Rozrywka i wypoczynek » Uroczystości

Gdy przyjdzie ochota na małe co nieco… Inspiracje na smaczne przyjemności

Gdy przyjdzie ochota na małe co nieco…  Inspiracje na smaczne przyjemności
Zobacz więcej zdjęć »
6 maja świętowany był Międzynarodowy Dzień bez Diety. To wydarzenie ma przypomnieć każdemu, że jedzenie powinno być czynnością, z której czerpiemy przyjemność! Czy na ogół odmawiacie sobie ulubionych smakołyków?

Czy na ogół odmawiacie sobie ulubionych smakołyków? 6 maja myślenie o diecie i ograniczeniach żywieniowych powinno pójść w zapomnienie! Bez konieczności liczenia kalorii.  Ale czy tylko 6 maja? Pozwólcie sobie czasem na słodką chwilę zapomnienia. W artykule zebraliśmy garść inspiracji na smaczne przekąski.

Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:

6 maja to wyjątkowa data, na którą przypada Międzynarodowy Dzień bez Diety! Święto zostało ustanowione w 1992 roku, a jego pomysłodawczynią była angielska feministka – Mary Evans. Cel, jaki przyświeca temu wydarzeniu, to akceptacja własnego ciała i czerpanie przyjemności z jedzenia smacznych posiłków. Z pewnością każdy ma takie dania, które uwielbia, ale na ogół unika ich ze względu na kaloryczność. Jak wiadomo zbilansowana dieta to podstawa zdrowego odżywania. Jednak od czasu do czasu możemy sobie pozwolić na ulubiony deser, pizzę czy inną przekąskę. Poznajcie nasze inspiracje na dania, które z powodzeniem możecie zjeść w domu, lub korzystając z pięknej pogody, zabrać ze sobą na piknik.

Na słono! Co wybrać – burgera, tortillę czy frytki?

Chrupiące frytki z cukinii w parmezanowej skorupce, domowe grissini czy paluszki serowe z ciasta francuskiego wydają się być bardzo smacznym pomysłem na słone przekąski, które można chrupać w ciągu dnia lub podczas spotkania z przyjaciółmi. Frytki z cukinii zrobicie w zaledwie 30 minut! Pokrojoną cukinię na frytki o grubości około 2 cm wystarczy obtoczyć w jajku i parmezanie i wstawić na około 20 minut do nagrzanego do 200-220°C piekarnika. Voilà! Możecie serwować je razem z ulubionym dipem. A jako danie  główne polecamy tortillę ze szpinakiem. Możecie zastąpić je wrapami z nadzieniem mięsnym lub warzywnym. To równie dobry i smaczny pomysł na posiłek. Spróbujecie? A co powiecie na aromatyczne double burgery z serem i konfiturą, które w niecałą godzinę zawitają na Waszych talerzach. Mogłoby się wydawać, że nic nie pobije ich aromatu. A jednak! Smak warzywnego burgera bez mięsa także okaże się doskonały, dzięki kompozycji warzyw i ich odpowiedniej obróbce.

Tortilla ze szpinakiem

Czas przygotowania: 10 min.

Liczba porcji: 9

Składniki:

9 jajek

8 placków tortilli

400 g świeżego lub mrożonego szpinaku

2 cebule

1 łyżka majonezu Hellmann's Oryginalny

1 łyżeczka Przyprawy Harissa Knorr

1 czerwona papryczka chilli

1 ząbek czosnku

150 g suszonych pomidorów

1 pęto pikantnej kiełbasy chorizo

100 g sera mozzarella

4 łyżki oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

Szpinak rozmroź, odciśnij z wody. Kiełbasę pokrój w kosteczkę, smaż na patelni aż wytopi się tłuszcz, a kiełbasa zacznie się robić chrupiąca.

W międzyczasie pokrój cebulę w piórka, posiekaj czosnek i ostrą paprykę, pokrój w paseczki suszone pomidory.

