Zdrowie » Dziecko
Gotowi na rodzinną majówkę?
Rodzinni strażnicy zdrowej diety nawet podczas wiosennych wycieczek dbają o to, by przede wszystkim w menu ich dzieci niezdrowe przekąski nie gościły zbyt często. Jednak nawet oni ulegają pokusie, y obowiązujące przez cały rok zasady żywieniowe zawiesić na okres majówkowych, a potem wakacyjnych wyjazdów.
Na gotowanie zwykle nie wystarcza wtedy czasu lub chęci, a na łonie natury warunki do przygotowania posiłków są dalekie od ideału.
Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:
Przeczytaj również
W takich sytuacjach miejsce zdrowego jedzenia zajmują mniej wartościowe przekąski. Zwykle nie dostarczają one dzieciom potrzebnych składników odżywczych, a czasem wręcz szkodzą ich zdrowiu. Tak więc przy planowaniu weekendowych aktywności warto zawczasu pomyśleć o posiłku, na którego przygotowanie nie stracimy czasu. Może to być kupione w sklepie warzywne danie gotowe, które bedzie pożywną i zdrową kontrofertą dla batoników czy „gorących kubków”.
Warzywne i pożywne
W sklepowych lodówkach znajdziemy ciekawą i zróżnicowaną ofertę dań gotowych, a jeśli poświęcimy chwilę na przestudiowanie etykiet, odkryjemy takie, które są zdrową alternatywą dla domowych posiłków.
Wymagającym „strażnikom diety” z pewnością przypadną do gustu warzywne dania gotowe marki Pan Pomidor, a wśród nich zupy, pierogi oraz dania inspirowane kuchniami świata.
Dania Pan Pomidor przygotowane na bazie warzyw są doskonałym źródłem wartości odżywczych oraz mogą dostarczyć nawet 2-3 z 5 zalecanych dziennie porcji warzyw. Nie zawierają konserwantów, barwników i wzmacniaczy smaku. Co ważne, większość z nich można podawać także dzieciom poniżej 3 roku życia.
Posiłek w 5 minut
Tak więc na trasie majówkowej przejażdżki możemy zaplanować np. pożywną, ciepłą zupę, którą bez obawy wcześniej kupimy w sklepie. Wśród dań gotowych marki Pan Pomidor możemy wybierać spośród całego wachlarza dostępnych zup. Zmęczone podróżowaniem maluchy mogą liczyć na klasyczną pomidorową z bazylią, dyniową z cynamonem oraz marchewkową. Jest też tradycyjna ogórkowa z koperkiem i ciekawa zupa-krem – kombinacja brokułów i szpinaku. Zupy można podgrzać w 4-5 minut, doprawić do smaku zgodnie z upodobaniami, a potem serwować z termosu całej podróżującej rodzince.
Podczas biwaku lub noclegu na kempingu zwolennicy tradycyjnych smaków mogą także sięgnąć po roślinne pierogi ruskie, a dorośli i młodzież, którzy nie boją się nowości, mogą spróbować egzotycznych dań inspirowanych kuchniami świata.
Przyjemne z pożytecznym
Wiosenne weekendy to dobra okazja do odpoczynku – nie tylko od szkoły i pracy, ale i od... gotowania. Pakując się na wycieczkę lub piknik, nie musimy jednak poprzestawać na kanapkach i kalorycznych przegryzkach. Ciepła porcja zupy z termosu czy pierogów podgrzanych w kuchence mikrofalowej to smaczna i zdrowa alternatywa dla każdego, kto chce oszczędzić czas, ale nie kosztem zdrowia własnego i swoich dzieci.
Komentarze (0)