Rozrywka i wypoczynek » Sport

Finał Pucharu Polski w regatach klasy 505

Już w tym tygodniu w Szczecinie odbędą się ostatnie w tym roku regaty Klasy 505. Będzie to także finał Pucharu Polski 2019.

W ostatni weekend września, w Szczecinie na jeziorze Dąbie, zostaną rozegrane finałowe regaty Pucharu Polski Klasy 505. Organizatorem zawodów jest Polskie Stowarzyszenie Klasy 505 oraz Centrum Żeglarskie.

Otwarcie sezonu zgodnie z tradycją miało miejsce w Gdyni w drugiej połowie maja. W kolejnych miesiącach regaty były rozgrywane w Górkach Zachodnich w Gdańsku oraz w Pucku. Następnie regaty przeniosły się do Ustki i Dziwnowa. W Dziwnowie odbyły się równocześnie Mistrzostwa Polski. Ostatnią imprezą zaliczaną do pucharowej klasyfikacji generalnej będą regaty rozegrane na akwenie w Szczecinie.

Tegoroczna edycja Pucharu Polski składała się z sześciu żeglarskich imprez zorganizowanych w kilku miastach zlokalizowanych na polskim wybrzeżu. Ideą, która przyświecała nam przed rozpoczęciem tego sezonu było umożliwienie zawodnikom jak najczęstszego ścigania się na akwenach morskich.

W ubiegłym sezonie łącznie sklasyfikowanych zostało czterdzieści załóg. Najlepiej poradzili sobie wówczas Mateusz Jura i Bartosz Chroł z AZS SGH Warszawa gromadząc największą liczbę punktów, a ich nazwiska tradycyjnie zostały wygrawerowane na pucharze, upamiętniając to osiągnięcie.

”To już niestety ostatnie regaty w tym sezonie, ale nie zwalniamy tempa po Mistrzostwach Polsk rozegranych na początku miesiąca w Dziwnowie. Cieszy nas, że stale utrzymuje się wysoka frekwencja, ale co ważniejsze, że poziom uczestników rośnie z każdymi regatami” – powiedział Wojciech Kasprzyk, prezes Polskiego Stowarzyszenia Klasy 505 – „Był to bardzo udany sezon dla naszego Stowarzyszenia i powoli rozpoczynamy już przygotowania do przyszłego roku”. Kto w tym roku zdobędzie to trofeum? Będzie to wiadomo już niebawem bo w przyszły weekend. Relacje na żywo, aktualną klasyfikację, fotogalerie oraz wywiady z zawodnikami będzie można zobaczyć na profilu Facebook

Okaeri Consulting