Technologie » Internet

Hitachi Data Systems prezentuje zintegrowane rozwiązanie do synchronizacji i udostępniania plików

HDS zapewnia bezpieczeństwo dla mobilnych pracowników. Nowe rozwiązania w chmurze HDS obniżają całkowity koszt posiadania (TCO) o 60% i zmniejszają wymaganą przestrzeń na kopie zapasowe o 30%

Firma Hitachi Data Systems (HDS) zaprezentowała nowe rozwiązania i usługi w chmurze:
- Hitachi Content Platform Anywhere: pierwsze w branży zintegrowane rozwiązanie do synchronizacji i udostępniania plików — opracowane, sprzedawane i obsługiwane w całości przez jednego dostawcę z myślą o przedsiębiorstwach. Użytkownicy mogą uzyskać bezpieczny dostęp do danych za pomocą dowolnych urządzeń mobilnych oraz z dowolnego miejsca, a także w dowolnym czasie w prosty sposób udostępniać pliki. Dział IT nadal sprawuje kontrolę nad bezpieczeństwem danych wewnątrz organizacji oraz wykorzystuje najlepsze praktyki dla zapewnienia zgodności z regulacjami prawnymi. W odróżnieniu od publicznie dostępnych, konsumenckich usług współdzielenia plików, które nie zyskały zaufania grup IT w przedsiębiorstwach, HCP Anywhere opracowano właśnie z myślą o firmach. Ponadto jest ono łatwe we wdrożeniu i zapewnia działowi IT kontrolę nad ważnymi, ale rzadko omawianymi wyzwaniami – szyfrowaniem, odpowiedzialnością i warunkami świadczenia usług.
- Nowa wersja platformy Hitachi Content Platform (HCP): jedna platforma umożliwiająca przechowywanie danych w chmurze oraz zapewniająca ich ochronę danych i mobilność. Wykorzystuje najbardziej zaawansowany na rynku system zarządzania metadanymi, co stanowi podstawę do obsługi „big data” oraz aplikacji analitycznych.
- Usługi Hitachi Cloud Services: udostępnienie przedsiębiorstwu bezpiecznej, niezawodnej, zarządzanej przez HDS chmury do przechowywania treści.
- Hitachi Cloud Service Provider: oferowane przez partnerów rozwiązanie oparte na chmurze publicznej wykorzystujące infrastrukturę i rozwiązania HDS w ramach nowej struktury partnerskiej HDS.

Nowe rozwiązania umożliwiają przedsiębiorstwom łatwiejsze wykorzystanie modelu przetwarzania danych w chmurze, a także zwiększają bezpieczeństwo, niezawodność i komfort pracy przy użyciu urządzeń mobilnych. Dzięki tej ofercie Hitachi Data Systems oferuje wiele nowych możliwości zarządzania zwiększającą się w szybkim tempie ilością danych niestrukturalnych. Dodatkowo pozwala spełnić wymogi użytkowników w zakresie uzyskania dostępu do informacji z dowolnego miejsca oraz wymagań stawianych działom IT w kwestii bezpieczeństwa, uproszczenia zarządzania i ochrony wszystkich danych niezależnie od miejsca ich przechowywania. Klienci dzięki wykorzystaniu nowych rozwiązań w chmurze mogą obniżyć koszty oraz zwiększyć elastyczność poprzez ograniczenie wydatków kapitałowych (CAPEX) i operacyjnych (OPEX).

„Dzięki naszemu unikatowemu podejściu do przetwarzania danych w chmurze nasi klienci mają możliwość wdrożenia rozwiązania odpowiadającego ich potrzebom – w tempie, które jest dla nich optymalne, i w sposób odpowiedni do prowadzonej działalności” – powiedział John Mansfield, executive vice president, Global Solutions Strategy and Development, Hitachi Data Systems. „Nasz portfel rozwiązań w chmurze to coś więcej niż odpowiedź na wyzwania, z którymi obecnie zmagają się klienci. Dzięki naszej ofercie organizacje mogą śmiało patrzeć w przyszłość. Coraz większe znaczenie zyskują takie trendy, jak „big data”, BYOD, usługi plikowe nowej generacji, bezpieczne przetwarzanie w chmurze, rozproszone środowisko IT oraz automatyzacja, zarządzanie i analiza oparta na metadanych. Produkty i usługi, które dzisiaj wprowadzamy, umożliwiają przedsiębiorstwom wykorzystanie technologii przechowywania w chmurze i udostępniania plików w sposób, który nie był możliwy nigdy wcześniej. Dzięki nowej ofercie klienci mogą wprowadzać kolejne innowacyjne rozwiązania w zakresie przetwarzania informacji, nadążając za zmianami zachodzącymi w branży IT”.

HDS zapewnia infrastrukturę umożliwiającą wykorzystanie bezpiecznych, elastycznych, skalowalnych oraz łatwych w zarządzaniu rozwiązań opartych na chmurze prywatnej, publicznej i hybrydowej, dzięki którym można obniżyć całkowity koszt posiadania, spełnić wymogi umów SLA i zwiększyć sprawność operacyjną. Rozwiązania chmurowe HDS oparte na HCP umożliwiają organizacjom osiągnięcie niektórych z poniższych korzyści:

- obniżenie TCO o 60%;
- zmniejszona wymagana przestrzeń na kopie zapasowe o 30%;
- uzyskanie dwuletniego odroczenia konieczności zakupu nowej pamięci masowej;
- każdy administrator może zarządzać pięciokrotnie większą liczbą terabajtów.

patrykleszczynskiitbc