oferty o produkty tylko wysokiej klasy. Lange Łukaszuk wprowadza na polski rynek również rozwiązania innowacyjne i przyszłościowe technologie w różnych kategoriach produktowych. Jest pionierem w dziedzinach m.in. opalarek oraz pistoletów klejowych. Firma działa na terenie całego kraju, zaopatrując blisko 30 punktów partnerskich oraz ponad 1000 sklepów specjalistycznych i marketów budowlanych. Dla wielu grup asortymentowych jest wiodącym dystrybutorem na polskim rynku narzędziowym.

PREXPERT