Firma » Finanse

FinAi i KRUK S.A. nawiązały współpracę

FinAi i KRUK S.A. rozpoczęły współpracę, która zakłada wykorzystanie istniejących potencjałów obu firm w celu wdrażania nowoczesnych rozwiązań dla klientów, którzy rzetelnie spłacają swoje zadłużenie, ale pozostają wykluczeni z rynku bankowego z uwagi na złą historię kredytową.

Współpraca pomiędzy FinAi i Grupą KRUK będzie opierała się na dwóch filarach. Pierwszym jest udostępnienie na platformie FinAi oferty NOVUM Finance - marki należącej do Grupy KRUK. Nowoczesne rozwiązania zastosowane przez FinAi będą wspierały sprzedaż produktów kredytowych NOVUM Finance w kanałach cyfrowych zgodnie z najlepszymi praktykami rynkowymi.

Uzupełnieniem współpracy biznesowej firm są działania związane z edukacją finansową konsumentów. W ich rezultacie powstaje poradnik poświęcony budowaniu dobrej historii kredytowej skierowany do osób, którym nie udało się uzyskać kredytu bankowego lub pożyczki.

Platforma stworzona przez polski fintech zapewnia klientom dostęp do realnych ofert banków, pozwala na wygodny wybór kredytu najlepiej dopasowanego do ich potrzeb oraz na podpisanie umowy z wybraną instytucją, bez konieczności wizyty w oddziale czy wysyłania umowy kurierem. Z myślą o osobach, które nie otrzymają ofert kredytowych od banków obecnych na platformie, wprowadzono opcję „koła ratunkowego”, umożliwiającą wnioskowanie o pożyczkę w NOVUM Finance.

- Konsekwentnie realizujemy założenia naszej strategii na lata 2015-2019 i rozwijamy nowe linie biznesowe. Jedną z nich jest sprzedaż produktów kredytowych za pośrednictwem naszej marki NOVUM Finance. Zdajemy sobie sprawę, że jest to branża szalenie konkurencyjna, dlatego stawiamy na produkty fintechowe – mówi Marta Adamczak, kierownik działu rozwoju e-commerce w Grupie KRUK. ­­Krokiem w tym kierunku jest współpraca z FinAi. Wierzę, że dostęp do innowacyjnych rozwiązań pomoże nam zwiększyć efektywność i w perspektywie najbliższych lat w pełni wykorzystać potencjał biznesowy Grupy KRUK na rynku sprzedaży kredytów – dodaje Marta Adamczak.

- W czerwcu uruchomiliśmy pierwszą, niezależną platformą kredytową, dzięki której wybór i wzięcie kredytu bankowego dopasowanego do indywidualnych potrzeb konsumenta jest możliwe całkowicie online. Fakt, że nasze rozwiązania zostały docenione przez znaczącego gracza, jakim jest GRUPA KRUK stanowi dla nas powód do dumy. Wierzę, że nasza współpraca przyniesie wiele korzyści obu stronom, jak również klientom, którzy w sytuacji nieotrzymania ofert ze strony banków, uzyskają dostęp do wysokiej jakości produktów kredytowych oferowanych na jasnych zasadach – mówi Rafał Czernik, prezes FinAi.

KRUK jest liderem rynku zarządzania wierzytelnościami w Europie Centralnej. Działa w Polsce, Rumunii, Czechach, Słowacji, Niemczech, Hiszpanii i we Włoszech. Głównym obszarem działalności Grupy jest zarządzanie wierzytelnościami nabytymi na własny rachunek oraz na zlecenie innych podmiotów instytucjonalnych. Rozwija też produkt pożyczkowy NOVUM, skierowany do klientów, którzy w przeszłości spłacili swoje zadłużenie wobec Grupy. KRUK S.A.  jest notowana na warszawskiej giełdzie od 2011 r.

FinAi to założona w 2016 r. polska spółka technologiczna z branży finansowej, członek Konferencji Przedsiębiorstw Finansowych w Polsce. W czerwcu 2018 r. FinAi uruchomił pierwszą niezależną platformę kredytową w Polsce, która umożliwia wzięcie kredytu bankowego w 100 proc. przez internet - od weryfikacji klienta przez wybór ofert przygotowanych w oparciu o jego zdolność kredytową, aż do podpisania umowy online z bankiem. Firma planuje że do 2020 r. za pośrednictwem platformy zostaną udzielone kredyty o wartości 1 mld zł.

FinAi