Społeczeństwo » Społeczeństwo

HP dla seniorów

Od początku września HP Global Business Center rozpoczęło cykl szkoleń skierowanych do dolnośląskich seniorów z zakresu wykorzystania nowoczesnych technologii i poruszania się w środowisku internetowym.

Spotkania odbywają się w każdy poniedziałek w jednym z biur firmy w centrum miasta i są wynikiem współpracy HP z Wrocławskim Centrum Seniora. Zapisy na szkolenia trwają do końca września, a program spotkań edukacyjnych zakończy się w grudniu 2014 roku.

W szkoleniach organizowanych przez HP Global Business Center mogą wziąć udział wszystkie osoby starsze, które z racji wieku nie czują się swobodnie w użytkowaniu sprzętu komputerowego i Internetu. Szkolenia obejmują przede wszystkim obsługę programów komputerowych np. tworzenie dokumentów czy edycję zdjęć oraz zagadnienia związane z codziennym korzystaniem z sieci m.in. zakładaniem i użytkowaniem skrzynki mailowej, profili w serwisach społecznościowych, korzystaniem z bankowości elektronicznej czy dokonywaniem zakupów w sieci. Program szkoleń jest bardzo elastyczny a uczestniczący w nim seniorzy mają wpływ na to, jakie dokładnie tematy będą poruszane podczas zajęć. Podczas spotkań odbywają się również rozmowy na temat prawnych aspektów funkcjonowania w Internecie, takich jak: bezpieczeństwo i ochrona danych osobowych w sieci czy prawa e-konsumenta.

– W ramach współpracy z Wrocławskim Centrum Seniora, nie tylko organizujemy cykl szkoleń, ale także wspieramy organizację w przeprowadzeniu tegorocznych Wrocławskich Dni Seniora. Już 29 września, w sali konferencyjnej jednego z naszych biur, zorganizowane zostanie specjalne szkolenie na temat korzystania z serwisu internetowego You Tube, a następnie tzw. You Tube Party. Podczas tego wydarzenia uwaga uczestników zwrócona zostanie również na prawne aspekty funkcjonowania użytkownika w sieci oraz na zagadnienia edukacji międzykulturowej – informuje Magdalena Dubel-Borycka, Koordynator projektów CSR, HP Global Buisness Center.

Wszystkie osoby zainteresowane uczestnictwem w szkoleniach oraz w spotkaniach w ramach tegorocznych Dni Seniora, mogą zgłaszać swój udział w siedzibie Wrocławskiego Centrum Seniora przy Placu Dominikańskim 6.

– Cieszymy się, że pracownicy HP Global Business Center we Wrocławiu zaangażowali się w realizowany przez nas projekt i chcą pomóc osobom starszym w zapoznaniu się z możliwościami, jakie daje codzienne używanie komputera i Internetu. Walka z wykluczeniem cyfrowym seniorów jest dla nas priorytetowym działaniem, dlatego tak duży nacisk kładziemy właśnie na ten obszar edukacji osób starszych, które ze względu na wiek nie poruszają się tak sprawnie w dzisiejszym świecie nowoczesnych technologii. Wrocław dba o Seniorów, dla nich przygotowane są specjalne wydruki z rozkładami jazdy, dodatkowe ławeczki, organizowane szczepienia i programy prozdrowotne, szkolenia a teraz także kursy organizowane przez HP komentuje Robert Pawliszko, Kierownik Wrocławskiego Centrum Seniora.

Projekt Pro Bono „Wrocławscy Seniorzy” realizowany jest przez wolontariuszy zatrudnionych w zespole Commercial Contract Services (CCS) w HP Global Business Center we Wrocławiu. Inicjatywa jest częścią globalnego projektu charytatywnego prowadzonego przez HP pod nazwą „Legal Pro Bono and Employee Volunterism”.  Spośród pomysłów, zaproponowanych przez wrocławskich wolontariuszy-pracowników HP, w tym roku wybrany został projekt, polegający na zorganizowaniu kursów komputerowych oraz szkoleń prawnych dla seniorów. Działania te podejmowane są we współpracy z Wrocławskim Centrum Seniora.

Informacje o HP Global Business Center

HP Global Business Center jest częścią amerykańskiego koncernu Hewlett-Packard.

Obecnie w Polsce funkcjonują dwa oddziały HP GBC − we Wrocławiu od 2005 roku oraz w Łodzi od 2012 roku, które zajmują dziś jedną z wiodących pozycji w globalnej strukturze koncernu.

Firma HP GBC specjalizuje się w dostarczaniu nowoczesnych usług dla biznesu z zakresu finansów i księgowości, HR, sprzedaży i marketingu, przetwarzania danych i dostarczania informacji oraz zarządzania łańcuchem dostaw. Świadczy usługi dla klienta wewnętrznego, czyli koncernu HP w zakresie usług wspólnych, w tym centrów doskonałości oraz dla zewnętrznych klientów firmy (BPO - Business Process Outsourcing). HP GBC jest jednym z członków założycieli ABSL (Związku Liderów Sektora Usług Biznesowych), organizacji branżowej reprezentującej w Polsce sektor SSC/BPO. W swych ośrodkach we Wrocławiu i w Łodzi zatrudnia obecnie kilka tysięcy osób.

Koncern HP tworzy nowe rozwiązania technologiczne, które mają znaczący wpływ na życie ludzi, biznes, instytucje rządowe i społeczeństwo. Jako największa na świecie firma technologiczna, HP dostarcza szerokie portfolio produktów, obejmujące urządzenia drukujące, komputery osobiste, a także oprogramowanie, usługiinfrastrukturę informatyczną, które umożliwiają przedsiębiorstwom i instytucjom rozwiązywanie ich problemów. Więcej informacji na temat HP można znaleźć pod adresem www.hp.com.

Informacje o Wrocławskim Centrum Seniora

Wrocławskie Centrum Seniora działa od stycznia 2009 roku i wchodzi w skład Wrocławskiego Centrum Rozwoju Społecznego (wcześniej Centrum Informacji i Rozwoju Społecznego). Zajmuje się przede wszystkim koordynowaniem i prowadzeniem działań prosenioralnych w mieście. Najważniejszym zadaniem Centrum jest pozyskiwanie informacji o ofercie dla seniorów w mieście: firm, instytucji, organizacji oraz przekazywanie ich w przystępnej formie najstarszym mieszkańcom naszego miasta. Wrocławskie Centrum Seniora prowadzi także liczne, długofalowe programy aktywizujące osoby starsze. Działa na rzecz seniorów w mediach, środowisku pozarządowym i biznesowym. Centrum nie jest jednostką opiekuńczą ani placówką medyczną.

HP GBC