Rozrywka » Hobby
Gotowanie na ostro, czyli Dzień Pikantnych Potraw
Zobacz więcej zdjęć » |
To właśnie w tych regionach świata prym w kuchni wiodą potrawy bazujące na pikantnych i ostrych przyprawach, słynących ze swych rozgrzewających właściwości. Dzień Pikantnych Potraw, bo o nim mowa, obchodzony jest 16 stycznia i stanowi doskonałą okazję do wypróbowania smacznych przepisów na proste, ciepłe i sycące dania.
Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:
Ostre przyprawy wzbogacają smak potraw. Oto 5 powodów, dla których warto sięgać po nie w kuchni:
1. Pieprz cayenne i papryka
Idealne na Dzień Pikantnych Potraw! Jeżeli nie przesadzimy z ich ilością, to nadamy potrawom pożądanej ostrości. Doskonale podkreślą charakter mięs, zwłaszcza łagodnego w smaku drobiu. Warto doprawić nimi skrzydełka, pałki z kurczaka czy drobiowe szaszłyki z warzywami. Są one składnikami kompozycji Przyprawy do pikantnego kurczaka Knorr, która pomoże nadać daniom z drobiu ten wyrazisty, oczekiwany przez nas smak:
Pikantne skrzydełka z kurczaka
Czas przygotowania: 45 minut
Liczba osób: dla 6 osób
Poziom trudności: łatwe
Składniki:
- skrzydełka kurczaka - 1 kg
- Przyprawa do pikantnego kurczaka Knorr - 1 opakowanie
- olej sezamowy - 50 ml
- sos sojowy - 3 łyżki
- świeży imbir, starty - 80 g
- miód - 1 łyżka
- świeża kolendra - 1 pęczek
- mąka ziemniaczana - 1 łyżka
- margaryna - 100 ml
Sposób przygotowania:
1. Potnij skrzydełka kurczaka na średniej wielkości kawałki. Następnie posyp je Przyprawą do pikantnego kurczaka Knorr. Dzięki temu mięso zyska ostrzejszy aromat.
2. Rozgrzej margarynę na patelni, a następnie wrzuć na nią zamarynowane mięso. Obsmaż je, a następnie przełóż na blachę okrytą pergaminem i wstaw do piekarnika. Piecz ok. 30 minut w temperaturze 180°C. Taki sposób przygotowania sprawi, że skrzydełka z kurczaka będą soczyste, a skórka delikatnie chrupiąca.
3. Przenieś skrzydełka z sokami na patelnię. Później dodaj do nich sos sojowy, olej sezamowy, starty imbir oraz łyżeczkę miodu. Pomieszaj składniki i podgrzej je do wrzenia. Aby dodać potrawie lekko słodkiego smaku, posyp mięso kolendrą przed podaniem.
2. Imbir
Po imbir sięgamy najczęściej zimą, dodając go do herbaty pijanej w chłodne wieczory. Ale warto go używać także podczas gotowania, obserwując kulinarne poczynania Azjatów. Imbir jest bowiem bardzo często elementem orientalnych dań z kurczaka, wołowiny, ryb i innych owoców morza. „Co ciekawe, przyprawę ta warto wykorzystać także w tradycyjnych daniach kuchni polskiej, np. dodając imbir do farszu do schabu czy roladek - nada im ciekawą nutę smakową", opowiada szef kuchni Knorr, Piotr Murawski.
