Społeczeństwo » Społeczeństwo

„Europejska historia“ – konkurs fotograficzny

Każde zdjęcie opowiada jakąś historię. Jaka jest Twoja? W poniedziałek, 4 listopada br. na portalu społecznościowym Facebook rozpoczął się konkurs fotograficzny „Europejska historia“ zorganizowany w ramach obchodów Europejskiego Roku Obywateli 2013.

Tematem przewodnim konkursu jest przedstawienie za pomocą fotografii siebie jako obywatela Unii Europejskiej.  Aby wziąć udział w konkursie wystarczy:

1.      Polubić stronę Komisji Europejskiej na Facebooku

2.      Zamieścić swoje zdjęcie za pomocą aplikacji konkursowej

3.      Udostępnić informacje o udziale w konkursie na swojej tablicy, aby zachęcić znajomych do głosowania

4.      12 zdjęć, które otrzymają największą liczbę głosów automatycznie przechodzi do finału

Dla zwycięzców przewidziane są atrakcyjne nagrody. Autor najlepszego zdjęcia otrzyma 1 500 euro na wycieczkę po Europie.  Nagrodą za drugie i trzecie miejsce jest iPad mini (16GB). W konkursie mogą brać udział wszyscy obywatele Unii Europejskiej. Pierwszy etap trwa do 18 listopada.

Więcej informacji na stronie:  europa.eu/citizens-2013/en/news/facebook-photo-competition-launches-today---‘-european-story'

EUROPEJSKI ROK OBYWATELI 2013 W POLSCE

Rok 2013 został ogłoszony przez Komisję Europejską Europejskim Rokiem Obywateli. Inicjatywa ta ma zachęcić do aktywnego uczestnictwa w życiu społecznym oraz przybliżyć obywatelom UE wiedzę na temat przysługujących im praw. Koordynatorem obchodów Europejskiego Roku Obywateli w Polsce jest Ministerstwo Administracji i Cyfryzacji. W obchodach ERO aktywnie uczestniczy także Przedstawicielstwo Komisji Europejskiej w Polsce oraz Ogólnopolska Federacja Organizacji Pozarządowych. Instytucje te we współpracy z innymi organizacjami pozarządowymi organizują szereg debat, konferencji oraz innych wydarzeń promujących idee Europejskiego Roku Obywateli.

primum_pr