Rozrywka i wypoczynek » Turystyka

Europejscy uczniowie i nauczyciele pod wrażeniem Podlasia

Uczniowie i nauczyciele z sześciu europejskich państw odkrywali najciekawsze podlaskie miejsca, związane z wodą w ramach unijnego projektu „Liczy się każda kropla”.

To pierwsza wizyta uczestników projektu po przerwie spowodowanej pandemią.

- W ramach realizowanego z programu Erasmus+ projektu,  szkoły partnerskie odwiedzają się nawzajem w ramach tzw. mobilności. Na początku października  naszą szkołę odwiedziło 20 uczniów i dziesięciu nauczycieli z Czech, Hiszpanii, Litwy, Łotwy i Włoch – mówi Agata Ratkiewicz, koordynatorka projektu z Zespołu Szkół Społecznych Fundacji Edukacji „Fabryczna 10”.

Celem projektu i wizyty, przebiegającej pod hasłem „Młodzi odkrywcy” jest rozszerzanie wiedzy na temat wody, jej roli w przyrodzie i życiu człowieka oraz ochrona światowych zasobów wodnych, a przy tym doskonalenie umiejętności językowych.

Wodne wycieczki

Podczas wycieczek po Podlasiu goście odwiedzili m.in. Tykocin, gdzie uczestniczyli w warsztatach „U Flisaka”. Niekłamany zachwyt uczestników wzbudził spacer kładką edukacyjną Śliwno-Waniewo nad rzeką Narew.

- Ta wycieczka świetnie spełniła swoje główne założenia: możliwość integracji z gośćmi z Erasmusa oraz pokazanie im piękna naszego regionu – mówią Zofia Rynkiewicz i Antonina Woronecka, uczennice SLO. -  Wrażenie robiło przejście kładką przez Narew, które stało się okazją do zrobienia niepowtarzalnych zdjęć,

- A mi bardzo podobała się edukacyjna wycieczka do Tykocin –dowiedziałem się wiele na temat historii Żydów na tamtych terenach, a także bytujących tu

ptaków – dodaje Michał Bieluczyk.

Z kolei na białostockich Dojlidach uczniowie i nauczyciele pływali kajakami i rowerami wodnymi, zwiedzili także Supraśl i Świętą Wodę, gdzie wzięli udział w ognisku integracyjnym z pieczonymi kiełbaskami i tradycyjnym polskim bigosem.

Jedną z największych atrakcji było zwiedzanie Augustowa i rejs statkiem. Pogoda i humory dopisały – młodzież i nauczyciele grali na gitarze i śpiewali popularne piosenki o wodzie w językach ojczystych i po angielsku.

Wykład i zwiedzanie kampusu

Duże zainteresowanie i wiele pytań ze strony młodzieży wywołał wykład „Woda i lasy - chłodna opinia na temat podgrzanego świata”, wygłoszony po angielsku przez profesora biologii Mirosława Ratkiewicza. Po wykładzie goście mieli możliwość zwiedzenia Uniwersyteckiego Centrum Przyrodniczego, gdzie  prócz wielu wystaw tematycznych, podziwiali ogromnych rozmiarów akwaria. Imponujące wrażenie zrobił na nich także kampus UwB  nowoczesny i  przestronny obiekt, w którym wykorzystano wiele ciekawych i proekologicznych rozwiązań, również związanych z wodą.

- Była to bardzo pouczająca i ciekawa wizyta – podsumowuje wymianę Agata Ratkiewicz. - Nauczyciele mogli wymienić się doświadczeniami, związanymi ze swoją pracą w różnych krajach Unii Europejskiej, młodzież miała możliwość integracji i podszkolenia języka w codziennych sytuacjach, zawiązały się nowe przyjaźnie. Dziękuję całej szkolnej społeczności, a zwłaszcza nauczycielce angielskiego, Monice Braun za pomoc w przygotowaniu tego wydarzenia.

Organizację i program wymiany chwalili zagraniczni uczestnicy projektu:

- Bardzo interesujące były, związane z tematem projektu jednodniowe wycieczki po Podlasiu - zobaczyliśmy piękne miejsca, gdzie woda igra z naturą – mówią Pavla Kratochvílová i Dominik Mareš z czeskiej szkoły partnerskiej.  -  Ale jesteśmy też pod wrażeniem zabytków Podlasia – nigdzie nie widzieliśmy tak pięknych kościołów! Mieliśmy też okazję poznać kulturę innych narodów, zachwycić się ich kuchnią, piosenkami, poczuciem humoru – rejs statkiem i wspólne śpiewanie było wspaniałym przeżyciem. Dziękujemy!

Marzenas