Pieczony schab z jabłkami
Czas przygotowania: 60 minut
Liczba osób: dla 4 osób
Poziom trudności: łatwe
Składniki:
- schab środkowy w całości ze skórką - 1 kg
- Przyprawa do mięs Knorr - 2 łyżki
- twarde jabłka - 3 sztuki
- masło - 50 g
- cukier brązowy - 30 g
- curry - 20 g
- ząbek czosnku - 2 sztuki
- świeży imbir - 20 g
- świeżo mielony czarny pieprz
- gałązka świeżego rozmarynu - 4 sztuki
- natka pietruszki - 1 pęczek
- sok z 1 cytryny
- oliwa z oliwek
Sposób przygotowania:
1. Natnij delikatnie skórę schabu w odstępach ok. 1,5 cm tak, aby przypominała ona szachownicę. Pamiętaj, żeby nie przeciąć mięsa. Następnie posiekaj czosnek i rozmaryn. Polej mięso oliwą i natrzyj je wcześniej przygotowanymi składnikami, świeżo zmielonym czarnym pieprzem i Przyprawą do mięs, by danie było doskonale doprawione. Odstaw schab na co najmniej godzinę, aby dogłębnie się zamarynował.
2. Rozgrzej piekarnik do 220°C. Włóż schab do piekarnika. Pamiętaj, aby mięso było ułożone skórą do góry. W tej pozycji piecz je przez ok. 15 minut. Po upłynięciu tego czasu zmniejsz temperaturę do 180 stopni i piecz przez 25 minut.
3. Obierz jabłka, a następnie pokrój je na małe części.
4. Przygotuj sos. Najpierw rozpuść w rondelku trochę masła. Później wrzuć do niego jabłka. Następnie zetrzyj świeży imbir, dodaj do owoców i wymieszaj. Pod koniec prażenia skrop jabłka sokiem z cytryny i posyp posiekaną pietruszką. Polej przyrządzonym sosem schab.
3. Kurkuma
Charakteryzuje ją specyficzny żółtawo-pomarańczowy kolor oraz ostry smak. Jest jednym z głównych składników mieszanki curry. Sprawdzi się zatem w daniach o azjatyckim rodowodzie. 16 stycznia warto więc przygotować kurczaka w sosie curry czy indyjskie potrawki z warzyw podkreślone właśnie kurkumą. „Polecam ją także dodawać do gotowania ryżu czy ziemniaków, bo nada ona im doskonały wyrazisty smak oraz głęboką barwę", radzi ekspert kulinarny Knorr:
Kurczak w sosie cytrynowym z nutą curry
Czas przygotowania: 30 minut
Ilość osób: dla 4 osób
Poziom trudności: łatwe
Składniki:
- udka z kurczaka bez kości - 500 g
- Fix Danie orientalne z kurczakiem Knorr - 1 opakowanie
- jogurt naturalny - 150 ml
- śmietana kremówka - 200 ml
- sok z 2 cytryn
- kurkuma - 1 łyżeczka
- cebula - 2 sztuki
- szczypiorek - 1 pęczek
- olej - 1 łyżka
Sposób przygotowania:
1. Udka z kurczaka pokrój na średniej wielkości kawałki. Cebulę przekrój na pół, a następnie pokrój w plastry. Podsmaż je na rozgrzanym oleju.
2. Jogurt wymieszaj ze śmietaną i Fixem Danie orientalne z kurczakiem Knorr, by powstał egzotyczny sos.
3. Wlej sos do kurczaka i pomieszaj. Gotuj składniki przez 8 minut.
4. Aby potrawa nabrała orientalnego smaku, posyp mięso kurkumą i skrop sokiem z cytryny. W tej formie gotuj danie jeszcze przez minutę. Na koniec posyp udka świeżo posiekanym szczypiorkiem i od razu podawaj. Polecamy podawać kurczaka z ryżem. Smakuje wyśmienicie!
4. Czosnek
Dobrze nam znany od lat dzieciństwa, ale nie zapominamy o nim i później często jest stałym lokatorem wielu polskich kuchni. Niektórzy wręcz nie wyobrażają sobie żadnego dania mięsnego czy sałatki bez dodatku czosnku. Podkreśla smak mięs, wzbogaca sosy i włoskie makarony, znakomicie komponuje się z warzywami, nadaje zupom wyrazistości. Dodany do marynaty, finalnie nada ostrości przygotowywanym mięsom. Skarmelizowany jest doskonałym elementom farszów do mięsa. Nada również charakter tradycyjnym mielonym:
Kotlety mielone z cukinią i kozim serem
Czas przygotowania: 45 minut
Ilość osób: dla 4 osób
Poziom trudności: łatwe
Składniki:
- mięso mielone wieprzowo-wołowe - 300 g
- Przyprawa do mięsa mielonego Knorr - 1 opakowanie
- jajko - 1 szt.
