Gospodarka » Żywność

Grzybowe inspiracje z marką WINIARY!

Grzybowe inspiracje z marką WINIARY!
Zobacz więcej zdjęć »
Jesień to idealna pora na grzybobranie!

Spacer po lesie to nie tylko doskonała okazja na oderwanie się od codziennych obowiązków i zaczerpnięcie świeżego powietrza, ale także na wypełnienie po brzegi naszego, koszyka borowikami, kurkami, maślakami czy podgrzybkami. Mając w kuchni te leśne trofea możemy, bowiem eksperymentować ze smakami i podawać je pod wieloma postaciami i w różnym towarzystwie. Zupa z dodatkiem suszonych grzybów, a może grzybowe krokiety? Skorzystajcie z naszych przepisów na jesienne dania i zaskoczcie bliskich pysznym i aromatycznym grzybowym smakiem!

Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:

Zbieranie grzybów to idealna forma relaksu na łonie natury, a początek jesieni to okres, który sprzyja wszystkim miłośnikom grzybobrania. Podgrzybki, prawdziwki, maślaki, borowiki i kurki to tylko niektóre z najbardziej znanych odmian, po które ochoczo sięgamy. Nie od dziś wiadomo, że nic bardziej nie łączy, jak wspólne spędzanie czasu. Zaprośmy, więc najbliższych na wycieczkę do lasu! Może to być świetna okazja do rodzinnej wyprawy za miasto, szczególnie jeśli zwieńczeniem wyprawy będzie posiłek przygotowany z własnoręcznie nazbieranych grzybów. Leśne trofea mogą stanowić podstawę nowoczesnych, jak i tradycyjnych potraw. Skorzystajcie z naszych przepisów i przekonajcie się jak wypełnić kuchnię aromatycznym zapachem i niepowtarzalnym smakiem przez najbliższe miesiące!

Na początek zaskoczmy bliskich pyszną, grzybową zupą! Taki gorący posiłek będzie nie tylko pożywny, ale także skutecznie może nas rozgrzać. Zupa Borowikowa Jak u Mamy WINIARY z warzywami i leśnymi grzybami, podawana z makaronem typu kolanka, śmietaną i natką pietruszki z pewnością skradnie serca domowników. Do jej przygotowania potrzebujemy: 2 opakowań Zupy borowikowej Jak u Mamy WINIARY, 150 g leśnych grzybów, 50 g warzyw (por, marchew, pietruszka), 2 czubatych łyżek śmietany 18%, łyżki posiekanej natki pietruszki, 100 g makaronu typu kolanka oraz soli i pieprzu (do smaku). Przygotowania zaczynamy od pokrojenia w zapałkę oczyszczonych warzyw oraz ugotowania ich wraz z grzybami. Następnie 2 opakowania Zupy borowikowej Jak u Mamy WINIARY rozprowadzamy w 0,5 l wody i łączymy je z ugotowanymi grzybami i warzywami. Całość gotujemy na wolnym ogniu jeszcze przez około 10 minut. Później hartujemy śmietanę, dodając do niej kilka łyżek gorącej zupy i po dokładnym wymieszaniu wlewamy ją do zupy wraz z natką pietruszki. Wystarczy jeszcze doprawić potrawę solą i pieprzem oraz ugotować makaron według wskazówek na opakowaniu i pyszna zupa gotowa!

Przygotowując dania z grzybami, warto pamiętać, aby dodawać je w ostatniej fazie gotowania - wtedy będą najbardziej aromatyczne. Chcesz, by twoje danie główne było wyjątkowe? Przyrządź krokiety z grzybami i polej je aromatycznym sosem. Do przygotowania farszu będziemy potrzebować: kostki Bulionu z grzybami leśnymi Domowa Kuchnia WINIARY, 50 g suszonych grzybów, cebuli, 3 łyżek oleju. Aby zrobić ciasto naleśnikowe i panierkę musimy zaopatrzyć się w: 1 szklankę mleka, 2 szklanki mąki, 4 jajka, szczyptę soli, 5 łyżek bułki tartej oraz pół szklanki oleju do smażenia. Grzyby namaczamy, gotujemy z kostką Bulionu z grzybami leśnymi Domowa Kuchnia WINIARY i odsączamy. Cebulę obieramy, siekamy i szklimy na patelni na rozgrzanym oleju oraz mielimy w maszynce do mięsa wraz z grzybami. Następnie przygotowujemy ciasto naleśnikowe z mleka, mąki, jajek, soli i szklanki wody i na posmarowanej olejem patelni smażymy naleśniki. Kiedy są już gotowe cienko smarujemy je grzybami, ciasno rolujemy i kroimy na połowę ukośnie. Krokiety panierujemy w jajku i bułce tartej i smażymy na rumiano na oleju. Później obrane i pokrojone pieczarki i cebulę podsmażamy na patelni oraz doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Krokiety polejemy sosem, do którego przyrządzenia będziemy potrzebować: opakowania Sosu grzybowego jak staropolski Jak u Mamy WINIARY, 300 g pieczarek, cebuli, 3 łyżek oleju oraz soli i pieprzu do smaku. Zawartość Sosu grzybowego jak staropolski Jak u Mamy WINIARY rozprowadzamy w 300 ml zimnej wody, stawiamy na ogniu i mieszamy do chwili zagotowania. Pod koniec gotowania dodajemy pieczarki z cebulą. Wystarczy jeszcze tylko gotowym sosem polać krokiety. Smacznego!

Potrzebujesz więcej inspiracji na ciekawe dania z grzybami w roli głównej? Wejdź na www.winiary.pl i zaskocz swoich bliskich różnorodnością jesiennych posiłków! 



Redakcja CentrumPR informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja CentrumPR nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

IP1

Komentarze (0)


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl
Opublikuj własny artykuł
Opublikuj artykuł z linkami

Kalendarium

Przejdź do kalendarium »

dodaj wydarzenie »

Ostatnio dodane artykuły

dodaj artykuł »