Firma » Biznes

G-U Polska wspiera paracykling

12 lipca 2020 roku zakończył się czteroetapowy I Hetman Paracycling Cup o Puchar Marszałka Lubelszczyzny, podczas którego IV miejsce zajął wspierany przez G-U Polska „weteran szos” – Dariusz Pytlak.

Z uwagi na epidemię koronawirusa zawody (XXIII Międzynarodowy Wyścig Kolarski Tandemów oraz I Hetman Paracycling Cup o Puchar Marszałka Lubelszczyzny) zostały przeprowadzone nie w maju, lecz w lipcu. W 4-etapowej rywalizacji wystąpili kolarze i wózkarze (handbike), którzy zmagali się nie tylko z zaskakująco trudną trasą z licznymi podjazdami, szybkimi rundami wokół miasta, ale także z pogodą.

„Aura w tegorocznym wyścigu znacznie podniosła poprzeczkę. Mieliśmy pełne spektrum zjawisk pogodowych – od 35-stopniowego upału podczas pierwszego etapu, poprzez 15°C i ulewę na drugim etapie, aż po wietrzne zakończenie wyścigu. Wymagało to od zawodników wyjątkowej koncentracji, zwłaszcza w trakcie deszczu, kiedy należy zachować szczególną ostrożność na zjazdach, o co jest przecież niełatwo w czasie wyścigu, kiedy zawodników napędza adrenalina” – opowiada Dariusz Pytlak, który zajął czwarte miejsce w ostatecznej kwalifikacji, ustępując tylko zawodnikom z kadry Polski, natomiast w swojej kategorii (C-4) był drugi.

Zawodnik podkreśla, że swoje sukcesy zawdzięcza nie tylko własnej determinacji i chęci rywalizacji, ale także wsparciu sponsorów, takich jak G-U Polska, dzięki którym może realizować swoją pasję i brać udział w zawodach rangi światowej, m.in. na Słowacji, w Holandii i Belgii.

____

Grupa G-U jest jednym z czołowych światowych dostawców systemów okiennych i drzwiowych oraz wejść automatycznych i systemów zarządzania budynkami. Grupę tworzą marki: BKS (zamki, wkładki, rozwiązania wykorzystywane na drogach ewakuacyjnych i przeciwpożarowych), Ferco (systemy okuć), GU Automatic (automatyczne systemy wejść) oraz Ela-soft (zaawansowane systemy zarządzania budynkami). Z myślą o kliencie ostatecznym, który poszukuje informacji na temat innowacyjnych rozwiązań do drzwi tarasowych podnoszono-przesuwnych, firma uruchomiła specjalną stronę internetową www.drzwitarasowe.pl.

G-U Polska chętnie włącza się w inicjatywy charytatywne – w 2020 roku, w czasie epidemii koronawirusa, przekazała Komendzie Miejskiej Państwowej Straży Pożarnej w Poznaniu zestaw do dekontaminacji, wzięła udział w #gaszynchallenge, aktywnie wpiera też inicjatywę Klient Bezpieczny realizowaną przez Stowarzyszenie Dom Bezpieczny, a od 2017 roku jest także sponsorem Dariusza Pytlaka.

Alicja Sidorowicz