Technologie » Telekomunikacja

Huawei zapewni elitarne szkolenia ICT dla ponad 2000 europejskich studentów

Huawei, światowy lider rozwiązań ICT ogłosił, że w latach 2016 – 2020 w ramach elitarnego programu Seeds for the Future, przeszkoli ponad 2000 studentów z Europejskich uczelni. Powyższą deklarację złożyła Chen Lifang, Dyrektor Zarządu Huawei.

Huawei nieustannie angażuje się w rozwój e-umiejętności europejskich studentów. Jednym z działań w tym zakresie jest m.in. program Seeds for the Future, który jest uznawany za kluczowy program szkoleniowy Huawei, rozwijany w Europie od 2011 roku. Na kolejne lata planowany jest znaczący wzrost aktywności tego programu.

Deklaracja została ogłoszona w trakcie konferencji Enterprise 2020 Summit organizowanej w Brukseli przez CSR Europe i wspieranej m.in. przez firmę Huawei. W wydarzeniu udział wzięli przywódcy państw krajów Unii Europejskiej,  przedstawiciele organizacji pozarządowych, federacje pracodawców, władze miast, przedsiębiorcy oraz eksperci ds. społecznej odpowiedzialności biznesu (CSR).

W trakcie spotkania dyskutowano o sposobach wykorzystania innowacyjności i nowych technologii przez przedsiębiorstwa w celu osiągnięcia trwałych korzyści dla społeczeństwa. Zadaniem Europejskiego Paktu na rzecz Młodzieży jest organizacja praktycznych szkoleń, które pomogą zmniejszyć dysproporcje pomiędzy wiedzą przekazywaną uczniom i studentom na uczelniach, a rzeczywistymi umiejętnościami wymaganymi w praktyce w ówczesnej gospodarce cyfrowej. Celem tych działań jest wyznaczenie nowych standardów współpracy środowisk biznesowych i edukacyjnych, które razem będą wspierać młodych ludzi w zdobyciu niezbędnych umiejętności, a przy tym zwiększy ich szanse na zatrudnienie.

– Jesteśmy zaszczyceni, że możemy być członkiem Europejskiego Paktu na rzecz Młodzieży Wykorzystamy naszą wiedzę i  doświadczanie z zakresu ICT, by wspierać młode talenty w zakresie edukacji i badań naukowych – powiedziała Chen Lifang w trakcie panelu poświęconego wyzwaniom, jakie stoją przed młodymi przedsiębiorcami. – Pomożemy młodym ludziom zdobywać nowe umiejętności. Stworzymy nowe miejsca pracy i damy szansę kolejnym pokoleniom. To kluczowa kwestia zarówno dla Europy, jak i całego świata - dodała.

Program “Seeds for the Future”, stanowi trzon działań firmy Huawei, mających na celu rozwijanie cyfrowych umiejętności wśród młodych ludzi. W drodze konkursu wyłaniane są najlepsze projekty studentów uczelni technicznych. Laureaci konkursu w nagrodę biorą udziału w dwutygodniowym szkoleniu w Chinach, którego całkowity koszt pokrywa Huawei. Uczestnicy mogą przekonać się na własne oczy, jak funkcjonuje międzynarodowa firma ICT oraz zdobyć cenne doświadczenie i umiejętności.

Obecnie program realizowany jest w 57 krajach na całym świecie. W samej Europie, dotychczas zaangażowane zostały uczelnie z 23 państw. Od 2011 roku wzięło w nim udział ponad 500 studentów. W najbliższych pięciu latach, program „Seeds for the Future” wkroczy na nowy poziom. Huawei przeszkoli ponad 2000 europejskich studentów, którzy będą zdobywać wiedzę i umiejętności w siedzibie głównej koncernu w Chinach. Dzisiejsza deklaracja podkreśla fakt intensywnego zaangażowania firmy w budowanie cyfrowej Europy. Dodatkowo, Huawei zadeklarował przeznaczanie 10% swoich corocznych przychodów w badania i rozwój nowych technologii.

Program “Seeds for the Future” to nie jedyna inicjatywa Huawei w dziedzinie edukacji w obszarze ICT. Organizowany przez firmę konkurs InnoApps zachęca młodych Europejczyków do tworzenia aplikacji mobilnych, a poprzez Huawei Innovation Research Programme (HIRP), Huawei zainicjował partnerstwo z ponad 120 uniwersytetami i instytucjami badawczymi w całej Europie. W 2014 roku Huawei dołączył do rozpoczętej przez Komisję Europejską kampanii eSkills for Jobs.

Konferencja Enterprise 2020 Summit jest kolejnym etapem rozpoczętego w czerwcu 2015 roku CSR Europe’s Enterprise 2020 Manifesto, który wzywa europejskich liderów do promowania zrównoważonego rozwoju i działania na rzecz zintegrowanego społeczeństwa. Huawei, jako lider środowiska ICT i partner tej inicjatywy, nieustannie angażuje się w realizację założonych celów.

justynaj