Rozrywka i wypoczynek » Święta
Grillowe menu dla wielbicieli orientu
Zobacz więcej zdjęć » |
Otwartość na nowe smaki poszerza horyzonty, a także umożliwia wprowadzenie niektórych wcześniej nam nieznanych składników na stałe do naszego codziennego jadłospisu. Jednym z produktów, który był z początku mało znany, a dzisiaj podbija serca wielu Polaków jest hummus, czyli pasta z cieciorki, która sprawdzi się świetnie zarówno na grzankach, jak i w formie dipu do grillowanych kiełbasek lub warzyw. Kolejnym, coraz bardziej popularnym produktem kuchni orientalnej jest bobik. Jest on skarbnicą białka, potasu i błonnika, dlatego potrawy z jego dodatkiem utrzymują uczucie sytości na długo. Tradycyjnym dodatkiem w kuchni Bliskiego Wschodu jest także ostra pasta z papryczek chili – harissa. Dodając szczyptę pasty do marynaty podkreślimy smak mięsa. Eksperci Jasmeen, fanom pikantnego jedzenia proponują także posmarowanie kanapek lub pieczonych kromek ostrą harissą.
Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:
Dla tych, którzy poznali i pokochali smaki orientu, eksperci marki Jasmeen przygotowali wyjątkowe przepisy oparte na składnikach pochodzących z receptur kuchni Bliskiego Wschodu.
Sałatka z gotowanym bobikiem
Składniki:
- główka sałaty lodowej
- zielone oliwki nadziewane papryką
- zielony ogórek
- puszka gotowanego bobiku (np. marki Jasmeen)
- 2 duże pomidory
- 2 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek
- sok z cytryny
- sól
- natka pietruszki
Przygotowanie:
Gotowany bobik przekładamy z puszki na sitko i przemywamy zimną wodą. Kroimy pomidory i ogórka, a natkę pietruszki drobno siekamy i wkładamy do miski. Następnie dodajemy gotowany bobik i oliwki nadziewane papryką. Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do sałatki. Całość doprawiamy sokiem z cytryny dla smaku, dolewamy oliwę z oliwek, solimy i mieszamy. Gotową sałatkę wkładamy do lodówki na godzinę.
Ostra karkówka
Składniki:
· 0,5 kg karkówki
· 2 łyżki oliwy z oliwek
· 2 łyżeczki harissy Jasmeen
· 2 ząbki czosnku
· Natka pietruszki
Przygotowanie:
Karkówkę kroimy na średniej grubości plastry. Następnie robimy marynatę – siekamy natkę pietruszki, czosnek przeciskamy przez praskę i mieszamy wszystko z oliwą z oliwek i harissą. W pojemniku układamy na przemian karkówkę i marynatę, przykrywamy folią aluminiową. Odstawiamy na noc do lodówki. Grillujemy do miękkości. W celu uzyskania dodatkowego aromatu, możemy delikatnie polać piwem w trakcie pieczenia.
Smacznego!
Nadesłał:
38PR
|
Komentarze (0)