Rozrywka i wypoczynek » Hobby

Herbaciany poradnik dla smakoszy

Herbaciany poradnik dla smakoszy
Zobacz więcej zdjęć »
Na rynku jest dostępnych wiele rodzajów herbaty - czarna, zielona czy owocowa. Każdy herbaciany smakosz powinien bez problemu rozróżniać i odpowiednio zaparzać wszystkie odmiany. Eksperci Ahmad Tea London wiedzą, że trudno jest zapamiętać wszystkie zasady, dlatego przygotowali specjalny poradnik.

 

Informacje w nim zebrane z pewnością ułatwią profesjonalne zaparzanie herbaty.

Herbata czarna

Liściasta: W celu uzyskania najlepszego naparu powinno się zalać liście herbaty wodą o temperaturze 100 stopni Celsjusza i zaparzać około 5-7 minut. Do szklanki o pojemności 250 ml trzeba wsypać łyżeczkę (2,5g) suszu, a jeśli przygotowujesz napar w imbryku to wsyp do niego tyle łyżeczek herbaty ile gości przewidujesz, plus jedną dodatkową.

Ekspresowa: Aby przygotować smaczną herbatę trzeba ją zalać wodą o temperaturze 100 stopni, zostawiając w niej torebkę na około 4 minuty.

Herbata zielona

Liściasta: Chcąc przygotować prawidłowo herbatę musimy ostudzić wodę do temperatury około 90 stopni. Zieloną herbatę powinno zaparzać się od 3 do 6 minut pod przykryciem, dzięki czemu zachowamy jednakową temperaturę i aromat. Liście herbaty zielonej można zaparzać nawet do 3 razy – kolejne zaparzenia zazwyczaj trwają nieco dłużej.

Krótkie parzenie (około 3 minut) powoduje, że teina nie wiąże się z garbnikami, więc napar jest orzeźwiający i pobudzający. Wydłużenie czasu parzenia daje z kolei napar o działaniu relaksującym.

Ekspresowa: Herbata w torebkach jest bardziej rozdrobniona, dlatego też potrzebuje niższej temperatury parzenia – od 75 do 85 stopni i już po 3 minutach można wyjąć saszetki.

Herbaty czarne owocowe i napary owocowo-ziołowe

W przypadku herbat ekspresowych zaleca się zaparzanie w wodzie o temperaturze 100 stopni przez około 4 -7 minut.

Pamiętaj, że…

  • Temperatura wody po 3-4 minutach od zagotowania spada do 90 stopni Celsjusza, zaś po 12-14 minutach do 75 stopni.
  • Cukier, mleko czy cytrynę najlepiej dodawać na końcu, po zaparzeniu.
  • Miodu nie powinno się dodawać do gorącej herbaty, ponieważ straci on wszystkie właściwości
  • Warto ogrzać naczynie, czyli przepłukać wrzątkiem, przed przygotowaniem herbaty, ponieważ zimna ceramika zmniejsza temperaturę wody, co w efekcie może zepsuć idealne zaparzanie.
  • Herbatę liściastą powinno parzyć się w szerokich naczyniach, w których ma ona miejsce na rozwinięcie, dzięki czemu można uzyskać lepszy napar.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z herbatą, nie bój się eksperymentować, ponieważ tylko w ten sposób odnajdziesz swój ulubiony aromat i smak. Możesz spróbować przygotować w wyższej temperaturze większą ilość herbaty, skracając czas parzenia lub zmniejszając temperaturę, a wydłużając czas oczekiwania. Spróbuj wszystkich możliwości i wybierz najlepszą metodę dla siebie.

Więcej informacji o Ahmad Tea London można znaleźć na stronie www.ahmadtea.pl



Redakcja CentrumPR informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja CentrumPR nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

38PR

Komentarze (0)


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl
Opublikuj własny artykuł
Zamów opracowanie informacji prasowej


Kalendarium

Za 3 dni:
Festiwal Gier Planszowych w Empik Kazimierz, 29-30.09, godz. 12:-18:00, Kraków
Nela Mała Reporterka W Empik Kazimierz, 29.09.2018, Kraków, ul. Podgórska 34
dodaj wydarzenie »

Ostatnio dodane artykuły

dodaj artykuł »
Array ( [p_srv_id] => 3 [p_usr_id] => 101076 [p_type] => ARTICLE [p_accepted] => YES [p_status] => ENABLED [p_pkg_nr] => 1 [p_pkg_items] => 4 [p_ctg_ids] => )