Społeczeństwo » Społeczeństwo

Fair Care

Opiekunki mogą stanowić najbardziej niedoreprezentowaną grupę zawodową Europy. Ten stan rzeczy zmienia jednak stowarzyszenie Bundesverband der Betreuungskräfte (BDBK) e.V. Jego motto to Fair Care. Co oznacza ono w praktyce?

Niestety do niedawna nie istniała odpowiednia organizacja, która reprezentowałaby interesy tysięcy kobiet i mężczyzn wykonujących zawód opiekunki/opiekuna seniorów. Dokładnie to jest jednak celem głównym nowoutworzonego stowarzyszenia Bundesverband der Betreuungskräfte (BDBK) e.V., które dedykowane jest samodzielnym opiekunkom, wspiera je, a także jednoczy w ramach spójnej społeczności. „Grupa tysięcy członków posiada odpowiednią siłę przebicia. Co za tym idzie, stowarzyszenie sprawia, że głos opiekunek staje się słyszalny. Nie tylko zasługują one na to, ale wydaje mi się również, że tego potrzebują. Właśnie dlatego BDBK reprezentuje swoich członków w przestrzeni publicznej oraz działa na rzecz nie tylko wzrostu tolerancji, ale przede wszystkim szacunku i akceptacji. Praca stowarzyszenia w sposób znaczący wpływa na poprawę wizerunku zawodu opiekunki seniora, jednak dotyczy również działań lobbingowych, aktywności prowadzących do zmian ustawodawstwa oraz intensyfikacji dialogu z przedstawicielami świata polityki i innymi decydentami” – wyjaśnia ksiądz Paweł Pruszkowski, członek zarządu stowarzyszenia.

Zawsze na bieżąco

Przerażającym jest, że około 90 proc. z blisko 250.000 realizujących zlecenia na terenie Niemiec opiekunek pochodzących z Europy Wschodniej pracuje nielegalnie. Wskazane liczby dobitnie obrazują, jak pilnie niezbędne jest wprowadzenie zmian w branży. Te winny jednak dotyczyć nie tylko legalności jako takiej, ale odnosić się również m.in. do kwestii braku poszanowania, nierealizowanych terminowo płatności, jak i tematu bezpieczeństwa czy ubezpieczeń. „Branża potrzebuje zmian i to pilnie. Właśnie dlatego BDBK działa na rzecz reprezentacji i obrony zawodowych, gospodarczych oraz socjalnych interesów swoich członków. BDBK zdaje sobie sprawę z problemów, z jakimi codziennie konfrontują się opiekunki, ponieważ ósemka z 13 członków zarządu stowarzyszenia czynnie wykonuje zawód samodzielnej opiekunki seniora. Jest to dla mnie osobiście bardzo istotne i powoduje, że BDBK jest w stanie z łatwością wyznaczać priorytety działania, a także nigdy nie straci kontaktu z codziennymi wyzwaniami, które przezwyciężają opiekunki. Gwarantuje to również, że podejmowane decyzje, kroki oraz działania odpowiadają stanowi faktycznemu, a także będą mogły być na bieżąco dostosowywane do zmieniającej się sytuacji w branży” – dodaje ksiądz Pruszkowski.

Po prostu fair

Wszystkie starania BDBK prowadzą do jednego celu: Fair Care, czyli opieka, która jest po prostu fair. Założenie to odnosi się do wszystkich płaszczyzn współpracy i komunikacji opiekunki, wymagającej opieki osoby, jej rodziny oraz ewentualnie uczestniczącej w procesie agencji pośrednictwa. Fair Care to więc m.in. legalność, szczerość, otwartość, ale także odpowiednie dokształcanie, które gwarantuje wymagającej opieki osobie zaoferowanie świadczenia na odpowiednim poziomie. „Fair Care oznacza, że stowarzyszenie działa na rzecz transparentności, poprawy jakości, legalności branży opieki, która powinna być oparta o założenie bycia po prostu fair. Fair Care powinno być rozpatrywane w kategoriach wielu płaszczyzn, przy czym podstawą jest tu zawsze partnerstwo wszystkich uczestniczących w procesie stron. Kolejnym głównym punktem Fair Care jest nieodzowna wolność decyzyjna opiekunki, która dotyczy tak przyjmowanych zleceń, jak i negocjowanych wysokości wynagrodzenia czy ram czasowych. Sprawia to, że opiekunki zyskują niezbędną pewność siebie, która wspierana jest dodatkowo nie tylko poprzez ich doświadczenie, ale i wykształcenie oraz ustawiczne dokształcanie. To dla BDBK bardzo istotny punkt. Priorytet, który realizowany jest wspólnie z współpracującą ze stowarzyszeniem w tym zakresie Akademią Hausengel. Celem jest tu ustalenie jednolitych standardów minimalnych dotyczących jakości, jakie musiały będą zostać spełnione przez opiekunki i to niezależnie, w którym modelu świadczą one pracę czy z którą agencją współpracują. Właśnie dlatego nie tylko promujemy takie standardy, ale i wymagamy ich spełnienia przez naszych członków” – konkluduje ksiądz Paweł Pruszkowski, członek zarządu BDBK, który odpowiedzialny jest w stowarzyszeniu za obszar Fair Care.

Prasa BDBK