Kultura, sztuka » Kultura

Festiwal Dobrego Smaku po raz 10. w Łodzi

Festiwal Dobrego Smaku po raz 10. w Łodzi
Zobacz więcej zdjęć »
Tegoroczne kulinarne święto Łodzi rozpocznie się w czwartek 6 czerwca i potrwa do niedzieli 9 czerwca. Hasło przewodnie jubileuszowego Festiwalu – Kulinarnie nakręceni nawiązuje do filmowej tradycji Łodzi.

 

Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:

 

Festiwal Dobrego Smaku po raz 10. w Łodzi

Znamy już listę restauracji i kawiarni jubileuszowej, dziesiątej edycji Festiwalu Dobrego Smaku. Do udziału w konkursie zgłosiła się rekordowa liczba 25 restauracji i 9 kawiarni. Tegoroczne kulinarne święto Łodzi rozpocznie się w czwartek 6 czerwca i potrwa do niedzieli 9 czerwca. Hasło przewodnie jubileuszowego Festiwalu – Kulinarnie nakręceni nawiązuje do filmowej tradycji Łodzi.

Zadanie dla łódzkich kucharzy nie jest proste, bowiem tegoroczne dania konkursowe zainspirowane mają być filmem – polskim, bądź zagranicznym – tu pozostawiony jest wybór. Formuła konkursu i cena dania festiwalowego nie ulegają zmianie; za danie w restauracji zapłacimy 10 zł, a za zestaw w kawiarni – deser i kawę 7 zł. Jak co roku łódzkie lokale odwiedzi anonimowe jury - kucharze, blogerzy, dziennikarze i to oni wybiorą najlepszą restaurację i kawiarnię. Festiwalowe dania i desery oceniać będą także łodzianie głosując w konkursie smsowym.

Festiwal Dobrego Smaku to jednak nie tylko konkurs, to także szereg wydarzeń towarzyszących. W klubie Wytwórnia przy Łąkowej 29 odbędzie się Szkoła Dobrego Smaku – warsztaty kulinarne dla miłośników gotowania. W tym roku uczestników szkolenia kulinarnie nakręcać będą m.in. szef kuchni restauracji Cztery Kolory Double Tree by Hilton, Rafał Zgajewski oraz Grzegorz Łapanowski.

W piątek i sobotę, po całodniowym maratonie po festiwalowych restauracjach  i kawiarniach będzie coś dla ducha. Wraz z Kuchnią + i magazynem Kukbuk zorganizowany zostanie przegląd filmów kulinarnych. W repertuarze znajdą się między innymi „Wtajemniczeni” w reżyserii Macieja Kowalczuka oraz „ Niebo w gębie” Christiana Vincenta. Nocne Kino ze Smakiem to propozycja spędzenia czasu w sali kinowej z lampką wina, a nie colą i popcornem.

Wspólne gotowanie, grillowanie i pieczenie planowane jest także na rynku łódzkiej Manufaktury. 8 czerwca spotkamy Grzegorza Łapanowskiego i Paolo Cozza, którzy przygotowywać będą swoje ulubione dania. Tego dnia przewidziane są także liczne atrakcje dla najmłodszych. Dzieci wezmą udział w warsztatach przygotowanych przez Portal Kuchnia dla Malucha.

Więcej informacji znajdziecie na naszej stronie www.festiwaldobregosmaku.eu



Redakcja CentrumPR informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja CentrumPR nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

SBS Public Relations

Komentarze (0)


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl
Opublikuj własny artykuł
Opublikuj artykuł z linkami

Kalendarium

Przejdź do kalendarium »

dodaj wydarzenie »

Ostatnio dodane artykuły

dodaj artykuł »