Kultura, sztuka » Kultura

Fabryka Norblina z autorskim konceptem kinowym

W rewitalizowanej przez Grupę Capital Park Fabryce Norblina już jesienią tego roku zostanie uruchomione nowe, 7-salowe butikowe kino pod nazwą KinoGram. Autorski koncept połączy wszystkie najlepsze cechy kin studyjnych oraz multipleksów. Pierwsze seanse będzie można zobaczyć już po wakacjach.

KinoGram opierać się będzie na koncepcji kina butikowego, czyli takiego, w którym najnowocześniejsze techniki multimedialne zapewnią jakość odbioru seansu jak w najlepszych światowych multipleksach, ale jednocześnie panować tu będzie kameralna atmosfera, kojarzącą się z kinami studyjnymi. Na przestrzeni 3400 mkw znajdzie się tu 7 sal, dzięki którym seanse będzie mogło podziwiać jednocześnie 620 osób. Dwie najmniejsze pomieszczą po 47 osób, a największa nawet 111 miłośników dziesiątej muzy. Kino zlokalizowane zostanie na poziomie +2 nad historycznymi budynkami, które zajmie BioBazar oraz Food Hall.

W programie KinoGram znajdą się najnowsze premiery filmowe, ale obejrzeć tu będzie można także niekomercyjne, autorskie kino z Europy i całego świata. KinoGram stanie się także prężnie działającym centrum kulturalnym, przestrzenią dialogu pomiędzy twórcami filmowymi i odbiorcami, jak również miejscem ważnych, branżowych spotkań. Repertuar kina wypełnią nie tylko filmy – planowane są m.in. festiwale, spotkania autorskie z ważnymi osobistościami przemysłu filmowego, komentowane przez ekspertów premiery oraz retransmisje ważnych wydarzeń branżowych, a także panele dyskusyjne czy cykle edukacyjne. Nie zabraknie też wydarzeń związanych z innymi dziedzinami sztuki – wernisaży, aukcji dzieł sztuki, kameralnych koncertów czy spotkań z operą oraz spektakli teatralnych. W przestrzeni KinoGram prezentowane będą dzieła sztuki ze zbiorów galerii Flow Art House, która również będzie działać po sąsiedzku w kinowym foyer.

– Chcemy, aby KinoGram był miejscem spotkania z kulturą w szerokim tego słowa znaczeniu – przede wszystkim kinem, ale i operą, teatrem, miejscem do obcowania z muzyką, malarstwem, czy nawet rzeźbą. Fakt, że w przestrzeni naszego kina będzie można spotkać najlepszych polskich reżyserów i aktorów spowoduje, że wizyta tutaj nabierze zupełnie innego wymiaru. Bogaty kalendarz wydarzeń sprawi, że każdy widz, oczekujący od kina czegoś więcej, poczuje się tu jak u siebie. Wierzymy, że wprowadzając koncept kina butikowego na kulturalną mapę Warszawy wartościowo ją dopełnimy, docierając z naszą propozycją do szerokiego grona, które poszukiwało łącznika pomiędzy jakością multipleksów, a klimatem kin studyjnych. Wyjątkową atmosferę podkreśli także piękna, industrialana architektura i dogodne położenie w samym sercu miasta – komentuje Anna Zoll, reżyserka filmowa i scenarzystka, dyrektor generalna KinoGram.

KinoGram to autorski projekt, którym w sensie formalnym zarządzać będzie spółka zależna Grupy Capital Park – inwestora i pomysłodawcy rewitalizacji Fabryki Norblina. Nad strategią, promocją, repertuarem i innymi kwestiami merytorycznymi pracuje dedykowany zespół, złożony z osób z wieloletnim doświadczeniem w branży filmowej oraz sektorze kultury. Tworzą go m.in. Anna Zoll – reżyserka filmowa i scenarzystka tworząca krótkometrażowe filmy o tematyce społecznej, nagrodzona licznymi wyróżnieniami w takich konkursach, jak Festiwal Filmowy w Cannes, San Francisco Shorts, Virtual View International, LA Global Shorts czy Vegas Movie Awards, która objęła funkcję dyrektora generalnego KinoGram. W tych działaniach wspiera ją Agnieszka Kubera – filmozawczyni od blisko 20 lat związana z branżą, wieloletnia programerka wrocławskiego kina Nowe Horyzonty, związana również z Międzynarodowym Festiwalem Filmowym „Nowe Horyzonty” oraz koordynatorka i autorka licznych programów m.in. z zakresu edukacji filmowej czy specjalnych seansów dla seniorów. W KinoGramie również będzie pełniła funkcję programerki, odpowiadając za koordynację całości działań związanych z doborem repertuaru filmowego. Oprócz tego, swojego merytorycznego wsparcia w zakresie przygotowywania kalendarza wydarzeń udzielać będzie Gildia Reżyserów Polskich. Organizacja przenosi tu swoją siedzibę, dzięki czemu KinoGram stanie się też miejscem ich codziennej pracy – prób, castingów czy spotkań biznesowych.

