Rozrywka i wypoczynek » Hobby

Gotowanie na ostro, czyli Dzień Pikantnych Potraw

Gotowanie na ostro, czyli Dzień Pikantnych Potraw
Zobacz więcej zdjęć »
Kiedy temperatura za oknem zachęca jedynie do wsunięcia się pod ciepły koc, noworoczny kalendarz podsuwa okazję, byśmy choć kulinarnie wyruszyli w podróż do rozgrzanych słońcem krajów Ameryki Południowej czy dalekiej Azji.

To właśnie w tych regionach świata prym w kuchni wiodą potrawy bazujące na pikantnych i ostrych przyprawach, słynących ze swych rozgrzewających właściwości. Dzień Pikantnych Potraw, bo o nim mowa, obchodzony jest 16 stycznia i stanowi doskonałą okazję do wypróbowania smacznych przepisów na proste, ciepłe i sycące dania.

Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:


Ostre przyprawy wzbogacają smak potraw. Oto 5 powodów, dla których warto sięgać po nie w kuchni:
1. Pieprz cayenne i papryka

Idealne na Dzień Pikantnych Potraw! Jeżeli nie przesadzimy z ich ilością, to nadamy potrawom pożądanej ostrości. Doskonale podkreślą charakter mięs, zwłaszcza łagodnego w smaku drobiu. Warto doprawić nimi skrzydełka, pałki z kurczaka czy drobiowe szaszłyki z warzywami. Są one składnikami kompozycji Przyprawy do pikantnego kurczaka Knorr, która pomoże nadać daniom z drobiu ten wyrazisty, oczekiwany przez nas smak:

Pikantne skrzydełka z kurczaka

Czas przygotowania: 45 minut

Liczba osób: dla 6 osób

Poziom trudności: łatwe

 

Składniki:

- skrzydełka kurczaka - 1 kg

- Przyprawa do pikantnego kurczaka Knorr - 1 opakowanie

- olej sezamowy - 50 ml

- sos sojowy - 3 łyżki

- świeży imbir, starty - 80 g

- miód - 1 łyżka

- świeża kolendra - 1 pęczek

- mąka ziemniaczana - 1 łyżka

- margaryna - 100 ml

 

Sposób przygotowania:

1. Potnij skrzydełka kurczaka na średniej wielkości kawałki. Następnie posyp je Przyprawą do pikantnego kurczaka Knorr. Dzięki temu mięso zyska ostrzejszy aromat.

2. Rozgrzej margarynę na patelni, a następnie wrzuć na nią zamarynowane mięso. Obsmaż je, a następnie przełóż na blachę okrytą pergaminem i wstaw do piekarnika. Piecz ok. 30 minut w temperaturze 180°C. Taki sposób przygotowania sprawi, że skrzydełka z kurczaka będą soczyste, a skórka delikatnie chrupiąca.

3. Przenieś skrzydełka z sokami na patelnię. Później dodaj do nich sos sojowy, olej sezamowy, starty imbir oraz łyżeczkę miodu. Pomieszaj składniki i podgrzej je do wrzenia. Aby dodać potrawie lekko słodkiego smaku, posyp mięso kolendrą przed podaniem.
2. Imbir

Po imbir sięgamy najczęściej zimą, dodając go do herbaty pijanej w chłodne wieczory.  Ale warto go używać także podczas gotowania, obserwując kulinarne poczynania Azjatów. Imbir jest bowiem bardzo często elementem orientalnych dań z kurczaka, wołowiny, ryb i innych owoców morza. „Co ciekawe, przyprawę ta warto wykorzystać także w tradycyjnych daniach kuchni polskiej, np. dodając imbir do farszu do schabu czy roladek - nada im ciekawą nutę smakową", opowiada szef kuchni Knorr, Piotr Murawski.