Kiełbasę z patelni przełóż na papierowy ręcznik. Z patelni usuń nadmiar tłuszczu, pozostawiając około jedną łyżkę. Podsmaż na nim cebulę, czosnek i chili. Gdy warzywa zaczną się rumienić, dodaj szpinak i suszone pomidory. Całość dopraw do smaku łyżeczką harissy.

Szpinak odstaw na bok do wystygnięcia. Chłodny już szpinak wymieszaj z tartym serem, chorizo, mozzarellą i majonezem.

Jajko zmieszaj w miseczce. Tortillę przetnij na pół. Posmaruj ją jajkiem. Nałóż właściwą ilość szpinakowego farszu, umieszczając go pośrodku połówki placka. W szpinaku zrób małe wgłębienie, umieść w nim rozbite jajko. Tortille złóż na pół, sklejając ze sobą brzegi. Uważaj przy tym, aby żółtko się nie rozlało.

Gotowe tortille umieść na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem. Posmaruj je z wierzchu oliwą. Całość umieść w nagrzanym do 180°C piekarniku na 20 minut.

Aromatyczne double burgery z pleśniowym serem i konfiturą z cebuli

Czas przygotowania: 45 min.

Liczba porcji: 4

Składniki:

700 g mięsa wołowego z udźca

4 łyżki Majonezu Hellmann's Oryginalny

1 łyżka Przyprawy do Kurczaka Knorr

2 łyżki marynowanego pieprzu zielonego

100 g sera pleśniowego typu blue

1 łyżeczka musztardy Dijon

1 łyżka posiekanej natki pietruszki

4 plastry sera żółtego

4 liście sałaty karbowanej ciemnej

4 bułki do hamburgerów

1 szczypta soli

1 szczypta pieprzu

6 czerwonych cebul

4 łyżki octu balsamicznego

2 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

Cebule pokrój w piórka, przesmaż w garnku na rozgrzanej oliwie, dodaj cukier oraz ocet balsamiczny. Duś na wolnym ogniu przez 30 minut podlewając odrobiną wody od czasu do czasu.

Mięso oczyść z błon, następnie zmiel w maszynce. Dodaj przyprawę Knorr, posiekaną natkę pietruszki, musztardę, pieprz oraz pokruszony ser. Wyrób jednolitą masę i uformuj 8 płaskich burgerów.

Uformowane kotlety smaż na rozgrzanym grillu po 5 minut z każdej strony. Zielony pieprz z grubsza przesiekaj nożem, wymieszaj go z majonezem. Na grillu opiecz bułki a następnie posmaruj je powstałym sosem.

Na 4 burgery połóż plasterki żółtego sera, aby się roztopił. Na pozostałe 4 nałóż porcję cebulowej konfitury.

Na bułkę połóż liść sałaty, następnie burgera z konfiturą i przykryj burgerem z roztopionym serem. Wierzch przykryj pozostałą bułką. Gotowe hamburgery możesz spiąć długą wykałaczką. Podawaj z frytkami i sałatką coleslaw.

Warzywne burgery

Czas przygotowania: 40 min.

Liczba porcji: 4

Składniki:

1 cebula

40 ml oleju rzepakowego do smażenia

1 puszka ciecierzycy konserwowej

1 pęczek natki pietruszki

1 pęczek kolendry

1 opakowanie kaszy bulgur

1 upieczony burak

1 jajko

150 g mąki z ciecierzycy

4 plastry sera cheddar

4 bułki do burgerów

1 jogurt naturalny

1 łyżka Ketchupu Hellmann's Pikantny

200 g marchewki

100 g białej kapusty

2 łyżki chrzanu

1 łyżka kminu rzymskiego

1 łyżka ziaren słonecznika

Sposób przygotowania:

Cebulę pokrój w drobną kosteczkę, zeszklij ją w garnku na rozgrzanym oleju. Dodaj opakowanie kaszy, zalej 250 ml wody i gotuj pod przykryciem około 15 minut, aż kasza wchłonie wodę i zrobi się miękka w środku. Całość odstaw, aby masa wystygła.

