Rozrywka i wypoczynek » Hobby
Feeria barw i smaków, czyli sałatka z Dawtoną
Zobacz więcej zdjęć » |
Jak przygotować coś smacznego i lekkiego dla gości, szybko i na czas? Nie ma problemu! W końcu bez wysiłku potrafimy angażować swą uwagę w wiele rzeczy równocześnie - zwłaszcza, gdy w kuchni pojawią się odpowiedni sprzymierzeńcy - warzywa w puszkach Dawtony. Przygotowywanie sałatek może być przyjemne i szybkie, a czas spędzony w kuchni - równie dobrą zabawą jak moda, makijaż i flirt.
Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:
Potrzeba naprawdę niewiele, by oczarować gości feerią barw i smaków. Wystarczy kilka składników, wśród których główne role grać będą wspaniale polskie warzywa Dawtony - soczysta i jędrna kukurydza, zielone i chrupkie ogórki konserwowe oraz ogniście czerwona papryka.
Warzywa to atrakcyjna i obowiązkowa pozycja polskiej kuchni - zawierają niewiele kalorii, a ich smak, zapach i kolory cieszą zmysły. Łatwo uzupełnić je dodatkowymi składnikami albo tylko podkreślić dobrym dressingiem. Warto wybierać polskie warzywa, bo ich smak jest naprawdę wyborny. Chrupka i delikatna zarazem kukurydza Dawtony to kluczowy składnik - fundament - naszej kulinarnej karnawałowej propozycji. Jej złoty kolor świetnie będzie się komponował z czerwoną papryką. To efekty wizualne, a smak? Połączenie słodyczy kukurydzy z ostra nutą papryczki stworzy smakowitą podstawę kompozycji, a dla dodania charakteru całości uzupełnijmy kompozycję o odrobinę orzechów. Wystarczy otworzyć puszki, wymieszać składniki w misce, dodać sos i gotowe.
Eksperymenty, zabawa smakami i kolorami - kompozycja smaków, którą stworzysz, z pewnością zostanie entuzjastycznie przyjęta przez gości i pozostawi pozytywne wspomnienie na dłużej. Sukces kulinarny murowany.
PRZEPIS NA EKSPRESOWĄ KARNAWAŁOWĄ SAŁATKĘ
Składniki:
1 puszka kukurydzy Gold Dawtony,
1 puszka ogórków luksusowych Dawtony,
papryka konserwowa Dawtony,
3 pomidory,
1 średnia cebula lub ½ pęczka szczypiorku,
½ szklanki majonezu,
2 łyżki gęstego jogurtu,
2 łyżki posiekanych orzechów włoskich,
Sól i pieprz do smaku.
Cebulę należy pokroić w kosteczkę, szczypiorek drobno posiekać, odcedzić kukurydzę.
3-5 ogórków oraz paprykę pokroić w kosteczkę. Pomidory oraz miąższ
z pomidorów również posiekać pamiętając o uprzednim usunięciu pestek
z miąższu. Pokrojone składniki wymieszać z orzechami, dodać sos i doprawić do smaku. Sałatkę przygotowujemy tuż przed podaniem. Czas wykonania: ok. 20 minut.
Sałatka wyśmienicie smakuje ze świeżym pieczywem lub grzankami.
Nadesłał:
Kozinska_E
|
Komentarze (0)