Gospodarka » Żywność
Grillowanie na deskach cedrowych
Zobacz więcej zdjęć » |
Jest to szczególnie ważne podczas gdy grillujemy coś delikatnego jak np. filety rybne. W zasadzie metoda ta została opracowana w celu grillowania ryb, ale można grillować szeroką gamę produktów przy użyciu drewnianych desek.
Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:
Najlepiej rozpocząć jest od znalezienia odpowiednich desek, upewniając się, że ich długość i szerokość jest wystarczająca a jej grubość ma około 1 cm. Zwykle do grillowania tą metodą używa się drewna cedrowego, ale zachęcamy do grillowania również na deskach z drzewa klonowego, wiśniowego, olchowego. Wysokiej jakości deski do grillowania można kupić np. w specjalistycznym sklepie DYNAMIC Centrum Grilla.
Przed rozpoczęciem grillowania na takiej drewnianej desce należy ją moczyć w wodzie przez co najmniej godzinę. Pozwoli to takiej desce wchłonąć tyle wilgoci jak to możliwe. Da to nam odpowiedni czas na przygotowanie potrawy na desce przed jej spaleniem. Jeśli zauważymy, że deska zaczyna się nam palić na grillu możemy ją spryskać wodą ale pamiętajmy, że powinna się ona też lekko tlić. Tlące się drewno tworzy dym i nadaje dymny smak grillowanej potrawie.
Aby zapobiec przywieraniu ryby na desce bardzo delikatnie powinno się ją natrzeć oliwą. Grillując na desce nie ma potrzeby odwracania ryby w trakcie grillowania. Grillowanie na desce jest pośrednią metodą grillowania ponieważ dzięki niej ryby są izolowane od bezpośredniego działania ciepła.
W przypadku grillowania na deskach należy zwrócić uwagę, że jest to pośrednia metoda przygotowywania posiłków i należy założyć, że przygotowanie ryby potrwa około 50% dłużej niż ma to miejsce w przypadku grillowania bezpośredniego. W czasie grillowania ryb na desce można podlać ją sokiem z cytryny, masłem itp.
Deski do grillowania są naprawdę wygodnym i łatwym sposobem na pyszne dania z grilla.
DYNAMIC CENTRUM GRILLA // HTTP://WWW.DYNAMIC24.PL
Komentarze (0)