Ciecierzycę odsącz z zalewy, z grubsza rozdrobnij ją widelcem, posiekaj pietruszkę i kolendrę, upieczonego buraka pokrój w drobną kosteczkę. Pokrojone składniki wymieszaj razem z mąką, jajkiem i z ugotowaną kaszą.

Z powstałej masy uformuj cztery hamburgery grube na co najmniej 2 cm. Hamburgery posmaruj z wierzchu olejem, ułóż na grillu lub obsmaż na patelni teflonowej po 3-4 minuty z każdej strony. Na gotowe kotlety połóż ser i delikatnie go zapiecz.

Ziarna słonecznika upraż na patelni, bułki do burgerów przetnij na pół i opiecz je w piekarniku na złoty kolor.

Marchew i kapustę zetrzyj na tarce lub drobno posiekaj, pomieszaj z jogurtem, kminem rzymskim, ketchupem, chrzanem i ziarnami słonecznika, w razie potrzeby całość dopraw do smaku solą i pieprzem.

Powstałą sałatkę ułóż na spodzie bułki, nałóż na nią usmażonego kotleta z serem i przykryj górną połówką bułki. Burgery podawaj z frytkami z warzyw.

Słodka chwila zapomnienia

Nie zapomnieliśmy o słodkościach, które wspaniale ukoronują świętowanie. Oczywiście możecie po nie sięgnąć w każdej chwili, nie tylko od święta! Ulubione ciasta, cukierki, czekoladki i inne smakołyki będą doskonałym pomysłem. Jeżeli chodzi o słodkie małe co nieco do picia, to rekomendowany przez nas koktajl na bazie truskawki i brzoskwini z nasionami chia z pewnością podbije Wasze kubki smakowe. A co powiecie na deser? Mamy idealny przepis! Deser bananowy z sosem czekoladowo-krówkowym i lodami waniliowymi to prawdziwa uczta zmysłów. Zrobicie go w jedyne 15 minut! Liczymy, że nasze pomysły będą inspiracją do tworzenia pysznych dań.

Koktajl brzoskwiniowo-truskawkowy z nasionami chia

Czas przygotowania: 10 min.

Liczba porcji: 4

Składniki:

24 truskawki

4 brzoskwinie

4 szklanki kefiru 2% tłuszczu

8 łyżeczek nasion chia

Sposób przygotowania:

Truskawki i brzoskwinię zmiksuj razem z kefirem, dodaj nasiona chia.

Koktajl podawaj schłodzony w wysokich szklankach.

Deser bananowy z sosem czekoladowo-krówkowym i lodami waniliowymi

Czas przygotowania: 15 min.

Liczba porcji: 6

Składniki:

3 banany

600 g lodów Carte d'Or Vanilla

125 ml śmietany tortowej

80 ml śmietany do ubijania

75 g orzechów ziemnych, uprażonych

sos czekoladowo-krówkowy:

80 ml śmietany kremówki

50 g cukru brązowego

2 łyżki kakao

30 g masła

1 szczypta soli

2 łyżki wody

90 g gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania:

Aby przygotować sos czekoladowo-krówkowy, wszystkie składniki oprócz gorzkiej czekolady umieść w rondelku i gotuj na bardzo małym ogniu przez 2 minuty. Następnie zdejmij z ognia, dodaj czekoladę i mieszaj do momentu, aż sos będzie miał gładką konsystencję.

Dwa rodzaje śmietany ubij na sztywno, przełóż do woreczka do dekorowania, a następnie włóż go do lodówki. W międzyczasie przygotuj porcje deseru.

Banany pokrój na kawałki o grubości ok. 0.5 centymetra.

W każdej szklance warstwowo układaj kolejno - sos czekoladowy, lody, orzechy i banany. Na wierzchu deseru wyłóż bitą śmietanę i posyp orzechami.



Redakcja CentrumPR informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja CentrumPR nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

Yellowcups
http://yellowcups.pl

Komentarze (0)


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl
Opublikuj własny artykuł
Opublikuj artykuł z linkami

Kalendarium

Przejdź do kalendarium »

dodaj wydarzenie »

Ostatnio dodane artykuły

dodaj artykuł »