Firma » Bankowość

Getin Holding kupi VB Leasing w Polsce i w Rumunii

15 maja br. roku Getin Holding i VB Leasing International Holding zawarły warunkową umowę nabycia przez Getin Holding 100% akcji VB Leasing Polska oraz VB Leasing Rumunia. Strony szacują wartość transakcji na 111 mln PLN w przypadku VB Leasing Polska i na 52 mln PLN w przypadku VB Leasing Rumunia.

VB Leasing Polska jest liderem rynku leasingowego w segmencie transportu ciężkiego. Spółka plasuje się również wśród 10 największych firm branży. W ciągu dwunastu miesięcy 2013 roku VB Leasing Polska wyleasingował mienie o łącznej wartości prawie 1,4 mld PLN. W minionym roku, spółka wypracowała zysk netto na poziomie niemalże 85 mln PLN. Na koniec roku wartość jej zakumulowanych kapitałów, pomniejszonych o uchwalone w bieżącym roku dywidendy, wyniosła niemal 160 mln PLN. VB Leasing Polska dysponuje siecią 3 oddziałów i 13 filii oraz ponad 120 przedstawicieli handlowych na terenie całego kraju.

VB Leasing Rumunia należy do grona 6 największych firm leasingowych w kraju. Na koniec 2013 roku kapitały własne spółki, pomniejszone o uchwalone w bieżącym roku dywidendy, osiągnęły wartość blisko 100 mln PLN, a wypracowany w 2013 roku zysk netto wyniósł około 50 mln PLN. Spółka dysponuje siecią 7 oddziałów na terenie Rumunii.

Sfinalizowanie transakcji uzależnione jest od spełnienia warunków zawieszających w tym m.in. od uzyskania zgody Prezesa Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów, rumuńskiego Consiliul Concurentei (urząd antymonopolowy) oraz Rumuńskiej Komisji Nadzoru Finansowego.
O szczegółowych planach związanych z rozwojem VB Leasing Polska oraz VB Leasing Rumunia Getin Holding poinformuje po zamknięciu transakcji, które planowane jest na III kwartał 2014 roku.

W toku transakcji Getin Holding doradzali Mercurius Dom Maklerski, Kancelaria Domański Zakrzewski Palinka oraz EY.

Getin Bank