Firma » Biznes

Fundusz Meyer Bergman przejmuje Galerię Katowicką i powierza zarządzanie firmie Apsys

Fundusz zarządzany przez Meyer Bergman – firmę specjalizującą się w inwestycjach na rynku nieruchomości – dzięki nabyciu udziałów od Neinver i PKP S.A., przejął pełną kontrolę nad Galerią Katowicką.

Notującą rekordowe wyniki, wielokrotnie nagradzaną, zlokalizowaną w ścisłym centrum stolicy Górnego Śląska Galerią zarządzać będzie firma Apsys Polska.

Meyer Bergman European Retail Partners nabył od dotychczasowych współinwestorów, firm Neinver i PKP, wszystkie udziały i stał się wyłącznym właścicielem Galerii Katowickiej. Wartość transakcji jest poufna. Obowiązki zarządcy odpowiedzialnego za codzienne funkcjonowanie obiektu oraz kwestie związane z wynajmem powierzchni handlowej przejęła firma Apsys Polska.

– Od pierwszego dnia Galeria Katowicka budzi zainteresowanie inwestorów chcących wzmocnić swoją obecność na jednym z najszybciej rozwijających się rynków w Europie. Położenie w samym sercu miasta i jednocześnie stolicy Górnego Śląska oraz połączenie z dworcem kolejowym i autobusowym, to niewątpliwie czynniki wpływające na zainteresowanie wiodących marek i przekładające się na stale rosnącą liczbę klientów – mówi Mark Gamble, dyrektor ds. zarządzania aktywami Meyer Bergman.

Pod koniec 2010 r., Meyer Bergman European Retail Partners objął 50 proc. udziałów w spółce joint venture powołanej w celu budowy Galerii Katowickiej, założonej wraz z firmą Neinver, we współpracy z PKP S.A. W roku 2012 fundusz Meyer Bergman European Retail Partners wykupił kolejne 30 proc. udziałów, transakcja z 2015 roku kończy proces pełnego przejęcia obiektu.

Galeria Katowicka rozpoczęła działalność we wrześniu 2013 r. Wielokrotnie nagradzana w branżowych konkursach, regularnie notuje kolejne rekordy. W 2015 r. wzrosty miesiąc do miesiąca w liczbie klientów sięgają nawet 30 proc. Październik 2015 r. przyniósł przekroczenie progu 1,2 mln odwiedzających miesięcznie oraz wielokrotnie 50 tys. osób dziennie. Miniony miesiąc był także najlepszym w historii pod względem sprzedażowym, za wyjątkiem grudnia 2014 ze wzrostem o 50 proc. r/r. Mimo otwarcia nowego obiektu handlowego w centrum Katowic, wartość sprzedaży w Galerii Katowickiej w październiku 2015 r. była wyższa aż o 20 proc. niż w tym samym miesiącu rok wcześniej.

Galeria Katowicka jest zlokalizowanym w ścisłym centrum stolicy Górnego Śląska kompleksem handlowo-usługowym o powierzchni 53 tys. m2, na której znajduje się ponad 250 sklepów, lokali i punktów. Portfolio marek Galerii Katowickiej tworzą m.in.: Peek & Cloppenburg, Zara, TK Maxx, Multikino, C&A, Reserved, Euro RTV AGD, Douglas i Tiger.

ImagoPR