Technologie » Internet

Grupa Adweb kontynuuje konsolidację rynku hostingu

Krakowska agencja marketingu zintegrowanego kontynuuje przejęcia na rynku. Do listy firm skupionych wokół Grupy Adweb z końcem roku dołączyły dwie marki świadczące usługi hostingu SEO.

Nowymi nabytkami agencji są marki Group5 oraz Altblue, rozwijane dotychczas przez amerykańską spółkę Vogan. Od nowego roku będą one stanowić uzupełnienie oferty marki 2BE.PL, specjalizującej się w usługach skierowanych do biznesu.

Group5 to pierwszy na rynku polskim dostawca hostingu, oferujący konta bez limitu pojemności i transferu. Z kolei z usług Altblue korzystają głównie przedsiębiorcy z sektora MŚP oraz osoby zajmujące się pozycjonowaniem stron internetowych. Nowy właściciel zapewnia, że przejęcie wiąże się z wieloma korzyściami dla dotychczasowych i przyszłych klientów.

Najmocniejszą stroną oferty Group5 i Altblue jest cena oraz dopasowanie kont do zróżnicowanych potrzeb klientów - komentuje Katarzyna Gruszecka-Kara, marketing manager Grupy Adweb – Teraz do tej listy dołączy wysoka jakość obsługi oraz zaplecze techniczne, rozwijane od ośmiu lat na nasze potrzeby. Mam nadzieję, że dzięki tej akwizycji uda nam się udowodnić, że szukając serwera nie trzeba wybierać między niską ceną a jakością obsługi.

Transakcja jest wynikiem realizowania procesu konsolidacji rynku hostingowego przez Grupę Adweb. W poprzednich latach agencja przejęła w sumie 10 marek, zajmujących się usługami hostingowymi oraz marketingiem w wyszukiwarkach. Obecnie w skład Grupy Adweb, poza marką 2BE.PL, wchodzi agencja interaktywna Adweb, agencja public relations VanguardPR, studio programistyczne CodeFathers oraz marka AdSeo, zajmująca się pozycjonowaniem stron internetowych.

mkurek