Pieczony schab z jabłkami

Czas przygotowania: 60 minut

Liczba osób: dla 4 osób

Poziom trudności: łatwe

 

Składniki:

- schab środkowy w całości ze skórką - 1 kg

- Przyprawa do mięs Knorr - 2 łyżki

- twarde jabłka - 3 sztuki

- masło - 50 g

- cukier brązowy - 30 g

- curry - 20 g

- ząbek czosnku - 2 sztuki

- świeży imbir - 20 g

- świeżo mielony czarny pieprz

- gałązka świeżego rozmarynu - 4 sztuki

- natka pietruszki - 1 pęczek

- sok z 1 cytryny

- oliwa z oliwek

 

Sposób przygotowania:

1.       Natnij delikatnie skórę schabu w odstępach ok. 1,5 cm tak, aby przypominała ona szachownicę. Pamiętaj, żeby nie przeciąć mięsa. Następnie posiekaj czosnek i rozmaryn. Polej mięso oliwą i natrzyj je wcześniej przygotowanymi składnikami, świeżo zmielonym czarnym pieprzem i Przyprawą do mięs, by danie było doskonale doprawione. Odstaw schab na co najmniej godzinę, aby dogłębnie się zamarynował.

2.       Rozgrzej piekarnik do 220°C. Włóż schab do piekarnika. Pamiętaj, aby mięso było ułożone skórą do góry. W tej pozycji piecz je przez ok. 15 minut. Po upłynięciu tego czasu zmniejsz temperaturę do 180 stopni i piecz przez 25 minut.

3.       Obierz jabłka, a następnie pokrój je na małe części.

4.       Przygotuj sos. Najpierw rozpuść w rondelku trochę masła. Później wrzuć do niego jabłka. Następnie zetrzyj świeży imbir, dodaj do owoców i wymieszaj. Pod koniec prażenia  skrop jabłka sokiem z cytryny i posyp posiekaną pietruszką. Polej przyrządzonym sosem schab.

3. Kurkuma

Charakteryzuje ją specyficzny żółtawo-pomarańczowy kolor oraz ostry smak. Jest jednym z głównych składników mieszanki curry. Sprawdzi się zatem w daniach o azjatyckim rodowodzie. 16 stycznia warto więc przygotować kurczaka w sosie curry czy indyjskie potrawki z warzyw podkreślone właśnie kurkumą. „Polecam ją także dodawać do gotowania ryżu czy ziemniaków, bo nada ona im doskonały wyrazisty smak oraz głęboką barwę", radzi ekspert kulinarny Knorr:

Kurczak w sosie cytrynowym z nutą curry

Czas przygotowania: 30 minut

Ilość osób: dla 4 osób

Poziom trudności: łatwe

 

Składniki:

- udka z kurczaka bez kości - 500 g

- Fix Danie orientalne z kurczakiem Knorr - 1 opakowanie

- jogurt naturalny - 150 ml

- śmietana kremówka - 200 ml

- sok z 2 cytryn

- kurkuma - 1 łyżeczka

- cebula - 2 sztuki

- szczypiorek - 1 pęczek

- olej - 1 łyżka

 

 

 

Sposób przygotowania:

1.       Udka z kurczaka pokrój na średniej wielkości kawałki. Cebulę przekrój na pół, a następnie pokrój w plastry. Podsmaż je na rozgrzanym oleju.

2.       Jogurt wymieszaj ze śmietaną i Fixem Danie orientalne z kurczakiem Knorr, by powstał egzotyczny sos.

3.       Wlej sos do kurczaka i pomieszaj. Gotuj składniki przez 8 minut.

4.       Aby potrawa nabrała orientalnego smaku, posyp mięso kurkumą i skrop sokiem z cytryny. W tej formie gotuj danie jeszcze przez minutę. Na koniec posyp udka świeżo posiekanym szczypiorkiem i od razu podawaj. Polecamy podawać kurczaka z ryżem. Smakuje wyśmienicie!

4. Czosnek

Dobrze nam znany od lat dzieciństwa, ale nie zapominamy o nim i później często jest stałym lokatorem wielu polskich kuchni. Niektórzy wręcz nie wyobrażają sobie żadnego dania mięsnego czy sałatki bez dodatku czosnku. Podkreśla smak mięs, wzbogaca sosy i włoskie makarony, znakomicie komponuje się z warzywami, nadaje zupom wyrazistości. Dodany do marynaty, finalnie nada ostrości przygotowywanym mięsom. Skarmelizowany jest doskonałym elementom farszów do mięsa. Nada również charakter tradycyjnym mielonym:

Kotlety mielone z cukinią i kozim serem

Czas przygotowania: 45 minut

Ilość osób: dla 4 osób

Poziom trudności: łatwe

Składniki:

- mięso mielone wieprzowo-wołowe - 300 g

- Przyprawa do mięsa mielonego Knorr - 1 opakowanie

- jajko - 1 szt.

