Społeczeństwo » Społeczeństwo
Hot-dog na kilka sposobów
Podłużna nacięta bułka, gorąca parówka i sos. Hot dog to wyjątkowo proste danie, uwielbiane zarówno przez dzieci, jak i dorosłych. Powstał w Niemczech, popularność zyskał w Stanach Zjednoczonych, a już 4 lipca obchodzi swoje międzynarodowe święto. I choć nie jest bardzo wybitnym posiłkiem, to mimo prostej receptury, do dziś powstaje mnóstwo wariacji na jego temat.
Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:
Na wiele sposobów
Klasyczny hot-dog to pyszna przekąska, która zrobiła furorę na całym świecie. Można konsumować go na wiele sposobów. Przykładowo w Tajlandii zjemy tzw. corn dog, czyli parówkę w cieście kukurydzianym, w Kalifornii danger doga, czyli kiełbasę zawiniętą w bekon z dodatkiem grillowanej cebuli i sosu chili con carne, a we Francji spotkamy się z bagietką, zapiekaną z serem, podaną z sosem grzybowym. Wszyscy fani eksperymentów mogą spróbować doprawiać hot-dogi w nieco inny, oryginalny sosów. Doskonałym pomysłem jest przygotowanie ich z sosem paprykowym lub pastą guacamole i kwaśną śmietaną.
Pikantny hot-dog
Składniki:
- 1 podłużna bułka
- 1 parówka Hot dog z kurczaka marki Konspol
- 1 świeży pomidor
- 1 czerwona papryka
- papryczki jalapeno
- 1 ogórek konserwowy
- 1 czerwona cebula
- sos paprykowo-pomidorowy
Składniki na sos:
- 1 cebula
- 2 czerwone papryki,
- 2 łyżki masła,
- 2 łyżki oleju,
- 1 łyżeczka octu jabłkowego,
- pół szklanki śmietany 30%,
- 2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki,
- sól, pieprz,
- pół papryczki chili
Przygotowanie sosu:
Cebulę myjemy, kroimy w drobną kostkę i szklimy na maśle z olejem. Z papryki usuwamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę i dodajemy do cebuli. Całość doprawiamy solą, słodką papryką, octem i posiekaną papryczką chili. Warzywa dusimy pod przykryciem około 10 minut. Sos zdejmujemy z ognia, dodajemy śmietanę, miksujemy i ponownie gotujemy.
Przygotowanie hot doga:
Bułkę nacinamy do połowy i wrzucamy do rozgrzanego piekarnika na około 10 minut. W tym samym czasie we wrzącej wodzie gotujemy parówkę. Bułkę wyjmujemy z piekarnika i wkładamy do niej parówkę. Paprykę kroimy w paski, pomidora i ogórka w plasterki, a cebulę w piórka. Wszystkie warzywa wkładamy do bułki. Następnie dorzucamy połówki papryczek jalapeno i polewamy przygotowanym wcześniej sosem.
Z pastą guacamole
Składniki:
- 1 podłużna bułka
- 1 parówka Hot dog z kurczaka marki Konspol
- 1 ogórek konserwowy
- cebula
- pasta avocado
- kwaśna śmietana
- przecier pomidorowy
Składniki na pastę guacamole:
- 1 avocado
- 1 limonka
- 1 czerwona cebula
- 1 papryczka chili
- 2 małe pomidory
- kilka listków świeżej kolendry
- sól
Przygotowanie pasty:
Avocado obieramy ze skórki, wyjmujemy pestkę i rozgniatamy widelcem. Masę skrapiamy sokiem z limonki, by nie sczerniała. Papryczkę kroimy na małe kawałki, pomidory w kostkę, cebulę i kolendrę siekamy na drobno. Całość dodajemy do pasty z avocado, mieszamy i wstawiamy na godzinę do lodówki.
Przygotowanie hot-doga:
Bułkę przecinamy wzdłuż i podgrzewamy w piekarniku. Ciepła bułka jest smaczniejsza i bardziej miękka. Parówkę gotujemy i wkładamy do środka bułki. Ogórki kroimy w plasterki, a cebulę w piórka. Bułkę smarujemy przecierem pomidorowym, wykładamy warzywami i wkładamy do niej ugotowaną parówkę. Tak przygotowanego hot-doga smarujemy pastą z avocado i dekorujemy kwaśną śmietaną.
Smacznego!
Nadesłał:
38PR
|
Komentarze (0)