- czosnek - 1 ząbek
- kajzerka namoczona w mleku - 1 szt.
- bułka tarta - 6 łyżek
- cukinia - ¼ sztuki
- ser kozi - 100 g
- olej - 100 ml
Sposób przygotowania:
1. Mielone mięso wieprzowo-wołowe przełóż do miski. Pomieszaj je z wymoczoną wcześniej bułką, posiekanym ząbkiem czosnku oraz jajkiem. Dodaj Przyprawę do mięsa mielonego Knorr i wyrób składniki tak, aby stały się jednolitą masą. Dzięki temu danie będzie bardzo dobrze doprawione.
2. Zetrzyj grubo cukinię na tarce, a następnie wrzuć ją do mięsa i dokładnie wymieszaj. Ser kozi potnij na cztery części, a następnie nadaj im kształt podłużnych wałeczków.
3. Podziel mięsną masę na tyle samo części co ser. Na każdy placek z mięsa nałóż porcję sera. Później zalep je podobnie jak pierogi i uformuj kotlety.
4. Rozgrzej olej na patelni. Obtocz mięso w bułce tartej i smaż na złocisty kolor przez około 7 minut z każdej strony.
5. Chrzan
Chrzan uznawany jest za jedną z najstarszych i tradycyjnych przypraw wykorzystywanych na polskich stołach. Jego najostrzejszą odmianą jest chrzan wasabi, najpopularniejszy w kuchni azjatyckiej, przede wszystkim japońskiej. Ten tradycyjny będzie podstawą doskonałego sosu do dań mięsnych, np. pieczonego schabu. A dodany do farszu sprawi, że przygotowywane zrazy będą wyraziste w smaku:
Pieczony schab z chrzanowym sosem
Czas przygotowania: 60 minut
Ilość osób: dla 6 osób
Poziom trudności: średnie
Składniki:
- schab środkowy - 800 g
- Przyprawa do mięs Knorr - 1 sztuka
- chrzan tarty w słoiczku - 100 g
- ząbek roztartego czosnku - 1 szt.
- śmietana - 200 ml
- majeranek - 1 łyżka
- olej słonecznikowy - 80 ml
- woda - 2 szklanki
- Esencja do sosu pieczeniowego jasnego Knorr - 1 sztuka
Sposób przygotowania:
1. Umyj schab. Odetnij żyłki i błonki. Przygotuj aromatyczną marynatę składającą się z Przyprawy do mięs Knorr, majeranku i rozgniecionego na prasce czosnku. Natrzyj nią mięso, a następnie naczynie przykryj szczelnie folią i odstaw w chłodne miejsce najlepiej na 24h. Jeśli nie masz tyle czasu, wystarczy godzina.
2. Obsmaż mięso na patelni. Później przełóż je do żaroodpornego naczynia i wstaw do nagrzanego do temperatury 190°C piekarnika. Piecz przez 50 minut. Aby mięso było miękkie, po ok. 25 minutach podlej je dwoma szklankami wody.
3. Po upieczeniu przełóż schab na bok, a powstały podczas pieczenia aromatyczny sos przelej przez sito do naczynia i wymieszaj go z Esencją do sosu pieczeniowego jasnego Knorr - powstanie gęsty gładki sos. Doprowadź do wrzenia.
4. Odciśnij sok z tartego chrzanu, przekładając go na sito. Dodaj go do sosu wraz ze śmietaną. Gotuj przez ok. 5 minut, aż odparuje woda i sos nabierze właściwiej formy. Pokrój mięso w plastry i podawaj polane sosem.
Smacznego!
Nadesłał:
emwu
|
Komentarze (0)