- czosnek - 1 ząbek

- kajzerka namoczona w mleku - 1 szt.

- bułka tarta - 6 łyżek

- cukinia - ¼ sztuki

- ser kozi - 100 g

- olej - 100 ml

 

Sposób przygotowania:

1.       Mielone mięso wieprzowo-wołowe przełóż do miski. Pomieszaj je z wymoczoną wcześniej bułką, posiekanym ząbkiem czosnku oraz jajkiem. Dodaj Przyprawę do mięsa mielonego Knorr i wyrób składniki tak, aby stały się jednolitą masą. Dzięki temu danie będzie bardzo dobrze doprawione.

2.       Zetrzyj grubo cukinię na tarce, a następnie wrzuć ją do mięsa i dokładnie wymieszaj. Ser kozi potnij na cztery części, a następnie nadaj im kształt podłużnych wałeczków.

3.       Podziel mięsną masę na tyle samo części co ser. Na każdy placek z mięsa nałóż porcję sera. Później zalep je podobnie jak pierogi i uformuj kotlety.

4.       Rozgrzej olej na patelni. Obtocz mięso w bułce tartej i smaż na złocisty kolor przez około 7 minut z każdej strony.
5. Chrzan

Chrzan uznawany jest za jedną z najstarszych i tradycyjnych przypraw wykorzystywanych na polskich stołach. Jego najostrzejszą odmianą jest chrzan wasabi, najpopularniejszy w kuchni azjatyckiej, przede wszystkim japońskiej. Ten tradycyjny będzie podstawą doskonałego sosu do dań mięsnych, np. pieczonego schabu. A dodany do farszu sprawi, że przygotowywane zrazy będą wyraziste w smaku:

Pieczony schab z chrzanowym sosem

Czas przygotowania: 60 minut

Ilość osób: dla 6 osób

Poziom trudności: średnie

 

Składniki:

- schab środkowy - 800 g

- Przyprawa do mięs Knorr - 1 sztuka

- chrzan tarty w słoiczku - 100 g

- ząbek roztartego czosnku - 1 szt.

- śmietana - 200 ml

- majeranek - 1 łyżka

- olej słonecznikowy - 80 ml

- woda - 2 szklanki

- Esencja do sosu pieczeniowego jasnego Knorr - 1 sztuka

Sposób przygotowania:

1.       Umyj schab. Odetnij żyłki i błonki. Przygotuj aromatyczną marynatę składającą się z Przyprawy do mięs Knorr, majeranku i rozgniecionego na prasce czosnku. Natrzyj nią mięso, a następnie naczynie przykryj szczelnie folią i odstaw w chłodne miejsce najlepiej na 24h. Jeśli nie masz tyle czasu, wystarczy godzina.

2.       Obsmaż mięso na patelni. Później przełóż je do żaroodpornego naczynia i wstaw do nagrzanego do temperatury 190°C piekarnika. Piecz przez 50 minut. Aby mięso było miękkie, po ok. 25 minutach podlej je dwoma szklankami wody.

3.       Po upieczeniu przełóż schab na bok, a powstały podczas pieczenia aromatyczny sos przelej przez sito do naczynia i wymieszaj go z Esencją do sosu pieczeniowego jasnego Knorr - powstanie gęsty gładki sos. Doprowadź do wrzenia.

4.       Odciśnij sok z tartego chrzanu, przekładając go na sito. Dodaj go do sosu wraz ze śmietaną. Gotuj przez ok. 5 minut, aż odparuje woda i sos nabierze właściwiej formy. Pokrój mięso w plastry i podawaj polane sosem.
Smacznego!



Redakcja CentrumPR informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja CentrumPR nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

emwu

Komentarze (0)


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl
Opublikuj własny artykuł
Opublikuj artykuł z linkami

Kalendarium

Przejdź do kalendarium »

dodaj wydarzenie »

Ostatnio dodane artykuły

dodaj artykuł »