– Od samego początku tworzenia Fabryki Norblina jako nowego projektu wiedzieliśmy, że to właśnie kultura będzie czynnikiem, odgrywającym tu jedną z kluczowych ról. Nie wyobrażaliśmy sobie tego miejsca bez interdyscyplinarnego kina i mieliśmy na nie bardzo konkretny pomysł, dlatego zdecydowaliśmy się samodzielnie nim zarządzać. Jesteśmy szczególnie dumni, że zgodzili się nas w tym wesprzeć tak uznani profesjonaliści z wieloletnim doświadczeniem w branży filmowej czy sektorze kultury. Dzięki temu wiemy, że KinoGram jest w rękach zespołu pasjonatów, dzięki któremu napiszemy kolejny kawałek nowej historii Fabryki Norblina - mówi Kinga Nowakowska, członek zarządu i dyrektor operacyjna Capital Park, odpowiedzialna za projekt rewitalizacji Fabryki Norblina.

Ważnym elementem KinoGram będzie jego unikatowy design. Ideą przewodnią jest to, by każdy mógł podziwiać seanse filmowe tak, jak lubi to najbardziej.  Fotele będą szersze niż w standardowych kinach, a każdy z nich wyposażony będzie w drewniany stoliczek. Rozmieszczenie miejsc w salach będzie rzadsze niż w innych tego typu przestrzeniach, co jest szczególnie istotne nie tylko w kontekście komfortu podziwiania seansu, ale m.in. choćby zachowania dystansu społecznego. W salach znajdą się również welurowe, rozkładane kanapy.

We foyer kina podziwiać będzie można liczne dzieła sztuki czy posłuchać muzyki na żywo. Obsługą gastronomiczną zajmie się profesjonalny bar, prowadzony przez mistrza świata barmanów w stylu flair – Tomasza Małka. To właśnie tam kinowi goście będą mogli zamówić zarówno profesjonalnie wykonane drinki, jak i wysokiej jakości produkty, zdrowe przekąski czy inne pozycje z autorskiego menu. Absolutną nowością na skalę Polski będzie serwis kelnerski, który w trakcie wybranych seansów dostarczy zamówione dania wprost do miejsc w salach kinowych.

Fabryka Norblina udostępni przyszłym użytkownikom ponad 65 tys. mkw. powierzchni, z czego 41 tys. mkw. stanowić będą biura, a  pozostałe 24 tys. mkw. wypełnią koncepty rozrywkowe, kulturalne, gastronomiczne, usługowe czy handlowe. Wśród najemców zrewitalizowanej Fabryki Norblina znajdzie się m.in. BioBazar – pierwszy w Polsce targ oferujący wyłącznie ekologiczne produkty, foodhall z 26 konceptami gastronomicznymi (3,2 tys. mkw.), a także restauracje. W części biurowej kompleksu swoje biura będą miały m.in. Allegro.pl (16,2 tys. mkw.) oraz Globalne Centrum Usług Biznesowych Japan Tobacco International (8,5 tys. mkw.) Zrewitalizowana Fabryka stanie się także miejscem kultury. Oprócz wspomnianego już butikowego kina z siedmioma salami (3,3 tys. mkw.), do dyspozycji odwiedzających będzie również Piano Bar z muzyką na żywo, a w jednej z zabytkowych hal powstanie klub muzyczny i koncertowy. Blisko 800 mkw. powierzchni zajmie pierwsza w Polsce w pełni interaktywna i cyfrowa galeria sztuki - ART BOX Experience. Planowane ukończenie inwestycji zaplanowane jest na III kwartał bieżącego roku.

Inwestorem i pomysłodawcą rewitalizacji Fabryki Norblina jest Grupa Capital Park. Za projekt architektoniczny odpowiada pracownia PRC Architekci. Głównym wykonawcą jest firma Warbud SA, z którą współpracują m.in. Soletanche Polska, Maat4 i TKT Engineering. Za działania związane z konserwacją zabytków odpowiada firma Monument Service.

Zapraszamy do obserwowania kanałów KinoGram na Facebooku oraz Instagramie:

→ FB: https://www.facebook.com/Kinogram-101853285450639

→ IG: https://www.instagram.com/kino_kinogram/