Dom » Ogrody
Grillowanie – „narodowy sport” Polaków
Zobacz więcej zdjęć » |
Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:
Plener czy ogród
Polacy nadal najchętniej wybierają organizację grilla w plenerze, co wynika z potrzeby bezpośredniego kontaktu z naturą. Coraz większą popularnością cieszą się również spotkania z najbliższymi w ogrodzie. Osoby, które dużo podróżują, prowadzą mobilny tryb życia oraz cenią sobie szybkość i łatwość w przyrządzaniu potraw, zazwyczaj korzystają z przenośnych grilli blaszanych. Natomiast te, które czerpią przyjemność z grillowania w swoim przydomowym otoczeniu, najczęściej decydują się na zaprojektowanie murowanego grilla. Ich solidna konstrukcja oraz walory estetyczne tworzą w ogrodzie niepowtarzalny klimat, nawiązując do polskiej tradycji rodzinnego biesiadowania.
– Z moich obserwacji wynika, że coraz więcej osób, projektując swój ogród, uwzględnia w nim miejsce na murowaną konstrukcję grilla. Głównym kryterium wyboru odpowiedniego miejsca najczęściej jest wygoda, dlatego nasi klienci decydują się na usytuowanie go w pobliżu altany ogrodowej lub tarasu. Grill solidnie wykonany i zbudowany z odpowiednich materiałów jest funkcjonalny, a jednocześnie stanowi oryginalny element architektury naszego ogrodu. Stwarza również doskonałą przestrzeń do spędzania wolnego czasu z najbliższymi, a jednocześnie jest miejscem, które może służyć do rozwijania kulinarnych umiejętności. Murowany grill może występować bowiem w wielu konfiguracjach, np. z wędzarnią czy piecem chlebowym, co pozwala na przygotowywanie wyśmienitych, różnorodnych potraw – mówi Małgorzata Gral, architekt krajobrazu w firmie Jadar.
Zdrowe grillowanie
Należy pamiętać, że bez względu na rodzaj grilla, podczas grillowania do potraw mogą przedostawać się szkodliwe dla organizmu związki powstające w procesie spalania. Specjaliści podkreślają, że nie samo grillowanie jest niezdrowe, ale sposób, w jaki to się robi. Najczęściej popełnianym błędem wśród Polaków jest kładzenie mięsa bezpośrednio na ruszt. Nie wszyscy zdają sobie sprawę z tego, że wydzielający się tłuszcz, spadając na rozżarzone węgle wydziela toksyczne substancje. W związku z tym ważne jest, aby potrawy umieszczać na specjalnych aluminiowych tackach, dzięki którym substancje zawarte w dymie nie osadzają się bezpośrednio na produktach. Pozwoli to na zmniejszenie ich ilości do bezpiecznego poziomu.
- Przestrzeganie zasad grillowania jest bardzo ważne dla zdrowia naszego organizmu. Trzeba również pamiętać o ochronie otaczającej nas przyrody. Ważne jest, aby materiały, które wybierzemy do budowy małej architektury ogrodowej były produkowane w technologii ekologicznej z udziałem surowców naturalnych. Linie produkcyjne firmy Jadar zgodne są z założeniami ekologii, a wysokiej jakości produkty powstają z naturalnych elementów. Ponadto jako jedyna spółka w Polsce gwarantujemy naszym klientom 10 lat gwarancji na wszystkie wyroby – podkreśla Małgorzata Gral.
Jadar Sp. z o. o. to jeden z wiodących producentów kostki brukowej w Polsce i Europie a także dekoracji architektonicznych do wnętrz i ogrodów pod markami własnymi Jadar Home, Jadar Garden oraz SunBlock. Spółka działa od 1990 r. i oferuje pełen zakres usług budowlanych, wykwalifikowaną kadrę i wysokiej jakości materiały budowlane przy użyciu nowoczesnych technologii. Jadar sp. z o.o., obok siedziby w Radomiu posiada oddziały w Warszawie, Skaryszewie, Kielcach, Grójcu i Ostrowcu Świętokrzyskim. Wysoką jakość wyrobów i stabilną pozycję spółki potwierdzają liczne nagrody i wyróżnienia takie jak „Budowlana Firma Roku 2015”, „Orły Polskiego Budownictwa” czy certyfikat „Rzetelni w biznesie”. Firma Jadar została także w 2015 r. laureatem programu Sylwetki i Marki Polskiej Gospodarki w ramach projektu „Lider Polskiej Gospodarki”.
Więcej informacji na stronie www.jadar.pl.
Kontakt dla mediów:
Martyna Drozdowska
PR Executive
Value Communication Sp. z o.o.
martyna.drozdowska@valuecom.pl
Nadesłał:
ValueCommunication
|
Komentarze (0)