Firma » Biznes

Etisoft recertyfikował systemy zarządzania ISO

Etisoft recertyfikował systemy zarządzania ISO

Etisoft, wiodący producent i dostawca m.in. etykiet identyfikacyjnych, elementów funkcyjnych oraz nowoczesnych rozwiązań inżynierskich dla Przemysłu 4.0, ponownie przeszedł pozytywnie audyt recertyfikacyjny na zgodność funkcjonującego Zintegrowanego Systemu Zarządzania z wymaganiami norm ISO 9001 oraz 14001

Chodzi o dwie najbardziej uznane normy - ISO 9001:2015 - System Zarządzania Jakością oraz ISO 14001:2015 - System Zarządzania Środowiskowego.

Po co normy ISO w firmach?

Międzynarodowa norma ISO 9001 jest gwarantem jakości dostarczanych przez firmy wyrobów i usług. Podstawowym wymogiem dla firm wprowadzających normę jest procesowe podejście do zarządzania, oraz identyfikacja ryzyka, szans i zagrożeń organizacji co przekłada się przede wszystkim na osiągniecie skutecznego systemu zarządzania, a zarazem na większą wydajność operacyjną i optymalizację kosztów działania. Jest to także narzędzie wykorzystywane do procesu ciągłego doskonalenia się organizacji. W konsekwencji firmy, które wprowadzają normy ISO są bardziej konkurencyjne na rynku, oferują produkty i usługi lepszej jakości dostosowane do artykułowanych przez Klienta  jego potrzeb i wymagań.

Z kolei norma ISO 14001 dotyczy systemów zarządzania środowiskowego i uznawana jest za najbardziej wiarygodną na całym świecie. Firmy, które wdrażają tę normę działają tak, aby minimalizować wpływ swoich procesów czy produktów na klimat i środowisko naturalne. W dobie, kiedy walka ze zmianami klimatycznymi i budowanie gospodarek niskoemisyjnych jest priorytet wielu państw, norma ta zyskuje na popularności.

Certyfikacja wpływa na lepsze działanie firm

Certyfikacja systemów zarządzania to odpowiedź na oczekiwania Klientów, pokazująca profesjonalizm oraz wiarygodność przedsiębiorstw. Wpływa ona na politykę firm – priorytetem staje się ciągła praca nad udoskonalaniem procesów oraz szukanie nowych możliwości i szans rozwoju.

Etisoft przestrzega wymagania stawiane przez normy ISO 9001 oraz 14001. Pozwoliło to rekomendować audytorowi, renomowanej firmie TUV Rheinland, przedłużenie certyfikatów na kolejne trzy lata. Zakres certyfikacji obu norm obejmuje opracowanie, wdrażanie, serwis systemów do znakowania i automatycznej identyfikacji oraz magazynowanie i wysyłkę.

System Zarządzania Jakością i Środowiskiem  wpisuje się w naszą filozofię działania – wpływa zarówno na zadowolenie naszych Klientów, jak i poprawia funkcjonowanie firmy – mówi Dariusz Wdowiak, dyrektor ds. jakości w Etisoft. W ramach norm jakościowych i środowiskowych stworzyliśmy taki system zarządzania, który uwzględnia zrównoważony charakter naszej organizacji w najbliższej przyszłości, jak i w perspektywie długoterminowej – dodaje Dariusz Wdowiak.

Dokonując oceny audytor zwrócił uwagę m.in. na rzetelnie sprawowany nadzór w obszarze ochrony środowiska, nowoczesną politykę zapewnienia bezpieczeństwa informatycznego czy ponadstandardowe działania w zakresie rozwoju osobistego pracowników. Co więcej, doceniono skrupulatnie sprawowany nadzór w zakresie infrastruktury – maszyny i urządzenia oraz sposób nadzorowania obiektów.

Etisoft poddaje profesjonalnemu audytowi i certyfikacji system zarządzania nieprzerwanie od prawie 20 lat. Pierwszy raz certyfikat z normą ISO 9001:2015 firma otrzymała w 2002 roku, zaś z normą ISO 14001:2015 - w 2008 roku.

Należy przy okazji wspomnieć, iż w firmie Etisoft od 2019 roku funkcjonuje także standard IATF 16949:2016 dla produkcji etykiet samoprzylepnych, elementów funkcjonalnych do znakowania, automatycznej identyfikacji, ochrony i montażu certyfikowany przez TUV Rheinland Cert GmbH.

Karo21