Technologie » Telekomunikacja

Głogów parkuje z Pango!

Nowoczesny i wygodny system płatności mobilnych za parkowanie - Pango - jest już dostępny w Głogowie. Dzięki niemu kierowcy za pomocą dowolnego telefonu komórkowego zapłacą za parkowanie. Już niedługo będą mogli również sprawdzić czy na parkingu są jeszcze wolne miejsca.

Nowoczesny i wygodny system płatności mobilnych za parkowanie - Pango - jest już dostępny w Głogowie.  Dzięki niemu kierowcy za pomocą dowolnego telefonu komórkowego zapłacą za parkowanie. Już niedługo będą mogli również sprawdzić czy na parkingu są jeszcze wolne miejsca. To pierwsza w Polsce aplikacja umożliwiająca sprawdzanie tych informacji w czasie rzeczywistym.

Pango pozwala na minutowe naliczanie czasu parkowania, dlatego użytkownicy czterech kółek nie muszą już szacować, na jak długo pozostawią swój samochód w strefie płatnego parkowania. Kierowcy korzystający z  Pango zapłacą tylko za rzeczywisty czas postoju auta.

System jest bardzo intuicyjny - aby z niego skorzystać, wystarczy się zarejestrować i aktywować konto. Można to zrobić za pomocą aplikacji, strony internetowej pango.pl lub telefonicznie, dzwoniąc pod numer 222-700-100. Zarejestrować się można też przez portal Facebook, dzięki czemu nie trzeba tworzyć nowej nazwy użytkownika
 i hasła. Cały proces jest bezpłatny i trwa około minuty. System Pango umożliwia także zakładanie kont firmowych, oferując przy tym łatwe i przejrzyste rozliczanie.

Aktywacji można dokonać łącząc kartę płatniczą z kontem Pango (opłaty pobierane bezpośrednio z karty)
lub dokonując płatności przelewem z poziomu aplikacji lub strony internetowej (środki na koncie trzeba
 uzupełniać).  Następnie trzeba już tylko oznakować samochód  tak, aby kontroler wiedział, że kierowca parkuje z Pango. W tym celu wystarczy przykleić na przedniej szybie specjalną naklejkę  (etykietę można odebrać
w biurze SPP przy ulicy Wały Chrobrego pawilon 11, pobrać ze strony www po linkiem http://www.pango.pl/images/pobierz/Pango_identyfikator.pdf lub skontaktować się z biurem obsługi klienta ). Można też na zwykłej kartce napisać słowo: „PANGO”.

Ogromną zaletą  systemu jest  jego szeroka dostępność. Dzięki temu niemal każdy może korzystać z Pango. Parkowanie można rozpocząć/zakończyć za pomocą aplikacji dedykowanej dla smartfonów i tabletów (Android, Window Phone, a wkrótce także na iOS), infolinię, przez stronę internetową www.pango.pl lub po prostu wysyłając SMS. Szczegółowe komendy SMS oraz instrukcja korzystania z systemu informacje znajdują się na stronie www pod linkiem http://pango.pl/images/instrukcja/parkowanie-glogow.pdf. Aplikacje mozna pobrać ze strony www.pango.pl lub w sklepie Google Play, Window Phone Market.

System Pango jest już dostępny w ośmiu miastach w Polsce. Kierowcy mogą korzystać z tej nowoczesnej metody płatności w Głogowie, Częstochowie, Chorzowie, Kielcach, Ostrowie Wielkopolskim, Poznaniu, Świdnicy oraz Tarnowie. W najbliższym czasie system pojawi się w kolejnych miastach w Polsce.

Z okazji uruchomienia usługi w Głogowie, sto pierwszych osób, które zgłosi się do biura strefy płatnego parkowania, otrzyma specjalną kartę podarunkową o wartości 10 zł do wykorzystania na parkowanie z Pango. Karta zawiera kod, który trzeba podać podczas rejestracji na www.

Pango