Firma » Biznes

I Forum Strategicznego Wywiadu Biznesowego już we wrześniu

Znaczenie informacji w biznesie stale rośnie, dlatego Akademia Leona Koźmińskiego postanowiła zorganizować I Forum Strategicznego Wywiadu Biznesowego. Celem spotkania jest integracja środowiska specjalistów wywiadu oraz stworzenie platformy wymiany wiedzy dla wszystkich zainteresowanych tą tematyką.

Strategiczny Wywiad Biznesowy staje się coraz bardziej popularny na polskim rynku, gdyż w dobie gospodarki opartej na wiedzy wnikliwie i poprawnie przeanalizowana oraz ukierunkowana informacja przyczynia się do podejmowania właściwych decyzji biznesowych o fundamentalnym znaczeniu dla organizacji. – Z myślą o wszystkich żywo zainteresowanych tematem, dbających o dobro i kontrolowany rozwój swojej firmy, zajmujących się zawodowo analizą wywiadowczą bądź planujących poszerzyć swoje kompetencje w tej dziedzinie została stworzona formuła Forum Strategicznego Wywiadu Biznesowego. To pierwsza taka w Polsce solidna i rzetelna platforma wymiany wiedzy o różnorodnych pragmatycznych aspektach strategicznego wywiadu biznesowego z odniesieniem do standardów światowych – tłumaczy dr Adam Kowalik, przewodniczący Forum Strategicznego Wywiadu Biznesowego. Spotkanie zaplanowane jest na 17 września br. w Akademii Leona Koźmińskiego w godzinach 8:00 – 17:00.

Forum Strategicznego Wywiadu Biznesowego ma odbywać się cyklicznie integrując środowisko specjalistów, zajmujących się na co dzień wywiadem biznesowym w różnorodnych jego odcieniach przy zachowaniu jednak odpowiednich standardów etycznych i prawnych. To zarówno przestrzeń do dzielenia się wiedzą, popularyzująca zagadnienia związane z analizą wywiadowczą wśród szerokiego audytorium z kręgu biznesowego, jak i doskonała możliwość do prowadzenia merytorycznych dyskusji oraz nawiązywania różnorodnych kontaktów pomiędzy uczestnikami. Forum będzie towarzyszyć „Warsztat z podstaw wywiadu konkurencyjnego”, który odbędzie się 16 września 2015 roku.

Na Forum zostaną podjęte takie tematy jak: wywiad biznesowy w polskich firmach, polski rynek wywiadu biznesowego, źródła wywiadowcze, analiza wywiadowcza, aspekty prawne i etyczne wywiadu biznesowego, specyfika wywiadu w różnych branżach oraz funkcjach, kryteria sukcesu i korzyści z wywiadu biznesowego. Szczegółowy program wydarzenia dostępny jest pod adresem: www.kozminski.edu.pl/pl/konferencje/forum-strategicznego-wywiadu-biznesowego-swb/swb/program/. Panele poprowadzą znamienici praktycy i teoretycy z zakresu wywiadu biznesowego.

Forum Strategicznego Wywiadu Biznesowego swoim autorytetem wsparły już: Strategic and Competitive Intelligence Professionals (SCIP), Stowarzyszenie Profesjonalistów Informacji, Fundacja Vis Magna, Fundacja Instytut Wywiadu Gospodarczego, Konfederacja Lewiatan, Krajowa Izba Gospodarcza, Instytut Badań Rynku, Konsumpcji i Koniunktur, Ośrodek Studiów Wschodnich im. Marka Karpia, Polrisk Stowarzyszenie oraz Polskie Towarzystwo Studiów nad Przyszłością. Natomiast patronat medialny nad wydarzeniem objęły dotychczas: Niwserwis.pl, „Prawnik & Detektyw” oraz Rynekinformacji.pl.

RedPen