Gospodarka » Żywność
Grillowane warzywa – prosto do sałatki!
Zobacz więcej zdjęć » |
Warzywa z grilla? Oczywiście! Oprócz feerii kolorów, którymi wzbogacą nasze potrawy, uzupełnią je one dodatkowo mnóstwem witamin i składników mineralnych, o których nie powinniśmy zapominać w naszej codziennej diecie. Chrupkie i pachnące, świetnie sprawdzą się podczas licznych spotkań przy ruszcie.
Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:
Oprócz tego znajdą również zastosowanie jako baza do wyśmienitych sałatek i dodatków, które w kilka chwil zaserwować będziemy mogli naszym gościom na stół.
Dużo dobrego smaku, a przy tym niewiele kalorii - szparagi
Szparagi zaliczyć możemy do grupy warzyw, które wyjątkowo dobrze odnajdą się na grillu. Są nie tylko lekkostrawne i niskokaloryczne, ale również bardzo łatwe w przygotowaniu. Występują w trzech kolorach: białym, fioletowym i zielonym, z których każdy charakteryzuje inny smak. Za ich jedyną „wadę” uznać można krótki czas, w którym dostępne są na straganach - sezon na szparagi trwa bowiem tylko kilka tygodni - począwszy od maja, do końca czerwca.
By grillowane szparagi smakowały jeszcze lepiej, możemy je połączyć np. z serem cheddar:
Grillowane szparagi z cheddarem
Składniki:
- 12 szparagów
- 1 opakowanie Sosu sałatkowego koperkowo - ziołowego Knorr
- 1 szklanka startego sera cheddar
- 100 g pieczarek
- Pół cytryny
- 0,2 łyżeczki soli
- pieprz
- 5 łyżek wody
- 5 łyżek oliwy
Sposób przygotowania:
- Oczyść szparagi i na 3 minuty wrzuć je do wrzątku, a następnie włóż do wody wypełnionej kostkami lodu. Po chwili, wyciągnij je z wody i dokładnie odsącz.
- Wymieszaj: sok z cytryny, oliwę i wodę, razem z Sosem sałatkowym koperkowo - ziołowym Knorr, który znakomicie dopełni smak gotowego dania.
- Pokrój pieczarki w plasterki i zalej je przygotowanym sosem.
- Szparagi wrzuć na ruszt i piecz do momentu, aż ukażą się na nich ciemniejsze paski. W tym czasie wyściel pergaminem blachę i połóż na nią zgrillowane szparagi, które na koniec posyp startym wcześniej serem cheddar. Tak przygotowane danie zapiekaj do chwili, aż ser się rozpuści. Szparagi podawaj wraz z sałatką z pieczarek.
Kolorowa i soczysta - dynia
Innym warzywem, które warto przyrządzić na grillu, może być dynia, zawierająca dużo witamin i minerałów, a zwłaszcza cynku. Niskokaloryczna i pachnąca, świetnie odnajdzie się w pysznej sałatce w towarzystwie rukoli, winogron i sera brie:
Sałatka z grillowaną dynią, winogronami i serem brie
Składniki:
- 200 g dynii
- 1 opakowanie Sosu sałatkowego francuskiego Knorr
- Pół opakowania rukoli
- 10 ciemnych winogron
- 100 g sera brie
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- 3 łyżki wody
Sposób przygotowania:
- Dynię obierz, wydrąż, a następnie pokrój miąższ w długie, cienkie plastry. Nasmaruj je następnie oliwą i grilluj przez chwilę na ruszcie.
- Opłucz sałatę w zimnej wodzie, dokładnie osusz i ułóż na półmisku. Wymieszaj Sos sałatkowy francuski Knorr, który doskonale uzupełni smak dania, z przygotowaną wodą oraz oliwą.
- Pokrój na połówki winogrona, jak również w niedużą kostkę ser, a następnie wyłóż kawałki na sałatę. Zgrillowane plastry dyni ułóż dekoracyjnie i również ułóż na sałacie. Tak przygotowaną sałatkę polej gotowym sosem i podawaj z bagietką ziołową.
Prosta w przygotowaniu i wyjątkowo smaczna – cukinia
Cukinia to idealna propozycja na grilla. Sezon na nią rozpoczyna się na początku wakacji i trwa do jesieni. Jest niskokaloryczna, a zawiera przy tym wiele istotnych witamin i minerałów. Wykorzystać ją możemy na wiele różnych sposobów, m. in. do przygotowania szaszłyków czy pysznej sałatki z mozzarellą i pomidorami:
Prosta sałatka Caprese z grillowaną cukinią
Składniki:
- 3 pomidory
- 2 kulki sera mozzarella
- 1 cukinia
- 1 opakowanie Sosu sałatkowego włoskiego Knorr
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki wody
- 1 łyżka octu balsamicznego lub z czerwonego wina
- świeża bazylia (do dekoracji)
Sposób przygotowania:
- Umyj dokładnie cukinię i pokrój w plastry, a następnie wrzuć na grilla - lub mocno wcześniej nagrzaną patelnię grillową - i dokładnie opiecz z każdej strony.
- Pomidory najpierw sparz we wrzącej wodzie, a następnie obierz ze skórki i pokrój w plasterki.
- Pokrój w plastry także ser mozzarella.
- Ułóż na przemian na talerzu plastry pomidora, sera i cukinii.
- Wmieszaj z oliwą, wodą i octem balsamicznym przygotowany Sos sałatkowy włoski Knorr, który doskonale wkomponuje się w sałatkę.
- Tak przygotowaną sałatkę skrop na koniec sosem i udekoruj listkami bazylii.
Lekko i smacznie – bakłażan
Grillowany bakłażan świetnie smakować może solo, w połączeniu z dipem, jak również jako dodatek do przygotowywanych mięs. By nabrać mu wyjątkowego smaku, doprawić go możemy mieszanką odpowiednio skomponowanych ziół i przypraw. Innym świetnym pomysłem może być przygotowanie prostej sałatki na bazie sera blue oraz granatu:
Sałatka z grillowanego bakłażana
Składniki:
- 2 placki tortilli
- 1 opakowanie Sosu sałatkowego włoskiego Knorr
- 50 g sera blue
- 1 bakłażan
- 1 owoc granatu
- 300 g mixu sałat
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 jajko
Sposób przygotowania:
- Wykrój cztery długie paski z tortilli – o szerokości około 2 centymetrów. Posmaruj końce pasków roztrzepanym jajkiem i sklej je ze sobą. Gotowy pasek tortilli połóż krawędzią na blasze i uformuj z niego najpierw koło, a następnie serce. Całość włóż do rozgrzanego piekarnika na około 10 minut, do momentu aż ciasto zrobi się sztywne.
- Umyj bakłażana i pokrój w plastry o grubości centymetra, a następnie zgrilluj z dwóch stron i wyłóż na sałatę.
- Ułóż część oczyszczonej wcześniej sałaty na talerzu. Odetnij dolną krawędź z powstałego z tortilli serca tak, by mogło stanąć na nim pionowo. Ułóż pozostałe liście na środku serca tak, by utrzymywały je w pionie.
- Na wierzchu sałaty pokrusz ser, a całość posyp ziarnami granatu.
- Gotową sałatkę dopraw do smaku przy pomocy Sosu sałatkowego włoskiego Knorr, który świetnie uzupełni przygotowane danie, wymieszanego z oliwą z oliwek i wodą.
Smacznego grillowania!
Nadesłał:
Artykuły Prasowe
|
Komentarze (0)