Technologie » Komputery

IBM otwiera nowe Data Center w Lublanie

Firma IBM otworzyła nowe centrum przetwarzania danych w Lublanie, pierwszy tego typu ośrodek IBM w Słowenii. Zapewnia on wsparcie 120 lokalnych ekspertów IBM reprezentujących różne dziedziny IT, w tym 70 specjalistów cloud computing.

Nowe Data Center zapewnia szeroki zakres usług dostępu do infrastruktury IBM. Jego oferta obejmuje technologię IBM Power i serwery x86, pamięci masowe IBM Storage, rozwiązania sieciowe
i bezpieczeństwa IT, usługi typu back-up oraz wiele innych rozwiązań, dzięki którym klienci będą mogli tworzyć publiczne, prywatne lub hybrydowe środowiska cloud’owe.

IBM Data Center w Lublanie będzie stanowić również platformę technologiczną dla start-upów. Mogą one korzystać z programów globalnych IBM, pozyskując fundusze i technologie na rozwój swoich koncepcji biznesowych. W tym celu również eksperci ze słoweńskiego IBM Data Center będą prowadzić programy mentoringowe dla start-up’ów i zapewniać im dostęp do infrastruktury IBM znajdującej się w nowym centrum przetwarzania danych.

– IBM pomaga klientom na całym świecie wprowadzać innowacje, rozwijać je i w efekcie skuteczniej działać na rynku. Dzięki nowemu Data Center w Lublanie klienci w Słowenii będą mogli korzystać
z naszej wiedzy i doświadczenia w świadczeniu usług outsourcingowych dla budowania przewagi konkurencyjnej –
powiedział David La Rose, Dyrektor Generalny, IBM Europa Środkowa
i Wschodnia.