Firma » Finanse

HFT Brokers podwaja przychody w 2015 r.

Zgodnie z opublikowanym sprawozdaniem finansowym HFT Brokers Dom Maklerski S.A. zakończył 2015 rok z niemal 100 proc. wzrostem przychodów w porównaniu do roku poprzedniego (6,47 mln PLN w 2014 r. – 12,92 mln PLN w 2015 r.

– „Przychody z operacji na rynku Forex wynieśliśmy na znacznie wyższą półkę. Usługi tego typu zaczęliśmy świadczyć w czwartym kwartale 2014r. – wtedy to rok zamknął się z przychodem 86 565,65 PLN. Z kolei 2015 r. to gigantyczny, nawet biorąc pod uwagę fakt porównania tylko z jednym kwartałem w 2014 roku, 50-krotny skok do poziomu 4 344 819,37 PLN” – mówi Tomasz Uściński, prezes zarządu HFT Brokers Dom Maklerski S.A.

HFT Brokers Dom Maklerski S.A to nie tylko rynek Forex. Firma posiada także duże doświadczenie w przygotowaniach i realizacji emisji obligacji oraz akcji, a także w doradztwie dla przedsiębiorstw w zakresie struktury kapitałowej i strategii rynkowych. Co więcej, prowadzi również działalność w zakresie oferowania certyfikatów inwestycyjnych Funduszy Inwestycyjnych Zamkniętych. Oferowanie instrumentów finansowych to druga główna gałąź biznesu domu maklerskiego. W 2015 r. przychody ze świadczenia tego rodzaju usług wyniosły 8,1 mln PLN i wzrosły o prawie 38 proc. w stosunku do roku poprzedniego (5,9 mln PLN).

Dużą dynamikę przychodów udało się osiągnąć pomimo wyraźnego wzrostu kosztów poczynionych na inwestycje i rozwój firmy. – „Ubiegły rok stał dla nas pod znakiem znaczących inwestycji – przede wszystkim w kapitał ludzki. W ciągu czterech kwartałów 2015 r. powiększyliśmy zatrudnienie praktycznie dwukrotnie, zapraszając do współpracy z nami najlepszych ekspertów z rynku” – dodaje Tomasz Uściński.

Dwa lata działalności na rynku pod marką HFT Brokers Dom Maklerski S.A. to konsekwentny i stały wzrost. Warto nadmienić, że przejęty przez Spółkę Dom Maklerski Prospectus S.A. odnotował w 2013 r. przychody z działalności maklerskiej na poziomie 837 tys. PLN.

– „W ciągu dwóch lat działalności przeszliśmy za wyższy poziom i konsekwentnie będziemy dalej rozwijać naszą firmę. Chcemy aktywnie współtworzyć polski rynek finansowy i odnosić na nim kolejne sukcesy” – mówi Tomasz Uściński.

Rynek szybko zauważył i docenił wyniki osiągane przez HFT Brokers Dom Maklerski S.A. Tylko w obecnym roku Spółka uzyskała kilka prestiżowych wyróżnień. Krajowy Depozyt Papierów Wartościowych zaliczył HFT Brokers do grona liderów polskiego rynku kapitałowego, nagradzając firmę za największy wzrost liczby zaraportowanych transakcji w 2015 r. Z kolei Gazeta Giełdy i Inwestorów Parkiet wyróżniła podmiot statuetką Byki i Niedźwiedzie za najlepszą Platformę Foreksową Roku. Kolejnym sukcesem wartym odnotowania było zwycięstwo w ankiecie badającej poziom zadowolenia inwestorów z usług brokerów działających w Polsce. Ankieta przeprowadzona była wśród czytelników Gazety Giełdy Parkiet. Średnia ocena wynosiła 3,5 gwiazdki, a HFT Brokers uzyskał najwyższą punktację - 5 gwiazdek. Dodatkowo, podczas tegorocznego kongresu inwestycyjnego FxCuffs w Krakowie, kapituła przyznała HFT Brokers kolejne nagrody, m.in.: w kategorii Polski Broker Forex i Produkt Roku dla „HFT Robetero”.

– „Dostarczamy polskim inwestorom narzędzia, które pomagają im w pełni profesjonalnie poruszać się po rynku finansowym, a zaufanie, jakim obdarzają nas klienci, poparte jest nie tylko licznymi nagrodami, ale również dynamicznym rozwojem naszej firmy” – podsumowuje Tomasz Uściński, prezes zarządu HFT Brokers Dom Maklerski S.A.

UnicornMedia

~DaDaw 2016-08-17 13:55:29

laurki mijające się z prawdą, faktycznie. w Fxnet jestem i ogarnięty to jest broker.

~Karol 2016-08-17 07:25:21

HFT łądną sobie laurkę napisało, ale nie wspominają o pozywaniu klientów czy pożyczkach na dziłalnośc bieżacą w 2016 roku. 2015 to już historia a teraz to wygląda podejrzanie.

~Vincet 2016-08-16 13:26:33

Jak dla mnie to jest artykuł sponsorowany, bo ten tekst z tego co mi wiadomo bardzo odbiega od rzeczywistości. Po co w takim razie w czerwcu brali pozyczkę na działalność 500k? Kasa się z 2015 już skończyła czy jak?