Rozrywka i wypoczynek » Turystyka

Gdańska Wyspa Spichrzów urzeka inwestorów i turystów

Wyspa Spichrzów urasta do rangi jednego z najciekawszych miejsc w Gdańsku, ciesząc się zainteresowaniem zarówno inwestorów, jak i turystów.

Centralna lokalizacja i prestiżowe sąsiedztwo największych zabytków Głównego Miasta sprawia, że położona nad wodami Motławy wyspa charakteryzuje się niezwykle wysokimi walorami turystycznymi. To z kolei gwarantuje pewne zyski z inwestycji, szczególnie w sektorze hotelowym. Jedną z najnowszych inwestycji na Wyspie Spichrzów jest Aparthotel Number One.

Historia Wyspy Spichrzów sięga XIV wieku, kiedy nad rzeką Motława powstały pierwsze spichlerze – dawniej magazyny Głównego Miasta. Samą wyspę faktycznie wytyczono w 1576 roku po przekopaniu kanału Nowej Motławy. Szacuje się, że w XVI wieku istniało tu nawet do kilkuset spichlerzy. Co ciekawe nie posiadały one numerów, a nazwy jak zachowane do dziś: Steffen, Deo i Wisłoujście. „Była to bardzo żywa, gospodarcza i magazynowa część Śródmieścia, stanowiąc serce przemysłowe Gdańska, wówczas jednego z najważniejszych portów w Europie” – przypomina architekt Marcin Kozikowski z pracowni KD Kozikowski Design, która stworzyła projekt  zespołu Nowa Motława, w tym Aparthotelu Number One.

Zdewastowana w czasie II wojny światowej, szczególnie dotkliwie w północnej części, Wyspa Spichrzów długo nie mogła się doczekać okresu, kiedy rozkwitnie na nowo. „Ten czas szczęśliwie nadszedł, kiedy został uchwalony nowy plan zagospodarowania przestrzennego dla Wyspy Spichrzów , co stworzyło możliwości inwestycyjne i dało początek totalnej zmiany jeśli chodzi o rozwój tej dzielnicy Gdańska” – mówi Marcin Kozikowski.

Zabytkowa zabudowa Wyspy była główną inspiracją dla twórców Aparthotelu Number One. Charakterystyczne dwuspadowe dachy pięciu połączonych ze sobą budynków, jasna elewacja oraz drewniana stolarka okienna to tylko niektóre z elementów inspirowane historią Wyspy Spichrzów. „Proponując formy, które swoimi gabarytami nawiązują do dawnych spichlerzy, staraliśmy się odtworzyć ducha tej niezwykłej Wyspy, która po latach zapomnienia, budzi się do życia i wyrasta na nowe współczesne centrum miasta” – dodaje Marcin Kozikowski.

Malowniczo położona nad wodami rzeki Motława Wyspa Spichrzów urzeka turystów i inwestorów. Nieporównywalna z innymi rejonami Gdańska atrakcyjność wyspy wynika przede wszystkim z centralnej lokalizacji i co za tym idzie prestiżowego sąsiedztwa największych zabytków miasta, w tym słynnego Żurawia i ul. Długiej z Fontanną Neptuna. Śródmiejskie położenie idzie też w parze z doskonała komunikacją, w tym Lotniskiem im. Lecha Wałęsy, Dworcem Głównym i Południową Obwodnicą Gdańska.

Jedną z najnowszych realizacji na Wyspie Spichrzów jest Aparthotel Number One, w którym do kupienia są apartamenty hotelowe sprzedawane w systemie condo. Obiekt powstaje
w ramach inwestycji Nowa Motława, której deweloperem i generalnym wykonawcą jest giełdowa spółka Dekpol. Ofertę Aparthotel Number One wyróżnia gwarancja średniorocznej stopy zwrotu na poziomie 5% wydłużona aż do 15 lat. Gwarancja ta w praktyce oznacza, że nabywca apartamentu uzyska zwrot co najmniej 75% ceny netto inwestycji w ciągu 15 lat. W sprzedaży dostępne są apartamenty 1- i 2-pokojowe o powierzchni od 22 do 42 m2 sprzedawane z pełnym wykończeniem i wyposażeniem.
Termin oddania obiektu do użytkowania planowany jest na styczeń 2017 roku. Więcej informacji na www.no1.com.pl.

mskala@tauber.com.pl