Firma » Biznes

Fuzja w grupie Veolia Usługi dla Środowiska

Veolia Usługi dla Środowiska S.A. połączyła się z SULO Polska Sp. z o.o. Fuzja stanowi kolejny krok w tworzeniu struktury holdingowej grupy kapitałowej należącej do międzynarodowego koncernu Veolia Environmental Services. Ambicją grupy jest stać się liderem na rynku gospodarki odpadami w Polsce.

Veolia Usługi dla Środowiska S.A. działa w Polsce od 1998 roku i jest jednym z czołowych dostawców usług z zakresu gospodarki odpadami i ochrony środowiska.

Nowy holding wraz ze spółkami i oddziałami na terenie całego kraju zatrudnia ponad 800 osób, obsługuje kilkaset tysięcy klientów: indywidualnych, instytucjonalnych i przemysłowych.

- Fuzja wieńczy proces integracji całej grupy oraz stanowi kolejny etap budowania pozycji lidera w Polsce - mówi Matthias Vogel, prezes zarządu Veolia Usługi dla Środowiska S.A. - Nasza siła tkwi zarówno w doświadczeniu działających od lat na polskim rynku spółek, jak i w potencjale międzynarodowego koncernu, w ramach którego funkcjonujemy. Połączenie kompetencji pozwoli nam poszerzyć ofertę w regionach i - w efekcie - pozyskać pozycję lidera - specjalisty w zakresie gospodarki odpadami.

Grupa VUdŚ w Polsce tworzy pod względem obrotu i bogatej oferty jedną z najważniejszych struktur w branży gospodarki odpadami. Zapewnia pełny cykl zagospodarowania odpadów - od zbierania i transportu, przez sortowanie, odzysk i recykling papieru, plastiku i szkła, po składowanie odpadów. Świadczy usługi porządkowe, likwidację dzikich wysypisk, zimowe i letnie utrzymanie ciągów komunikacyjnych, pielęgnację zieleni. Zarządza też jedną z największych struktur w zakresie odzysku i utylizacji odpadów w Polsce.

W wyniku fuzji, dokonanej 27 lutego, Veolia Usługi dla Środowiska nabyła wszystkie prawa i obowiązki przejmowanej spółki SULO. Połączenie oznacza zmianę nazw na Veolia Usługi dla Środowiska dla czterech oddziałów spółek dawnego SULO w: Gorzowie Wielkopolskim, Tomaszowie Mazowieckim, Krapkowicach i Ostrołęce.

ap