Dom » Budownictwo

Grzejniki Jaga Low-H2O - dynamika i ekonomia

Technologie grzewcze projektowane przez firmę Jaga nie uznają kompromisów w kwestii oszczędności energii, projektowania przestrzeni oraz wpływu na środowisko naturalne. Oto jedna z nich: Low-H2O, czyli mała pojemność wodna.
Mała pojemność wodna grzejników Jaga Low-H2O była pierwszym krokiem belgijskiego producenta w kierunku efektywności działania grzejników oraz niskiego zużycia energii. Badania przeprowadzone przez Jagę we własnych laboratoriach pokazały, że istnieje ścisła zależność pomiędzy masą grzejnika, szybkością jego reakcji i oszczędnością energii. Obserwacje w podczerwieni, zapewniające wyraźny obraz właściwości termicznych, udowadniają efektywność systemu Low-H2O. Grzejniki Low- H2O zaczynają oddawać ciepło do pomieszczenia zaledwie po dwóch minutach od uruchomienia, a w ciągu kolejnych dwóch minut grzejnik jest w pełni sprawny (rurki zasilająca i powrotna są w pełni rozgrzane). Dla porównania, grzejnikowi płytowemu ten sam proces zajmie 5 razy dłużej, czyli 20 minut. Energia akumulowana jest tu przez duży zład wody i ciężkie płyty stalowe, których nie posiada grzejnik Low-H2O wyposażony w aluminiowo-miedziany wymiennik o małej pojemności wodnej i lekką, stalową obudowę.
Kolejnym krokiem jest przeliczenie korzyści wynikających z tego faktu na konkretne zyski dla klienta. Aby to potwierdzić empirycznie, niezależne laboratorium badawcze BRE (Building Research Establishment) przeprowadziło następujący eksperyment: w dwóch identycznych budynkach zamontowano różne systemy grzewcze - jeden wyposażono w grzejniki Jaga Low-H2O, drugi w stalowe grzejniki płytowe. Badania wykazały, że niezależnie od warunków pogodowych, architektury i przyzwyczajeń mieszkańców grzejniki Jaga Low- H2O przez całą zimę oszczędziły 10-15 % energii.

RAMIĘ W RAMIĘ Z PODŁOGÓWKĄ. Grzejniki Low- H2O są idealnym uzupełnieniem systemu grzewczego opartego o ogrzewanie podłogowe. „Podłogówka", choć przyjemna w użytkowaniu ma istotną wadę - wolno reaguje na wahania temperatury i potrzebuje sporo czasu aby dostosować swoją pracę do zmieniających się warunków otoczenia. Ponadto duża bezwładność systemu generuje straty ciepła. Zestawienie wolno reagującego ogrzewania podłogowego z szybko reagującymi grzejnikami Low-H2O rozwiązuje problem zapewnienia optymalnego komfortu grzewczego. Ten mieszany system sprawdza się zwłaszcza w okresach przejściowych, gdy na włączenie ogrzewania podłogowego jest jeszcze za wcześnie. Do dogrzania pomieszczeń pomiędzy sezonami w zupełności wystarczą grzejniki Low-H2O .

DYNAMICZNIE - EKONOMICZNIE. Jeśli jednym z technologicznych filarów belgijskiego producenta jest Low-H2O, drugim jest na pewno system Dynamic Boost Effect (DBE). Pod tym skrótem kryje się system dynamicznego doładowania grzejników o małej pojemności wodnej Jaga. System oparty jest o nowoczesne wentylatory sterowane mikroprocesorem, które w razie potrzeby wspomagają konwekcję. Gdy czujnik wykryje, że temperatura w pomieszczeniu różni się od zadanej zostają włączone wentylatory. System jest automatyczny i pracuje w trzech trybach: standby (czuwanie i mierzenie temperatury otoczenia), comfort (uruchomienie wentylatorów by jak najszybciej uzyskać komfortową temperaturę w pomieszczeniu) oraz boost (uruchomienie najwyższej mocy w sytuacji kryzysowej).
DBE jest pomostem, dzięki któremu grzejniki mogą efektywnie pracować w systemach niskotemperaturowych, np. modulowane kotły kondensacyjne mogą pracować poniżej punktu kondensacji, nawet w najzimniejsze dni. Zysk z zastosowania DBE przekłada się również na estetykę grzejników. Dzięki temu, że grzejnik z doładowaniem osiąga ponaddwukrotnie wyższą moc może być relatywnie mniejszy. To istotna zmiana zwłaszcza w przypadku systemów niskotemperaturowych, gdzie zwiększenie mocy zwykle odbywało się kosztem zwiększania rozmiarów grzejnika. W przypadku połączenia technologii Low- H2O i systemu DBE grzejniki osiągają wysokie moce, a rozmiar urządzeń pozostaje na naturalnym poziomie.

TERAŹNIEJSZOŚĆ PRZYSZŁOŚCIĄ. Niepodważalnym sukcesem technologii Low- H2O jest też to, że w prosty i komfortowy sposób umożliwiła płynne przejście do niskich temperatur zasilania. Ten sam rozmiar grzejnika Jaga zapewni wymaganą wydajność cieplną przy każdym źródle ciepła, nawet przy pompach ciepła z temperaturą zasilania 35/30. Ta unikalna opcja zapewnia architektowi lub projektantowi pełną swobodę w realizacji każdego projektu bez żadnych kompromisów ze strony systemu grzewczego.
W dobie, gdy wielu producentów tylko mówi o ekologii, Jaga wdraża ją w wielu aspektach swojej działalności. Przykładem są grzejniki Low-H2O, które zużywają mniej energii, potrzebują mniejszej ilości materiałów i surowców do wyprodukowania, mają długą żywotność szacowaną przez producenta na okres 30 lat, a po zakończeniu cyklu życia są w pełni przetwarzalne. Grzejniki Low-H2O, jak pokazuje wskaźnik LCA, są bezkonkurencyjne jeśli chodzi o minimalizowanie wpływu na środowisko w stosunku do innych produktów (ogrzewanie podłogowe, grzejniki żeliwne czy płytowe). Przyszłość od zawsze jest kierunkiem w którym patrzy Jaga.

Więcej informacji na temat grzejników marki Jaga można znaleźć na stronie internetowej firmy Jaga Polska Sp. z o.o. pod adresem: www.jaga.com.pl oraz www.oszczednegrzejniki.pl

Synergia PR