Technologie » Fotografia

Epson: superszybka drukarka 64” wyznacza nowy standard wydajności

Drukarka Epson SureColor SC-S50610 pomaga zwiększyć wydajności i opłacalność produkcji wielkoformatowej pracowni reklamy wizualnej

Firma Epson wprowadza na polski rynek nowy, odznaczający się wysoką szybkością model SureColor SC-S50610 z serii wielkoformatowych drukarek dla pracowni reklamy wizualnej. Drukarka SureColor SC-S50610 z podajnikiem nośnika z rolki o szerokości 162,6 cm (64 cale) i drukująca w 4 lub 5 kolorach (CMYK / CMYK + biały) wyznacza nowe standardy na rynku reklamy wizualnej do ekspozycji wewnętrznej i zewnętrznej.

Dzięki dwóm głowicom TFP (Thin Film Piezo) Epson i dwóm zestawom wkładów atramentowych drukarka SC-S50610 jest w stanie drukować z fantastyczną szybkością 51,2 m2 na godzinę, pozwalając pracowniom reklamy wizualnej, a także laboratoriom fotograficznym na zwiększenie wydajności produkcji wielkoformatowej.

Oprócz szybkości, model SC-S50610 oferuje obsługę szerokiej gamy nośników, łatwość obsługi, niski koszt eksploatacji i ma certyfikaty ekologiczne, co sprawia, że jest bardzo atrakcyjną propozycją dla użytkowników potrzebujących dużej wydajności.

Zaprojektowana z naciskiem na jak największą wydajność i jak najkrótsze przestoje drukarka SC-S50610 zawiera niezawodne podzespoły skonstruowane przez firmę Epson oraz ma wbudowaną suszarkę wydruków, która sprawia, że są one od razu gotowe do poddania dalszym procesom produkcyjnym. Instalacje o bardzo wysokiej przepustowości są standardowo wyposażane w dodatkowy układ suszenia.

Drukarka odznacza się wieloma ergonomicznymi rozwiązaniami, a także funkcjami, które ułatwiają i przyspieszają wykonywanie powtarzających się prac. Dzięki nowemu mechanizmowi podnośnika, do załadowania nowej rolki z nośnikiem wystarczy jedna osoba, a dźwignia ładowania nośnika jest dostępna zarówno od przodu, jak i od tyłu drukarki. Gdy rolka zostanie załadowana, SC-S50610 automatycznie optymalizuje naprężenie nośnika i wyrównanie głowic drukujących.

„Kolejny model z wielokrotnie nagradzanej serii SureColor, czyli SC-S50610, został zaprojektowany z myślą o zakładach potrzebujących drukarki, która jest w stanie szybko tworzyć wysokiej jakości wydruki. To bardzo elastyczne urządzenie i można na nim wytwarzać wszystko od plakatów, szyldów, transparentów, kasetonów, reklam na witryny i materiałów eksponowanych w punkcie sprzedaży, po folie do oklejania samochodów, ozdoby, etykiety i stoiska wystawiennicze” — mówi Tomasz Kuciński, Pro Graphics manager w polskim oddziale Epson. „Użytkownicy mogą tanio i dobrze drukować na folii winylowej, PCW i przezroczystej, papierze fotograficznym i różnych popularnych podłożach. Model pięciokolorowy pozwala im obniżyć koszty usług dzięki możliwości wytwarzania wysokiej jakości białych wydruków zarówno na ciemnych, jak i przezroczystych podłożach, takich jak reklamy na witryny” — dodaje.

W drukarce SC-S50610 stosowany jest atrament Epson UltraChrome GS2, zaprojektowany specjalnie z myślą o współpracy z nową generacją głowic drukujących TFP Epson. Jest on w stanie wytrzymać działanie światła przez trzy lata ekspozycji na zewnątrz bez laminowania*. Atrament UltraChrome GS2 jest bezzapachowy i nie zawiera niklu, dzięki czemu mniej szkodzi środowisku. Nie wymaga specjalnej wentylacji, w związku z czym drukarka SC-S50610 może być używana w pomieszczeniu biurowym, bez dodatkowej wentylacji..

Energooszczędność - spełniająca wymagania normy ENERGY STAR - powoduje dodatkowe obniżenie kosztów eksploatacji i zmniejszenie oddziaływania na środowisko drukarki SC-S50610.

Drukarka Epson SureColor SC-S50610 będzie dostępna w Polsce od września br. w cenie:
SureColor SC-S50610 (4C) – 22.995 € netto, SureColor SC-S50610 (5C) – 23.295 € netto

Gwarancja 12 miesięcy on site czyli w miejscu eksploatacji.

Najważniejsze cechy

Superszybka drukarka o szerokości 162,6 cm (64 cale) z dwoma głowicami drukującymi i dwoma zestawami wkładów atramentowych

Szybkość drukowania powyżej 51,2 m2 na godzinę

Wbudowana nagrzewnica i dodatkowy układ suszenia w standardowym wyposażeniu umożliwiają szybkie suszenie w wysokonakładowych instalacjach

Model 5-kolorowy (CMYK + biały) pozwala na wytwarzanie wydruków o wysokiej jakości na ciemnym lub przezroczystym nośniku (dostępny jest także model 4-kolorowy bez białego atramentu)

Drukuje na różnych nośnikach powlekanych i niepowlekanych o szerokości do 162,6 cm

Podnośnik z tyłu urządzenia do ładowania rolki z nośnikiem przez jednego operatora

Dźwignia ładowania nośnika jest dostępna zarówno od przodu, jak i od tyłu drukarki

Automatyczne naprężanie podłoża

Łatwe ustawienie podłoża

Sprawdzona głowica TFP Epson

Maksymalna rozdzielczość 1440 x 1440 dpi

Trwałe wydruki — wytrzymują działanie światła przez trzy lata ekspozycji na zewnątrz bez laminowania*

Ulepszony atrament jest oznaczony skandynawską ekoetykietą z łabędziem, nie wymaga wentylacji i nadaje się do użytku w pomieszczeniu biurowym

Energooszczędność spełniająca wymagania normy ENERGY STAR

Łącza Ethernet i USB

Opcjonalny układ podawania do ciężkich rolek o masie do 80 kg

* Zgodnie ze standardami badań firmy Epson: ISO 18930. Nie stanowi gwarancji ani obietnicy trwałości wydruków, która może zależeć od podłoża, zastosowania i warunków otoczenia.

Informacje o  firmie Epson

Epson jest globalnym liderem w dziedzinie obrazowania i innowacji. Epson dąży do tego, by przekraczać oczekiwania klientów, tworząc kompaktowe, energooszczędne i precyzyjne technologie. Oferta produktów firmy obejmuje drukarki oraz projektory 3LCD do zastosowań biznesowych  i domowych, a także inne urządzenia elektroniczne i ciekłokrystaliczne.

Grupa Epson, kierowana przez Seiko Epson Corporation z Japonii, zatrudnia na świecie prawie 78 tys. pracowników w 99 spółkach. Epson szczyci się stałym wkładem w glo­­balną ochronę środowiska, a także w funkcjonowanie społeczności, w których działa. http://global.epson.com

Epson Europe

Epson Europe BV z Amsterdamu to regionalna centrala grupy odpowiedzialna za Europę, Środkowy Wschód, Rosję i Afrykę. Zatrudniający 1.594 pracowników oddział Epson Europe w roku fiskalnym 2010 osiągnął sprzedaż 1.583 mln euro www.epson.eu

Wizja środowiskowa 2050http://eco.epson.com