Zdrowie » Medycyna
GrypoRutin - pokonaj przeziębienie i grypę!
Zobacz więcej zdjęć » |
Większość drobnoustrojów lepiej rozwija się w słodkim i kwaśnym środowisku. Dlatego unikanie słodyczy i spożywanie produktów zasadotwórczych takich jak owoce i warzywa pomaga utrzymać zdrowie. Warto o tym pamiętać zwłaszcza zimą.
Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:
Witamina C, czosnek, sok malinowy, rutyna, cynk są znane od lat jako zwiększające odporność organizmu i pomagające walczyć z przeziębieniem i grypą. Teraz wszystkie zostały zebrane w nowym na naszym rynku preparacie GrypoRutin firmy BioGarden. Uzupełnia on codzienną dietę w substancje i witaminy biorące udział w utrzymaniu naturalnej odporności organizmu.
Witamina C wzmacnia naczynia krwionośne, działa przeciwutleniająco, ułatwia przyswajanie żelaza, bierze udział w syntezie hemoglobiny. Co ważne zimą - aktywizuje także nasz system immunologiczny, czyli pobudza wzrost i sprawność komórek odpornościowych typu T i B oraz innych białych ciałek krwi, które zwalczają atakujące nas mikroorganizmy.Rutyna ma silne właściwości przeciwutleniające, dzięki którym osłania i przedłuża aktywność witaminy C, opóźniając jej utlenianie. Ma też zdolność uszczelniania i wzmacniania ścian naczyń, czego wynikiem jest zmniejszenie ich kruchości i przepuszczalności.
Czosnek działa silniej niż niektóre ze znanych antybiotyków. Zawdzięcza to allicynie - substancji, która ma właściwości bakteriobójcze i przeciwgrzybiczne. Zażywanie czosnku jest także zalecane w przypadku problemów z krążeniem, ponieważ rozrzedza on krew, co ułatwia jej przepływ w organizmie. Codzienne spożycie choćby jednego ząbka powoduje znaczny wzrost odporności organizmu. Czosnek nie jest stosowany tylko profilaktycznie w celu uniknięcia infekcji, jest znakomity w walce z nią, gdy już trawi drogi oddechowe. Powoduje łatwiejsze odkrztuszanie zalegającej wydzieliny i zmniejsza pojawiające się uczucie duszności.
Nabłonek błon śluzowych jest naszą pierwszą linią obrony przed chorobotwórczymi drobnoustrojami. Witamina A wzmacnia śluzówkę, dzięki czemu chroni nabłonek układu oddechowego przed drobnoustrojami. Duże ilości tej witaminy znajdują się w marchwi, brokułach, kapuście włoskiej, pomarańczach, grejpfrutach czy brzoskwiniach.
W podnoszeniu odporności ogromne znaczenie ma cynk. Broni nas przed przeziębieniem, grypą, zapaleniem spojówek, grzybicą i innymi infekcjami. Cynk zwiększa ilość białych krwinek, szczególnie limfocytów oraz przeciwciał komórkowych. Jego niedobór zwiększa się z wiekiem. Cynk znajdziemy w mięsie - drobiu, cielęcinie, młodej wołowinie czy króliku. Występuje też w maku, pestkach dyni i słonecznika, czosnku, cebuli, żółtkach jaj, orzechach, owocach morza, drożdżach, musztardzie ziarnistej, zielonych warzywach, twardych.
W soku z malin występuje kwas salicylowy - substancja używana m.in. do produkcji obecnego w aspirynie kwasu acetylosalicylowego, który ma własciwości napotne. Malinowe olejki eteryczne działają rozgrzewająco i antyseptycznie, co pomoże pokonać uciążliwe infekcje objawiające sie gorączką. Bogactwo witamin obecne w soku z malin wzmacnia układ odpornościowy, co jest szczególnie ważne jesienią i zimą, kiedy najczęściej dopada nas grypa i katar.
Preparat GrypoRutin jest dostępny w aptekach bez recepty. Jedno opakowanie zawiera 60 tabletek i kosztuje około 12 złotych. Należy przyjmować po jednej tabletce dwa razy dziennie, najlepiej w trakcie posiłku, obficie popijając wodą.
Nadesłał:
RECTUS PR
|
Komentarze (0)