Rozrywka i wypoczynek » Turystyka

Gospodarka w Płużnicy

Nowo powstały portal www.wieczno.pl opublikował właśnie szereg artykułów dotyczących regionu Wieczno. Wśród nich znaleźć można te opisujące życie mieszkańców na tych terenach.

Gminę Płużnica zamieszkuje obecnie około 5000 osób. Biorąc pod uwagę podział ludności według płci tutaj stan rozkłada się praktycznie po równo: to 2 417 kobiet i 2 499 mężczyzn. Dla poprawy stanu gospodarki i infrastruktury w planach jest założenie odnawialnych źródeł energii, czyli elektrowni wiatrowych. Te jednak spotyka się z protestami mieszkańców, którzy chcą czerpać zyski z ciągle rozwijającej się tu turystyki. Na dzień dzisiejszy mieszkańcy trudnią się głównie pracą na roli i hodowlą zwierząt. Większość z nich ma podstawowe wykształcenie i jest to główną barierą jeśli chodzi o rozwój gospodarki.

Mieszkańcy znajdują zatrudnienie miedzy innymi w firmie Plast-farb, działającej od lat jako „Rzetelna firma”. Jest ona w ścisłej czołówce rankingu najbardziej dynamicznych przedsiębiorstw „Gazela biznesu”. Wszystkie te atuty sprawiają, że oferta regionu Wieczno staje się atrakcyjna nie tylko dla inwestorów, ale odbiorców już istniejących przedsiębiorstw. O produktach tej firmy zamieszczony jest oddzielny artykuł na www.wieczno.pl. W Płużnicy powstała hala produkcyjna firmy Nitex, w której produkty są wytwarzane za pomocą najnowszym maszyn i technologii. Firma posiada na przykład komputerowy system automatycznego rozkroju tkanin. Dzięki swojej innowacyjności znalazła klientów nie tylko na rynku polskim, ale też zagranicznym. O niej również przeczytać można na wyżej wymienionym portalu.

wieczno