Społeczeństwo » Społeczeństwo

Fundusze norweskie dla Fundacji „Kolorowy Świat”

Blisko 900 tys. złotych ze środków Funduszu dla Organizacji Pozarządowych trafi do łódzkiej Fundacji Pomocy Dzieciom „Kolorowy Świat”. Złożony przez Fundację projekt związany z wyrównywaniem szans dzieci dotkniętych porażeniem mózgowym uzyskał bar

Fundusze norweskie, czyli: Mechanizm Finansowy Europejskiego Obszaru Gospodarczego i Norweski Mechanizm Finansowy, zostały ustanowione przez trzy kraje będące członkami Europejskiego Obszaru Gospodarczego (EOG) i zarazem pozostające poza strukturami Unii Europejskiej (UE): Norwegię, Islandię i Liechtenstein.

Ponad bilion Euro ma w latach 2006-2009 zostać przekazany na realizację projektów z zakresu m.in. ochrony środowiska, opieki zdrowotnej, rozwoju zasobów ludzkich i wyrównywania szans w krajach, które do UE i EOG przystąpiły w 2004 roku oraz w Grecji, Hiszpanii i Portugalii. Wniosek złożony przez Fundację Pomocy Dzieciom „Kolorowy Świat” przewiduje rehabilitację dzieci dotkniętych mózgowym porażeniem dziecięcym przy wykorzystaniu metody Nauczania Kierowanego z elementami przygotowawczymi do wdrożenia e-rehabilitacji.

Metoda Nauczania Kierowanego, nazywana też metodą Pëto, jest systemem nauczania i uczenia się – ale nie terapią w tradycyjnym ujęciu. Integruje działania rehabilitacyjno-edukacyjno-społeczne, dając wieloprofilową odpowiedź na złożone potrzeby dziecka i jego rodziny. Zakłada jednoczesne i zintegrowane kształcenie funkcji ruchowej (przemieszczania się), samoobsługi, porozumiewania się i opanowanie określonego programu edukacyjnego. Dzięki temu dziecko ma możliwość osiągnięcia możliwie największej sprawności w życiu codziennym. Projekt obejmuje również edukację rodziców - przygotowanie ich do roli prowadzących zajęcia w ramach programu Nauczania Kierowanego z wykorzystaniem Internetu (e-rehabilitacja). Projekt jest częścią większego przedsięwzięcia: do marca 2010 roku Fundacji planuje uruchomienie ośrodka rehabilitacyjnego, w którym cierpiące na porażenie mózgowe dzieci z całej Polski  będą mogły uzyskać pomoc i wsparcie. Na razie otrzymała do swojej dyspozycji budynek dawnej szkoły i otaczający ją teren w położonej ok. 60 km od Łodzi miejscowości Rdutów.Dofinansowanie z funduszu norweskiego zostanie przeznaczone m.in. na zakup sprzętu rehabilitacyjnego, wynagrodzenie personelu oraz pokrycie kosztów pobytu i rehabilitacji podopiecznych ośrodka. Zanim jednak w Rdutowie pojawią się pierwsi podopieczni, Fundację czeka jeszcze gruntowny remont. Niestety, Program dla Organizacji Pozarządowych nie przewiduje przekazywania środków na realizację tego typu działań. Cały czas poszukujemy sponsorów, którzy wspomogą przedsięwzięcie finansowo lub rzeczowo, przekazując np. materiały budowlane, wykończeniowe czy elementy wyposażenia wnętrz – mówi Prezes Fundacji, Izabela Jachim-Kubiak.

W najbliższym czasie na stronie internetowej www.kolorowyswiat.org.pl pojawi się dokładna lista potrzebnych materiałów, jednak już teraz można wesprzeć budowę placówki. Wszyscy, którzy chcieliby przekazać dary rzeczowe, proszeni są o kontakt z biurem Fundacji: Łódź, ul. Kościelna 6, tel. 042 640 67 06; 042 640 67 05.Środki finansowe można natomiast przekazać bezpośrednio na konto organizacji w Banku Spółdzielczym Rzemiosła 75 8784 0003 0005 0010 4260 0202 lub w mBanku 82 1140 2004 0000 3102 3616 8909.

Toolbox