Społeczeństwo » Społeczeństwo

Hausengel liderem Stiftung Warentest

Stiftung Warentest, niemiecka organizacja oceniająca produkty i usługi poddała ocenie agencje pośredniczące w zatrudnianiu opiekunek w Niemczech. Hausengel wyraźnie wysuwa się na prowadzenie, w szczególności pod względem jasno sformułowanych i przejrzystych umów.

Test przeprowadzony przez Stiftung Warentest objął łącznie 13 agencji. Sprawdzano kwestie dotyczące pośrednictwa, usług towarzyszących, informacji dla klientów, luk w umowach działających na niekorzyść klienta oraz innych braków w umowach (np. związanych z prawem o delegowaniu i prawem pracy).

Hausengel najkorzystniejszy dla opiekunek

Hausengel, firma działająca na rynku od ponad dwunastu lat, osiągnęła bardzo dobry wynik w testach Stiftung Warentest, zarówno pod kątem pośrednictwa pomiędzy rodziną a opiekunką, jak i kompleksowego wsparcia. Firma Hausengel oferuje opiekunkom pomoc nie tylko w przygotowaniu się do zlecenia, ale także po jego zakończeniu. Informacje udostępniane przez Hausengel sprawiają, że firma w pozytywny sposób wyróżnia się na tle wszystkich testowanych agencji.

„Wyniki testów przeprowadzonych przez Stiftung Warentest umacniają nas w dążeniu do zapewnienia najlepszej opieki nie tylko rodzinom naszych podopiecznych, lecz również opiekunkom. Obejmuje ona nie tylko pośrednictwo, lecz także kompleksowe wsparcie przy pomocy usług towarzyszących” – podkreśla Simon Wenz, założyciel i dyrektor generalny Grupy Hausengel.

Przejrzysta umowa jedynie w firmie Hausengel

Dążenie do wysokiej jakości przejawia się przede wszystkim w oferowanych przez Hausengel umowach. Pod tym względem wszystkie pozostałe agencje wykazują duże lub bardzo wyraźne braki w umowach, działające na niekorzyść opiekunek. Hausengel stosuje najbardziej przejrzyste i jasne umowy, a tym samym zapewnia opiekunkom największe korzyści. Hausengel jako jedyna z firm uczestniczących w teście pośredniczy w zatrudnianiu opiekunek z zarejestrowaną w Niemczech działalnością gospodarczą. Jest to szczególnie korzystne dla opiekunek, ponieważ niemiecka działalność gospodarcza pozwala osiągnąć wyższy zysk. Miesięczne wynagrodzenie opiekunek Hausengel za pracę w Niemczech wynosi nawet 1700 euro netto łącznie z ubezpieczeniem.

Aby zagwarantować jeszcze wyższą jakość, firma Hausengel oferuje jednak coś więcej: polskie opiekunki nie tylko korzystają ze wszystkich usług z jednego źródła, mogą również wybrać jeden z dwóch modeli współpracy. „Nasze opiekunki mogą zdecydować się na własną działałalność gospodarczą zarejestrowaną w Niemczech lub oddelegowanie na podstawie polskiej umowy, co z kolei pozwala na odprowadzanie składek w polskim ZUSie. Taka swoboda wyboru jest na rynku zjawiskiem wyjątkowym i potwierdza czołową pozycję firmy Hausengel” – podsumowuje Simon Wenz.

Hausengel, jako jedyna z przetestowanych firm, intensywnie szkoli swoje opiekunki i w ten sposób doskonale przygotowuje je do wykonywania odpowiedzialnych zadań. Firma oferuje wsparcie w kwestii kursów językowych, a także bezpłatne szkolenia specjalistyczne.

Piotr Hausengel