Rozrywka i wypoczynek » Turystyka
Grillowanie w systemie SLOW
Jednak, by w pełni cieszyć się z grillowanych frykasów, niezbędne jest przestrzeganie określonych zasad. O tym, jak grillować zdrowo, smacznie i zgodnie z filozofią Slow Food, opowiada Marian Frankowski - Szef Kuchni w Restauracji Morellino.
Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:
Jak wybrać najlepsze mięso do grillowania?
Przy wyborze mięsa na grilla, warto kierować się trzema podstawowymi cechami. Grillowane mięso powinno być przede wszystkim świeże, chude i wysokiej jakości. Wśród Polaków wciąż pokutuje przekonanie, że mięso na grilla może być tłuste, ponieważ w trakcie grillowania tłuszcz się wytopi. To prawda, jednak po pierwsze - niemożliwe jest wytopienie całości tłuszczu. Po drugie - skapujący na rozgrzany węgiel tłuszcz powoduje powstawanie bardzo szkodliwych dla zdrowia substancji. Dlatego polecam wybór świeżego drobiu, chudej wołowiny czy wieprzowiny oraz ryb, które nie zostały przetworzone. Istotne jest, by sięgać po produkty wysokiej jakości i z pewnego źródła, które nie były konserwowane przy użyciu preparatów zawierających związki azotu. Te bowiem, podczas grillowania wydzielają trujące i rakotwórcze substancje.
Czy warto grillować coś poza mięsem?
Planując grillowanie, warto też wziąć pod uwagę różnorodność przygotowywanych dań i wzbogacić je o świeże warzywa i zioła. Sałatki będą nie tylko smacznym i zdrowym uzupełnieniem dla mięs. Wiele warzyw i owoców doskonale nadaje się do grillowania, zwłaszcza banany, brzoskwinie, gruszki, cukinie, kukurydze, bakłażany, papryki czy pieczarki. Choć dla wielu osób naturalne jest, że grillowi towarzyszy zimne piwo, dobrze byłoby zrezygnować z niego na rzecz lżejszego i mniej kalorycznego wina. Dodatkowo, zamiast napojów gazowanych, podczas grillowej uczty doskonale sprawdzą się świeżo wyciskane soki owocowe i woda z kilkoma plastrami cytrusów czy listkiem mięty, które skutecznie gaszą pragnienie.
W czym tkwi sekret udanego grillowania?
Sekret aromatycznych i kruchych mięs z grilla tkwi w sposobie ich przygotowania do grillowania. Aby mięso było soczyste i delikatne, stosuje się marynaty. Są proste w przygotowaniu. Wystarczy wybrać określone zioła i połączyć je z bazą w postaci oliwy, octu winnego, wina, musztardy, miodu czy jogurtu. Przyprawy, które szczególnie dobrze podkreślają smak grillowanych potraw to oregano, tymianek, rozmaryn, kumin, kolendra, imbir, natka pietruszki, koperek, szczypiorek, gorczyca, curry czy czosnek. Przy wyborze ziół i bazy do marynaty panuje pełna dowolność: ograniczają nas jedynie nasze upodobania smakowe oraz wyobraźnia. Należy pamiętać jedynie o tym, by mięso marynować przez kilka godzin, przechowując je w lodówce. Natomiast zdecydowanie złym pomysłem jest sięganie po gotowe mieszanki przypraw grillowych, ponieważ ich głównym składnikiem są sztuczne wzmacniacze smaku i szkodliwe dla zdrowia konserwanty.
Jak powinniśmy przygotowywać mięso do grillowania?
W grillowaniu ważne jest nie tylko, co, ale i jak grillujemy. Oddając się relaksowi i rekreacji na świeżym powietrzu, często zapominamy, że grillowanie, tak jak i inne formy działań kulinarnych, wymaga zachowania szczególnych zasad higieny. Mięso przeznaczone do grillowania, powinno zostać umyte oraz być przechowywane w chłodzie. Wyciągamy je z lodówki krótko przed wyłożeniem na rozgrzany ruszt, pod którym obecny jest żar. Grillowanie to proces, który wymaga cierpliwości i uważności: należy pilnować, by mięso i warzywa dopiekły się należycie, ale nie uległy przypaleniu.
Co to znaczy: dobry grill?
Istotną kwestią jest wybór określonego grilla i sposób jego przygotowania. Za najkorzystniejszy dla zdrowia uważany jest grill elektryczny, natomiast grill węglowy sprawia, że przygotowane na nim potrawy mają charakterystyczny aromat. Niezależnie od rodzaju grilla, warto zdecydować się na model wykonany z solidnego materiału i stabilny, dzięki czasu nasze grillowanie będzie bardziej komfortowe. Dobry grill powinien być również wyposażony w pokrywę. Jeśli grillujemy na grillu węglowym, sięgajmy po węgiel drzewny bądź drewno z drzew liściastych, a do rozpalenia ognia nie stosujmy sztucznych rozpałek, z których szkodliwe substancje mogłyby wniknąć do mięsa i warzyw. Nie zapominajmy też o tym, by po skończonym grillowaniu dokładnie wyczyścić grilla i ruszt.
Szczegółowe informacje na temat Restauracji Morellino oraz informacje
o hotelu Głęboczek Vine Resort & SPA znajdują się na stronie www.gleboczek.pl
Nadesłał:
MCConsultants
|
Komentarze (0)