Kobieta, zdrowie, uroda » Ciało

HIPOGLIKEMIA REAKTYWNA… ?! – KIEDY Z POMOCĄ PRZYCHODZI ŚWIEŻY SOK!

Jeden batonik, drugi i trzeci … a Ty wciąż czujesz się głodna? W czasie dnia pijesz hektolitry kawy, a zmęczenie i tak nie mija?

Zaburzenia koncentracji, ospałość, wybuchy ciepłe i drżenie rąk? Najwyższa pora zbadać insulinę i cukier! Winowajcą może być hipoglikemia reaktywna, a pomocą – świeży sok!

Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:

Niejednoznaczne objawy, powszechnie kojarzone ze stresem i szybkim tempem życia, mogą oznaczać nieprawidłowe wydzielanie insuliny, czego skutkiem jest rozchwiane stężenie glukozy we krwi. Zjadając batonik, czekoladę, drożdżówkę czy posiłek bogato węglowodanowy w ekspresowym tempie, zmuszamy trzustkę do produkcji insuliny. Pojawia się nagłe zmęczenie, ochota na kawę czy energydrinka, jakie stymulują nadnercza do produkcji kortyzolu.

 

Zdążyć przed cukrzycą

Hormon stresu napędza chęć na słodycze, co w rezultacie błędnego koła powoduje rozchwianie poziomu zarówno cukru we krwi, jak i insuliny. Jeśli organizm będzie wydzielał insulinę gwałtownie lub w zbyt dużej ilości, może doprowadzić do znacznego obniżenia glukozy, co w konsekwencji prowadzi do hipoglikemii.

 

Hipoglikemia reaktywna bardzo często występuje u osób szczupłych, bez cukrzycy, które zazwyczaj nie są nawet świadome, że ich niejednoznaczne objawy choroby to efekt rozchwianego cukru. Chronicznie podwyższony poziom glukozy wpływa na zwiększoną produkcję insuliny, co w konsekwencji prowadzi do insulinooporności. Może być to pierwszy objaw stanu przedcukrzycowego, który nieleczony przyczynia się do rozwoju cukrzycy. 

 

By nie dopuścić do rozwoju choroby konieczne jest trwałe przestrzeganie zasad zdrowotnych. Odpowiednio zbilansowane posiłki, całodniowe spożywanie surowych owoców i warzyw, dostarczanie błonnika, unikanie napojów kofeinowych i wykluczenie tych sztucznie przetworzonych niewątpliwie przyczyni się do poprawy samopoczucia i funkcjonowania.

 

Marchew i seler na dobre samopoczucie

Smaczną i zdrową propozycją dla zabieganych i dbających o zdrowie są świeże soki Cymes z polskich warzyw i owoców. Cymes posiada w swoim asortymencie owocowe jak i warzywne warianty. Miłośnikom kulinarnym, dbającym o dobre samopoczucie i smaki, na pewno do gustu przypadnie marchwiowo-selerowa propozycja. Soki i ich wartościowe składniki są wchłaniane przez organizm w ciągu 15-30 minut. Wspiera to szybką regeneracje organizmu i powrót do codziennych aktywności. Marchwiowo-selerowy sok Cymes oferuje nie tylko świeży smak, ale szeroką gamę cennych składników.

 

Walorem takiego połączenia warzyw są niezastąpione właściwości marchwi oraz selera. Seler zawiera witaminę A, C (dwukrotnie więcej niż cytrusy!) oraz witaminy z grupy B. Jego największym atutem są składniki mineralne – magnez, wapń, fosfor i potas. Warzywo wzmacnia układ odpornościowy, oczyszcza organizm z toksyn i podobnie jak marchew pobudza przemianę materii.  Dzięki zawartości karotenoidów, barwne korzenie marchwi nadają skórze lśniącego koloru, wzmacniając także wzrok.

 

Energia w szklanej butelce

Świeżo wyciskane soki to skuteczna droga, by dostarczyć organizmowi budulca i energii. W jednej szklanej butelce soku tkwi skondensowany eliksir witamin A, C, E, B1, B2, B3, B6, kwasu foliowego i inozytolu – które dostają się do krwioobiegu nieomal tuż po wypiciu soku.

 

Energetyczny sok trafia do sklepowych lodówek bezpośrednio po tłoczeniu i przez 24 godziny daje konsumentom gwarancję smaku i naturalności. Sok jest świeży, niepasteryzowany i bez konserwantów. W trosce o jego najwyższą jakość producent, Victoria Cymes, nadzoruje cały proces produkcji: od selekcji nasion i uprawy warzyw w ekologicznie czystych rejonach Polski, aż po precyzyjną dystrybucję, by do każdego sklepu codziennie trafiał świeży sok.

 

Aby zrobić 1 litr wyciskanego soku potrzeba ok. 1,5-2 kg surowca. Czy łatwo jest zjeść 1,5 kg marchewek lub jabłek? Świeży sok z warzyw i owoców to dobry pomysł pod każdym względem! Na całkowite strawienie dań z warzyw i przyswojenie ich składników odżywczych organizm potrzebuje kilku godzin i dlatego wypicie 250ml świeżego soku Cymes w ciągu zajętego dnia będzie znacznie lepszym rozwiązaniem. Potwierdzić to może ambasadorka marki Cymes, Weronika Książkiewicz. To jedna z najbardziej rozchwytywanych, a przez to zapracowanych polskich aktorek. Przepełniony pasjonującymi aktywnościami kalendarz i tryskający wigor kobiety to niezaprzeczalny dowód na to, że warto wyciskać urok z soków każdego dnia!



Redakcja CentrumPR informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja CentrumPR nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

roots_as

Komentarze (0)


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl
Opublikuj własny artykuł
Opublikuj artykuł z linkami

Kalendarium

Przejdź do kalendarium »

dodaj wydarzenie »

Ostatnio dodane artykuły

dodaj artykuł »