Technologie » Internet

Huawei Connect 2023: rozmowy o ekologii i cyfryzacji

Uczestnicy konferencji Huawei Connect 2023, odbywającej się w Paryżu, dyskutowali o cyfrowej oraz ekologicznej transformacji. Jednym z uczestników tego wydarzenia była polska firma Senetic.

Niejednokrotnie można spotkać się z opiniami, że rozwój nowych technologii ma niewiele wspólnego z ekologią. Centra danych przetwarzają i przesyłają coraz więcej informacji, co nie pozostaje bez wpływu na poziom konsumpcji energii elektrycznej. Niemniej Huawei uważa, że branża IT wcale nie musi mieć destrukcyjnego wpływu na ekologię. Wręcz przeciwnie - zdaniem producenta przyjęcie i rozwój umiejętności cyfrowych przyczyni się do harmonijnego rozwoju technologicznych nowinek i otaczającego nas środowiska.

„Wspólne przyspieszenie transformacji ekologicznej i cyfrowej” - to temat przewodni konferencji Huawei Connect 2023, odbywającej się 15 i 16 listopada w Paryżu. Huawei wspólnie z przedsiębiorcami, a także partnerami, podzielili się swoimi spostrzeżeniami, a także planami dotyczącymi rozwoju cyfrowej gospodarki, która nie tylko ma zwiększyć efektywność procesów biznesowych, ale również pozwoli jej chronić naszą planetę. Prelegenci Huawei Connect 2023 opowiedzieli między innymi o tym jak technologie informacyjno-komunikacyjne (ITC) przyczyniają się do zielonej transformacji i zrównoważonego rozwoju w Europie, jak wykorzystać inteligencję, aby jednocześnie przyspieszyć transformację ekologiczną i cyfrową czy w jaki sposób łączyć moc transformacji ekologicznej i cyfrowej. Podczas wydarzenia miała miejsce również premiera najnowszych urządzeń Huawei eKit, które już są dostępne w ofercie wybranych partnerów Huawei.

Wśród uczestników konferencji znalazła się polska firma Senetic -partner chińskiego producenta, mogący pochwalić się statusem Gold Distribution Partner Huawei.

-       Udział w Huawei Connect 2023 to dla nas z jednej strony szansa dotarcia do nowych klientów, a także nawiązania ciekawych znajomości, zaś z drugiej, poznania interesujących koncepcji dotyczących wspólnego rozwoju ekologii i cyfryzacji. To dla nas istotne, bowiem właśnie tą drogą zamierzamy podążać -mówi Łukasz Bojar, Vice President Sales & Marketing Sales w Senetic.

Senetic zaprezentował w Paris Expo Porte de Versailles dwa rodzaje przełączników z serii eKitEngine S110 oraz CloudEngine S310. Pierwsze z wymienionych są propozycją dla firm poszukujących elastycznej infrastruktury sieciowej. Modułowa konstrukcja pozwala na dopasowanie funkcjonalności do indywidualnych potrzeb, a także wykorzystanie urządzeń zarówno w małych, jak i dużych przedsiębiorstwach. Natomiast seria CloudEngine S310 jest adresowana do pracy w środowisku sieciowym o dużym natężeniu przepływu danych i wysokich wymaganiach wobec wydajności. Przełączniki posiadają wbudowaną funkcję Energy Efficient Ethernet (EEE) maksymalizującą wydajności przy jednoczesnej minimalizacji kosztów energii.

Oprócz przełączników Senetic przedstawił też routery z serii NetEngine AR700, przeznaczone do obsługi dużych przepustowości danych oraz zaawansowanych aplikacji biznesowych, a także punkty dostępowe i kontrolery z linii SME.

Na stoisku firmy Senetic dostępni byli pracownicy z oddziałów z Francji, Hiszpanii, Włoch oraz Polski.

WM