Technologie » Komputery

Grupa Passus i Szkoła Główna Szkolnictwa Wiejskiego uruchomiły certyfikowany przedmiot fakultatywny

Grupa Passus oraz Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie uruchomiły na Wydziale Zastosowań Informatyki i Matematyki certyfikowany przedmiot fakultatywny „Zarządzanie przepływami pracy Microsoft SharePoint i Datapolis Workbox”.

Zajęcia prowadzone przez wykładowców SGGW przeznaczone są dla studentów odbywających naukę w ramach studiów dziennych na kierunku Informatyka i Ekonometria.

„Przygotowania do uruchomienia zajęć dydaktycznych z rozwiązania Datapolis Workbox trwały 6 miesięcy. W tym czasie wspólnie z firmą Passus stworzyliśmy ramowy program przedmiotu i przeprowadziliśmy kompleksowe szkolenia dla wykładowców SGGW, aby mogli samodzielnie prowadzić zajęcia poświęcone temu rozwiązaniu. Warto podkreślić, że przedmiot spotkał się z ogromnym zainteresowaniem studentów, rekrutacja chętnych trwała zaledwie 2 dni. Realizując ten projekt pokazujemy, że nasza uczelnia kształci specjalistów w ramach programu nauczania, który bezpośrednio odnosi się do praktyki biznesowej. Uważam, że udział naszych studentów w tych zajęciach pomoże zdobyć im wiedzę i umiejętności, które podniosą ich atrakcyjność zawodową na rynku pracy. Potwierdzeniem uzyskanych kompetencji jest wspólnie wypracowany certyfikat, który otrzymuje każdy student po pomyślnym zaliczeniu przedmiotu.” – powiedział dr inż. Piotr Jałowiecki, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie.

Rozwiązanie Datapolis Workbox, oferowane w Polsce przez grupę Passus, jest przyjaznym narzędziem graficznym do modelowania i zarządzania przepływami pracy i dokumentów w środowisku Microsoft SharePoint. Jego architektura, łącząca biznesową i techniczną warstwę projektu, sprawdza się m.in. jako narzędzie do projektowania obiegu dokumentów, wdrażania procesu zamówień, rozliczenia projektów lub czasu pracy, czy projektowania systemu help-desk.

„W naszym portfolio znajduje się wiele rozwiązań, których znajomość pozwala znacząco wzbogacić profil zawodowy studentów. Na start naszej współpracy z SGGW wybraliśmy narzędzie Datapolis Workbox ze względu na jego uniwersalny charakter oraz przydatność biznesową. Uważamy, że znajomość tego rozwiązania oraz środowiska Microsoft SharePoint pomoże przyszłym absolwentom, ponieważ specjaliści z tego obszaru należą do grupy najczęściej poszukiwanych pracowników. W ramach naszej współpracy z SGGW studenci poznają więcej rozwiązań informatycznych. Planujemy uruchomienie kolejnych przedmiotów, na których będą omawiane najbardziej przydatne aplikacje.” – powiedział Dariusz Kostanek, Dyrektor Marketingu i PR Grupy Passus.

W ramach projektu grupa Passus nieodpłatnie przekazała SGGW licencje edukacyjne oprogramowania Datapolis Workbox oraz udzieliła wsparcia w przygotowaniu środowiska Microsoft SharePoint na potrzeby zajęć. Firma przeprowadziła również szkolenie kadry dydaktycznej SGGW z zakresu wykorzystania Datapolis Workbox a certyfikowani inżynierowie Passus będą prezentować na zajęciach przykłady praktycznego zastosowania tego rozwiązania w biznesie.

Współpraca ze Szkołą Główną Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie inauguruje działalność projektu edukacyjnego grupy Passus, którego celem jest wsparcie procesu kształcenia studentów na kierunkach informatycznych i zarządzania projektami. W jego ramach uczelnia uruchamia certyfikowany przedmiot fakultatywny a firma dzieli się ze studentami doświadczeniem i wiedzą zdobytą w trakcie realizacji komercyjnych projektów informatycznych.

Grupa Passus jest otwarta na współpracę ze wszystkimi uczelniami prowadzącymi studia w obszarze IT i zarządzania, które przedmioty z rozwiązań biznesowych chciałyby włączyć do programu nauczania.

mdulnik