Gospodarka » Żywność

Holding rolniczy KSG Agro przyjął dostawę 1466 macior i knurów od duńskiej spółki hodowlanej

Zgodnie ze strategią Spółki, do zrekonstruowanej części kompleksu zabudowań do produkcji trzody chlewnej w obwodzie dniepropietrowskim został dostarczony i zainstalowany sprzęt zakupiony od niemieckiej spółki Big Dutchman.

Do odnowionego kompleksu zabudowań przyjętych zostało 1419 macior i 47 knurów pochodzących z duńskiej hodowli.  Wszystkie zwierzęta dobrze zniosły podróż i obecnie znajdują się pod troskliwą opieką specjalistów duńskich i ukraińskich. Operacja ta stanowiła zakończenie pierwszego z trzech etapów dostawy zwierząt rozpłodowych od duńskiej spółki hodowlanej Breeders of Denmark.

W kompleksie w dalszym ciągu prowadzone są intensywnie prace budowlano-wykończeniowe w ramach przygotowań do przyjęcia zwierząt w ramach drugiego i trzeciego etapu dostawy.

Ponadto Spółka zakończyła z powodzeniem pierwszy etap wiosennych prac polowych, realizując wczesny wysiew zbóż i roślin oleistych.

Spółka informuje także, iż ​​wydarzenia na Cyprze nie wpłynęły na sytuację finansową ani na działalność Holdingu, ponieważ ani KSG Agro S.A., ani jej spółki zależne nie posiadają żadnych depozytów bankach cypryjskich.

Tauber