Gospodarka » Przemysł

Ericpol – polska firma w globalnej czołówce outsourcingu

Ericpol, największy krajowy eksporter branży ICT, jako jedyna polska firma, znalazł się w rankingu 100 najlepszych firm outsourcingowych na świecie, w grupie „Rising Star”. Autorem dorocznego rankingu jest stowarzyszenie International Association of Outsourcing Professionals (IAOP).

IAOP po raz szósty ogłosiło wyniki rankingu najlepszych na świecie firm outsourcingowych i doradczych - The Global Outsourcing 100. Tegoroczne rozstrzygnięcie przedstawione zostało 21. lutego podczas IAOP’s 2011 Outsourcing World Summit w Indian Wells w Kalifornii. - Firmy znajdujące się na liście Global Outsourcing 100 są sprawdzonymi liderami branży oraz wschodzącymi gwiazdami tego biznesu. Są firmami, z którymi chce się nawiązywać partnerstwo w celu osiągania sukcesów i lepszych rezultatów outsourcingowych – powiedział przewodniczący IAOP Michael Corbett.

Ranking jest podstawowym źródłem wiedzy i referencji dla globalnych korporacji poszukujących partnerów w branży outsourcingu. W skład listy wchodzą przedsiębiorstwa z całego świata dostarczające usługi z obszarów BPO, KPO i usług doradczych

- To wielki sukces polskiej firmy - podkreśla Prezes Zarządu Ericpol Jan Smela. – W 20. rocznicę istnienia firmy znaleźliśmy się w gronie 100 znakomitych firm z całego świata. To doskonałe podsumowanie dotychczasowego dorobku Ericpola. Obecność na liście to wynik pracy naszych inżynierów połączony z olbrzymim zaufaniem klientów, którzy powierzają nam rozwój swoich produktów, często kluczowych dla rozwoju ich biznesu. Wszystko odbywa się w warunkach globalnej konkurencji, co znacznie podkreśla smak naszego sukcesu.

Ranking The Global Outsourcing 100 co roku otwierają największe światowe firmy, których zatrudnienie przekracza 100 tysięcy pracowników. Przy ustalaniu listy pod uwagę brany jest szereg kryteriów. Są to m.in. wielkość i wzrost wyników finansowych, liczba zatrudnionych, lokalizacje, w których świadczyło się usługi, efektywność kadry zarządzającej oraz referencje od klientów.

- Dzięki takiemu wyróżnieniu umacniamy rozpoznawalność naszej firmy, jako solidnego partnera wyspecjalizowanego w zaawansowanych technologiach. Pozycja „Wschodzącej Gwiazdy” rankingu TGO 100 bardzo wzmacnia naszą pozycję w oczach potencjalnych klientów. Ericpol posiada centra rozwojowe na Białorusi i Ukrainie, co sprawia, że zachowując standardy jakości na najwyższym poziomie 99,9999% niezawodności oprogramowania, posiadamy ofertę skutecznie konkurującą z firmami z Dalekiego Wschodu i całej Europy – mówi Dyrektor Generalny Ericpol, Paweł Szczerkowski.

Etapy ogłoszenia wyników rankingu The Global Outsourcing 100:

21. lutego – ogłoszenie w kolejności alfabetycznej wszystkich stu firm obecnych w tegorocznym raporcie podczas IAOP’s 2011 Outsourcing World Summit w Indian Wells w Kalifornii.

9. maja – publikacja rankingu z przydziałem miejsc w specjalnym dodatku do Fortune Magazine.

***

Spółka Ericpol Telecom (ericpol.com) została założona w 1991r. w Łodzi i jest w stu procentach firmą o polskim kapitale własnym. Działa w obszarze R&D oraz rozwiązań dedykowanych w zakresie oprogramowania telekomunikacyjnego i komunikacji typu M2M (Machine to Machine), świadcząc usługi inżynierskie dla globalnych dostawców infrastruktury i operatorów telekomunikacyjnych. Posiada centra produkcyjne w Łodzi, Krakowie i Warszawie, w skład Grupy Ericpol wchodzą spółki zależne na Ukrainie (Ericpol TZOV), Białorusi (IOOO Ericpol Brest) i w Szwecji (Ericpol AB). Cała Grupa zatrudnia obecnie ponad 1000 pracowników. W ciągu 20 lat działalności firma wypracowała silną i stabilną pozycję na rynku producentów oprogramowania na zamówienie. Ponad 90% produkcji Ericpol jest skierowane na rynki zagraniczne. Inżynierowie firmy pracowali przy 630 projektach w 74 krajach. Klientami firmy są czołowe firmy tworzące infrastrukturę telekomunikacyjną i systemy bezpieczeństwa samochodowego. Corocznie Ericpol zajmuje pierwsze lokaty w krajowych rankingach branżowych w kategoriach: największy eksporter, największy dostawca oprogramowania telekomunikacyjnego. Film promocyjny: http://www.youtube.com/watch?v=Y8DNnC4kWLc

International Association of Outsourcing Professionals (IAOP) jest globalną organizacją wyznaczającą standardy outsourcingu. Zestawienie The 2011 Global Outsourcing 100, jak co roku oparte jest na analizie rozbudowanych aplikacji przesyłanych przez wszystkich dostawców usług. Ocena przeprowadzana jest przez niezależny panel sędziowski zorganizowany przez IAOP.

jakub.gabarkiewicz