Firma » Finanse

Finanse online w firmach

Systemy online do zarządzania finansami w małych firmach

W dzisiejszych czasach szczególnego znaczenia nabiera możliwość zdalnego dostępu do aplikacji dla pracowników firmy pracujących z domu. Małe przedsiębiorstwa mają problem z budowaniem dostępów VPN do sieci firmowej i zapewnianiu możliwości pracy przez remote desktop. Potrzebne są rozwiązania chmurowe, dające zdalny dostęp bez dodatkowych działań i rozwiązań po stronie małej firmy i wystarczające dla realizacji kompletu procesów w jednym miejscu, bez potrzeby angażowania informatyków i wdrożeniowców.

Dostępne są już platformy on-line wykonujące zadanie tzw. Cyfrowego asystenta finansowego lub wirtualnego CFO. Technologie te dają do dyspozycji mikro i małych firm rozwiązania, które dotychczas były dostępne jedynie dla większych firm inwestujących w bardziej zaawansowane i drogie systemy ERP. Przykładem jest automatyczne generowanie księgowań, automatyczne wiekowanie należności z drążeniem do konkretnych transakcji oraz moduł planowania płatności przychodzących i wychodzących. Asystent finansowy przy zaawansowanej funkcjonalności i automatyzacji jest jednocześnie łatwy i intuicyjny w obsłudze.

Cyfrowy asystent finansowy jest również ukierunkowany na wspieranie prowadzenia działalności i zarządzania finansami, a nie na prowadzenie księgowości. Nawet jeśli przedsiębiorca z sektora MŚP ma już księgową lub biuro rachunkowe, asystent finansowy pomoże mu zrobić te rzeczy, których księgowa dla niego nie robi, tzn.: wystawianie faktur, ściąganie płatności, kontrola kosztów, ciągła analiza czy starczy pieniędzy na zapłatę najważniejszych wydatków i podatków.

Podstawowe zadania, które realizują systemy online do zarządzania finansami mikrofirmy to:

• Zarządzanie kosztami (rejestracja, zatwierdzanie, płatność, automatyczna aktualizacja rozrachunków i wiekowanie, kontrola)

• Sprzedaż i należności (fakturowanie, ściąganie należności, automatyczne monitowanie, automatyczne rozrachunki, wiekowanie i kontrola)

• Prosta w obsłudze kontrola płynności

• Automatyczne przekazywanie danych do księgowości

Aby rozwiązanie zadziałało, niezbędne są automatyczne rozrachunki (należności i zobowiązania) oraz płatności bezpośrednio z aplikacji za zatwierdzone już dokumenty kosztowe. W Polsce od ponad 4 lat można znaleźć bank, który oferuje Cyfrowego Asystenta Finansowego z automatyczną księgowością, zintegrowanego w pełni z bankowością online i obecnie darmowym na dwa lata firmowym rachunkiem bankowym. Ułatwia to właścicielom nadzór nad płynnością finansową, a takie rozwiązanie staje się już standardem, którego oczekują małe firmy.

Automatyzacja to tylko kropla w morzu technologicznych możliwości. Atmosferę w branży księgowej podkręca sztuczna inteligencja. Za jej sprawą już wkrótce na rynku pojawią się autonomiczne systemy księgowe, które całkowicie automatycznie, ale pod okiem doświadczonego księgowego poprowadzą wymagane ewidencje, wystawią faktury sprzedaży, pozyskają dokumenty kosztowe i zakupowe, zaksięgują je i rozliczą oraz naliczą podatki, wyślą pliki JPK, a także będą wspierać przedsiębiorców w terminowym ściąganiu należności, płaceniu zobowiązań i bieżącym kontrolowaniu ich płynności finansowej.

Autorem tekstu jest Patrycja Strzelecka, CCO i współzałożycielka CashDirector S.A.

slawekul